fbpx

Francoski Marseille

Potovanja

Danes je dom mnogim priseljencem in tvori drugo največje mesto v Franciji.

Marseille je živahno pristaniško mestece s prepletajočo se staro in moderno arhitekturo ter večkulturno družbo. Je najstarejše francosko mesto, naseljeno že 2600 let, ko so ga takrat okupirali Grki. Danes je dom mnogim priseljencem in tvori drugo največje mesto v Franciji. Po tem, ko je bilo leta 2013 razglašeno za Evropsko prestolnico kulture, so ga še posebej lepo uredili. Veliko so vložili v izgradnjo novih muzejev in kulturnih centrov ter obnovo že obstoječih. V tistem letu so gostili več kot 500 prireditev. Glavno dogajanje v mestu se odvija v “Vieux Port”, Starem pristanišču, kjer se dobivajo domačini. Tam najdemo ogromno trgovin, restavracij, ribarnic, sprehajalnih poti ob morju in trajektov, ki nas lahko popeljejo na bližnje Frioulske otoke. Multikulturnost mesta se kaže s pisano ulično umetnostjo in prepoznavno arabsko četrtjo Noailles, kjer vam med drugim ponudijo maroški metin čaj in turške sladice, ki dajo občutek, da niste več v Franciji. Marseille je znan po svojem aromatičnem milu, ki ga pridelujejo iz naravnih olj že več kot 600 let in ga lahko kupite kjer koli v mestu.

Vir fotografij: Stockpholio, Pixabay


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.