fbpx

Kotor v Črni gori

Potovanja

Mesto je pod Unescovo zaščito.

Kotor je obalno mesto ob Adriatskem morju na severu Črne gore, znano po srednjeveški arhitekturi in svoji naravi v kotorskem zalivu. Iz majhnega starega mestnega jedra, ki je danes pod Unescovo zaščito, se je razvilo mesto s 13,500 prebivalci. Ob zalivu se razprostira strmo gorovje, ki sega do roba morja. Mesto je bilo za zaščito pred vdori zgrajeno v obliki labirinta, v katerem se zlahka izgubijo tudi domačini. Ti so etnično mešano prebivalstvo s polovico Črnogorcev, tretjino Srbov in preostankom hrvaškega izvora. V mestu ima sedež katoliška škofija.

Najprepoznavnejši del mesta je staro mesto jedro, ki velja za najlepše ohranjeno srednjeveško središče v celem Mediteranu. V njem so zajete kotorska zgodovina, kultura in tradicija. Vanj lahko vstopimo skozi tri vrata in pot nadaljujemo po ozkih ulicah, ki se prepletajo s trgi in neskončnim številom srednjeveških cerkva, katedral, palač in muzejev.

Glavni in največji trg, na katerem se dobivajo domačini in so organizirane prireditve je Trg orožja. Na njem so znameniti stolp z uro, katedrala Svetega Tripuna, Prinčeva palača, Napoleonovo gledališče in nekaj cerkva.

Vir fotografij: Stockpholio, Pixabay


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.