fbpx

Kave sveta

Potovanja

Od preprostega italijanskega espressa do tradicionalne turške kave.

Pitje kave je pogosto povezano z družabnimi dogodki po vsem svetu. Kava združuje in četudi so kulinarične navade v državi, kamor potujemo drugačne od naših, skoraj nikjer ne bomo ostali brez skodelice tega črnega napitka. Od preprostega italijanskega espressa do tradicionalne turške kave – oglejte si kakšno kavo pijejo ljudje po svetu.

*d*: “Moj obred sprostitve-uživanja je ena kavica na dan. Največkrat je to v jutranjih urah.Za pitje kavice moram imeti mir, vsedem se v svoj fotelj, noge so dvignjene, gledam skozi okno našo prečudovito panoramo in počasi z užitkom srebam svojo kavo. Najlepše pa mi je, ko je ta narava vsa zasnežena in se lesketa v soncu, takrat mi je tako lepo pri duši, da sem srečna da lahko živim in občudujem te lepote. Zato že komaj čakam na sneg. Ja takšno pitje kave me napolni z energijo za ves dan.”

# Italija: Espresso

Natakar bo zavil z očmi, če boste v italijanski kavarni naročili kavo »to go«, espresso (italijanski izraz za kavo) namreč ne pomeni nič drugega kot kava po poti. Močno, vročo, postreženo v majhnih skodelicah, Italijani popijejo, kar stoje, preden zopet odbrzijo naprej po opravkih.

# Turčija: Türk Kahvesi

Slavni turški pregovor se glasi: »Kava mora biti črna kot pekel, močna kot smrt in sladka kot ljubezen.« Gosto črno zmes običajno pijejo po obroku, prelito iz bakrene posode imenovane cezve. Zraven postrežejo turški lokum.

# Danska: Kaffee

Najverjetne zaradi mrzlih, temnih skandinavskih zim, uživanje kave na Danskem od nekdaj kotira visoko na lestvici. Kava ima pomembno mesto v danski kulturi, tako da lahko zavojček kave kupite skoraj na vsakem vogalu, še posebej v mestih kot je Copenhagen.

# Francija: Café au Lait

Francozi začnejo dan z njihovim Café au Lait – kavo z vročim mlekom, postreženo v dovolj veliki skodelici, kamor namakajo bageto ali rogljiček.

# Kuba: Café Cubano

Kubanci imajo radi močno kavo, ne glede na to ali jo pijejo zjutraj, po obroku ali ob katerikoli drugi priložnosti tekom dneva. Je pomemben del družabnega življenja.

# Savdska Arabija: Kahwa

V Savdski Arabiji in drugih arabskih kulturah, uživanje kave sledi mnogim pravilom, med drugim se s kavo vedno postreže najprej najstarejšemu v skupini. Ob kavi s priokusom kardamona postrežejo dateljne, ki ublažijo kavno grenkobo.

# Nizozemska: Kaffe

Naj vas ne zavedejo zloglasni amsterdamski »coffee shopi«, pitje kave oziroma bakkie troost ima na Nizozemskem posebno mesto. Nizozemci jo pijejo tekom celega dneva, ponavadi črno s piškotom.

# Irska: Irska kava

Ko se srečata kava in koktejl nastane irska kava. Vsebuje vročo kavo, irski viski, sladkor in kremasto peno. Pripravljati so jo začeli v 40ih letih 20. stoletja, da bi z njo ogreli ameriške turiste v hladnih zimskih nočeh. Popularna je še danes.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Sledite nam


RSS Ustavi se!