fbpx

Francoski Marseille

Potovanja

Danes je dom mnogim priseljencem in tvori drugo največje mesto v Franciji.

Marseille je živahno pristaniško mestece s prepletajočo se staro in moderno arhitekturo ter večkulturno družbo. Je najstarejše francosko mesto, naseljeno že 2600 let, ko so ga takrat okupirali Grki. Danes je dom mnogim priseljencem in tvori drugo največje mesto v Franciji. Po tem, ko je bilo leta 2013 razglašeno za Evropsko prestolnico kulture, so ga še posebej lepo uredili. Veliko so vložili v izgradnjo novih muzejev in kulturnih centrov ter obnovo že obstoječih. V tistem letu so gostili več kot 500 prireditev. Glavno dogajanje v mestu se odvija v “Vieux Port”, Starem pristanišču, kjer se dobivajo domačini. Tam najdemo ogromno trgovin, restavracij, ribarnic, sprehajalnih poti ob morju in trajektov, ki nas lahko popeljejo na bližnje Frioulske otoke. Multikulturnost mesta se kaže s pisano ulično umetnostjo in prepoznavno arabsko četrtjo Noailles, kjer vam med drugim ponudijo maroški metin čaj in turške sladice, ki dajo občutek, da niste več v Franciji. Marseille je znan po svojem aromatičnem milu, ki ga pridelujejo iz naravnih olj že več kot 600 let in ga lahko kupite kjer koli v mestu.

Vir fotografij: Stockpholio, Pixabay


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.