fbpx

Živeti v skladu z biološko uro

Aktualno, Jutranja.

Skoraj vse procese v telesu nadzoruje lastna notranja ura. Zato različnih dnevnih časov ne moremo preprosto zamenjati. Organizem daje vsaki uri nanjo naravnano kvaliteto.

Če se povsem prebudimo zgodaj ali nekoliko pozneje, nam je dano od narave. Človek lahko svoj življenjski stil prilagodi le notranji dnevni uri. Kdor poskuša ravnati drugače, ga bo to drago stalo. Naša družba je naravnana na ritem tako imenovanih jutranjih ljudi; tako predvsem “zaspanci” trpijo za nekakšno družbeno stigmo. 

Notranje ure tečejo različno

“Mladostniki morajo hoditi v šolo ob času, ko je za njihov organizem še noč; tisti, ki dolgo spijo, ki dosegajo vrhunec storilnost zvečer, se trpinčijo, ker morajo v službo že v jutranjem mraku; pri zaposlenih, ki morajo opravljati izmensko delo, se notranja ura sčasoma popolnoma poruši. Tako takšni ljudje zmorejo manj, kot bi sicer lahko, ker potrebujejo za številne dejavnosti, ki jih opravljajo ob neprimernem času, bistveno več časa. Ljudje, ki zaradi tega trpijo, povzročajo napake, trpijo za kroničnimi boleznimi in pogosto poskušajo izboljšati svoje slabo razpoloženje z nikotinom ali alkoholom. Zgolj to bi bil dovolj močan razlog da bi poskušali zagotoviti  tem ljudem več suverenosti nad lastno izrabo časa – le tako lahko vsakdo živi po lastni telesni uri. Ker tečejo notranje ure različno, je nemogoče, da bi imeli družbeni ritem, ki bi ustrezal vsem.”


kronobiolog Till Roenneberg.

Svoboda dela življenje prijetnejše, pa tudi zahtevnejše

Za pravilno odločanje je potrebno znanje. Številni ljudje živijo proti telesnemu času, ne zato, ker morajo, temveč ker jim je notranji ritem tuj. Pravi ritem najde le tisti, ki zna prisluhniti svojemu telesu. 

Uporabljati ritem notranje ure pomeni tudi, da ravnamo v skladu z naravo. Telesna ura je odvisna od sončne svetlobe; zanesljivo deluje le, če se dovolj izpostavljamo naravni svetlobi. 

vir: Stefan Klein v knjigi Čas – Snov, iz katere je življenje 


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]