fbpx

Kje v Beogradu pričakati novo leto?

Mesta

Lokalci svetujejo.

Prestolnica Srbije je ena od priljubljenih destinacij za slovo od starega in pozdrav novega leta. Kam na zabavo na najdaljšo noč v letu? Lokalci svetujejo.

Skadarlija za ljubitelje srbske tradicije

Praznovanje novega leta v Srbiji marsikdo povezuje z dobro hrano, srbskim žganjem in tradicionalno živo glasbo. Za praznovanje v tem duhu domačini predlagajo ogled Skadarlije. Manj kot 400 metrov dolga ulica je uspela obdržati vintage duh s starimi tlakovci in fasadami ter kupom gostiln z dušo in zgodovino, ki prav na tem mestu tradicijo vzdržujejo že več kot 150 let.

V najbolj slavnih lokalih, kot so Tri šešira, Dva jelena, Zlatni bokal, Dva bela goluba, Velika Skadarlija in Ima dana so se zabavali že številni eminentni gostje. Med njimi kraljica Elizabeta, španski kralj Juan Carlos in kraljica Sofia, George Bush, Willy Brandt, Margaret Thatcher, Sandro Pertini, Alberto Moravia, Gina Lollobrigida, Bert Lankester, Tina Turner … In čeprav niso razumeli besedil pesmi, ki so jih prepevali tamkajšnji glasbeniki, so zagotovo ujeli veselo vzdušje te nenavadne četrti.

Mimogrede, Skadarlija zna biti še bolj vesela, če pridete v Beograd  13. januarja, na pravoslavno novo leto.

foto-marko-nikacevic

Na odprtem z Bajago in Plavim orkestrom

Če raje silvestrujete na prostem, boste na glavnem odru pred Narodno skupščino lahko ujeli legendarni zasedbi Plavi orkestar in Bajaga, medtem ko bodo tam 30. decembra nastopili že Bijelo dugme in Aca Lukas. Dan prej bodo na Savski promenadi nastopili še Kiki Lesendrić in Piloti ter Tropico bend. Lesene hiške s hrano, pijačo in spominki so v mestu odprte od 1. decembra in vse do 1. februarja.

Za techno maratonce z največ energije

Za tiste najbolj zagrizene ljubitelje klubske scene bo Beograd od 30. decembra do 2. januarja gostil Central Dance Event, niz štirih zabav, ki lahko tekmujejo z berlinskim ali amsterdamskim klubskim podzemljem. Techno maraton brez spanca bo potekal na dveh lokacijah: V Hangarju in na Depo Magacinu. Glasbo bodo vrteli The Martinez Brothers, Andrea Oliva, Guy J, Guy Mantzur, Khen, Pig&Dan in predstavniki lokalne scene Boža Podunavac, Lea Dobričić in Kristijan Molnar.

foto-marko-nikacevic1

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Semafor zabava

Poznate semafor zabave? Njihovo bistvo so tri barve – zelena, rumena in rdeča. Proces spoznavanja novih ljudi je na takšnih zabavah nekoliko olajšan. Vsak gost na vhodu dobi zapestnico v barvi, ki jo želi in predstavlja njegovo oziroma njeno razpoloženje za spoznavanje novih ljudi. In kaj pomenijo barve? Zelena simbolizira spodbudo, da se do njih pristopi, rumena cilja na tiste, ki še ne vedo, kaj želijo. Rdeča je na tovrstnih zabavah rezervirana za tiste, ki jim ni do spoznavanja novih ljudi, a Srbi so pravila igre odločili prirediti. Rdeča za novo leto pomeni – ogenj, zabavati se želim s teboj! Zabava se bo odvijala na Sarajevski ulici, za različne glasbene okuse pa bodo poskrbeli s šestimi odri in plesišči.

semafor-zurka-foto-milan-kerkez

Najlepše okrašena hiša za družine in romantike

Nekoliko stran od mestnega vrveža, na Voždovcu v Gostivarski ulici 32, je najlepše okrašena hiša v Srbiji. Praznična hiša bo 27. decembra prižgala svojo osvetljavo. Tu ob kuhanem vinu, srbskem žganju in sladkimi pregrehami že tradicionalno praznujejo družine z malčki. Hišo s prijatelji okrašuje Vuk Tomić, ki ga je navdihnil film Sam doma.


Sledite nam


RSS Ustavi se!