fbpx

Kotor v Črni gori

Potovanja

Mesto je pod Unescovo zaščito.

Kotor je obalno mesto ob Adriatskem morju na severu Črne gore, znano po srednjeveški arhitekturi in svoji naravi v kotorskem zalivu. Iz majhnega starega mestnega jedra, ki je danes pod Unescovo zaščito, se je razvilo mesto s 13,500 prebivalci. Ob zalivu se razprostira strmo gorovje, ki sega do roba morja. Mesto je bilo za zaščito pred vdori zgrajeno v obliki labirinta, v katerem se zlahka izgubijo tudi domačini. Ti so etnično mešano prebivalstvo s polovico Črnogorcev, tretjino Srbov in preostankom hrvaškega izvora. V mestu ima sedež katoliška škofija.

Najprepoznavnejši del mesta je staro mesto jedro, ki velja za najlepše ohranjeno srednjeveško središče v celem Mediteranu. V njem so zajete kotorska zgodovina, kultura in tradicija. Vanj lahko vstopimo skozi tri vrata in pot nadaljujemo po ozkih ulicah, ki se prepletajo s trgi in neskončnim številom srednjeveških cerkva, katedral, palač in muzejev.

Glavni in največji trg, na katerem se dobivajo domačini in so organizirane prireditve je Trg orožja. Na njem so znameniti stolp z uro, katedrala Svetega Tripuna, Prinčeva palača, Napoleonovo gledališče in nekaj cerkva.

Vir fotografij: Stockpholio, Pixabay

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!