fbpx

Kraljevi grad v Krakovu

Potovanja

Po pripovedovanjih naj bi pod gradom prebival čisto pravi zmaj.

Južno od starega dela mesta, se ob reki Visli dviguje Wawelski grad na griču, ki je bil dolga stoletja sedež poljskih kraljev.

Leta 1000 je bila v Krakovu ustanovljena prva škofija. Ob stolnici stoji znamenita kapela z zlato kupolo, kjer so pokopani številni poljski vladarji. V notranjosti gradu si lahko danes ogledamo bogato zbirko kraljeve zakladnice, orientalskih predmetov in orožarno ter se povzpnemo na zvonik.

Po pripovedovanjih naj bi v votlini pod grajskim gričem prebival zmaj, ki si za malico najraje privošči mlada dekleta. Sicer pa kip zmaja v bronasti podobi, ki občasno bruha ogenj in je med turisti priljubljen za fotografiranje, stoji ob izhodu iz gradu.

Jalur: “Jaz sem bila v Krakowu sicer brez otrok, tako da njihovega mnenja ne poznam. Zna bit zanimiv Tehnični muzej, obisk rudnika soli je obvezen, pa ogled stare židovske četrti, grad Wawel, staro mestno jedro,… Imajo še živalski vrt, botanične vrtove, mislim da tudi zabaviščne parke (nisem sigurna). Cel kup sprehajalnih in kolesarskih poti (kolesa na posojo). Ogromno za videt in doživet, tudi z otroci različnih starosti.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]