fbpx

Kotor v Črni gori

Potovanja

Mesto je pod Unescovo zaščito.

Kotor je obalno mesto ob Adriatskem morju na severu Črne gore, znano po srednjeveški arhitekturi in svoji naravi v kotorskem zalivu. Iz majhnega starega mestnega jedra, ki je danes pod Unescovo zaščito, se je razvilo mesto s 13,500 prebivalci. Ob zalivu se razprostira strmo gorovje, ki sega do roba morja. Mesto je bilo za zaščito pred vdori zgrajeno v obliki labirinta, v katerem se zlahka izgubijo tudi domačini. Ti so etnično mešano prebivalstvo s polovico Črnogorcev, tretjino Srbov in preostankom hrvaškega izvora. V mestu ima sedež katoliška škofija.

Najprepoznavnejši del mesta je staro mesto jedro, ki velja za najlepše ohranjeno srednjeveško središče v celem Mediteranu. V njem so zajete kotorska zgodovina, kultura in tradicija. Vanj lahko vstopimo skozi tri vrata in pot nadaljujemo po ozkih ulicah, ki se prepletajo s trgi in neskončnim številom srednjeveških cerkva, katedral, palač in muzejev.

Glavni in največji trg, na katerem se dobivajo domačini in so organizirane prireditve je Trg orožja. Na njem so znameniti stolp z uro, katedrala Svetega Tripuna, Prinčeva palača, Napoleonovo gledališče in nekaj cerkva.

Vir fotografij: Stockpholio, Pixabay


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.