fbpx

Kotor v Črni gori

Potovanja

Mesto je pod Unescovo zaščito.

Kotor je obalno mesto ob Adriatskem morju na severu Črne gore, znano po srednjeveški arhitekturi in svoji naravi v kotorskem zalivu. Iz majhnega starega mestnega jedra, ki je danes pod Unescovo zaščito, se je razvilo mesto s 13,500 prebivalci. Ob zalivu se razprostira strmo gorovje, ki sega do roba morja. Mesto je bilo za zaščito pred vdori zgrajeno v obliki labirinta, v katerem se zlahka izgubijo tudi domačini. Ti so etnično mešano prebivalstvo s polovico Črnogorcev, tretjino Srbov in preostankom hrvaškega izvora. V mestu ima sedež katoliška škofija.

Najprepoznavnejši del mesta je staro mesto jedro, ki velja za najlepše ohranjeno srednjeveško središče v celem Mediteranu. V njem so zajete kotorska zgodovina, kultura in tradicija. Vanj lahko vstopimo skozi tri vrata in pot nadaljujemo po ozkih ulicah, ki se prepletajo s trgi in neskončnim številom srednjeveških cerkva, katedral, palač in muzejev.

Glavni in največji trg, na katerem se dobivajo domačini in so organizirane prireditve je Trg orožja. Na njem so znameniti stolp z uro, katedrala Svetega Tripuna, Prinčeva palača, Napoleonovo gledališče in nekaj cerkva.

Vir fotografij: Stockpholio, Pixabay


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!
 • SLIKOVITO z Ano Kersnik Žvab o jogi preko spleta
  1.5.2020 pričnemo z BREZPLAČNO jogo prek spleta pod vodstvom mednarodno priznane jogistke in avtorice knjižnih uspešnic za jogo Ane Kersnik Žvab.