fbpx

Francoski Marseille

Potovanja

Danes je dom mnogim priseljencem in tvori drugo največje mesto v Franciji.

Marseille je živahno pristaniško mestece s prepletajočo se staro in moderno arhitekturo ter večkulturno družbo. Je najstarejše francosko mesto, naseljeno že 2600 let, ko so ga takrat okupirali Grki. Danes je dom mnogim priseljencem in tvori drugo največje mesto v Franciji. Po tem, ko je bilo leta 2013 razglašeno za Evropsko prestolnico kulture, so ga še posebej lepo uredili. Veliko so vložili v izgradnjo novih muzejev in kulturnih centrov ter obnovo že obstoječih. V tistem letu so gostili več kot 500 prireditev. Glavno dogajanje v mestu se odvija v “Vieux Port”, Starem pristanišču, kjer se dobivajo domačini. Tam najdemo ogromno trgovin, restavracij, ribarnic, sprehajalnih poti ob morju in trajektov, ki nas lahko popeljejo na bližnje Frioulske otoke. Multikulturnost mesta se kaže s pisano ulično umetnostjo in prepoznavno arabsko četrtjo Noailles, kjer vam med drugim ponudijo maroški metin čaj in turške sladice, ki dajo občutek, da niste več v Franciji. Marseille je znan po svojem aromatičnem milu, ki ga pridelujejo iz naravnih olj že več kot 600 let in ga lahko kupite kjer koli v mestu.

Vir fotografij: Stockpholio, Pixabay


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!
 • SLIKOVITO z Ano Kersnik Žvab o jogi preko spleta
  1.5.2020 pričnemo z BREZPLAČNO jogo prek spleta pod vodstvom mednarodno priznane jogistke in avtorice knjižnih uspešnic za jogo Ane Kersnik Žvab.