fbpx

Kreta in njeni kotički, kamor pridemo le peš ali z ladjo

Mesta, Obale, Potovanja, Zanimivosti

Pišejo se trendi, ko marsikdo več ne razmišlja, kako bo cel teden preležal na obljudeni plaži, ampak želi v času počitnikovanja doživeti več. In kaj porečete na kombinacijo samotnih plažah, hoje po skrivnostnih soteskah in razvajanje brbončic z lokalnimi dobrotami? Vse to in še več lahko najdete na Kreti.

Zaradi južne lege si lahko tokratno poletje na Kreti podaljšate še v čas, ko bo v naših krajih že nastopil čas za toplejšo garderobo. Temperature pa so v jesenskih mesecih prijazne tudi za aktivno raziskovanje otoka na pohodniški pogon.

Kotički, kjer svetovni turizem nima vstopa

Kljub temu, da na letni ravni Kreta sprejme 4 milijone obiskovalcev, ima številne kotičke, kjer masovni turizem nima vstopa. Tokrat se bomo sprehodili po nekaterih krajih zahodne Krete, ki so vredne obiska in pozornosti. Za spremembo se bomo tokrat podali v kraje, ki jih lahko dosežete le peš ali s plovilom.

Loutro

Ljubitelji zelo majhnih in romantičnih kotičkov, to je nekaj za vas. Butični hotelčki, taverne, ki gledajo na čaroben zaliv in občutek, da se čas resnično lahko ustavi.

Kako do tja?

Peš: Lahko se podate po pohodniški obalni poti s pričetkom v Agia Roumeli, kar vam bo vzelo šest ur. Krajši obalni pohodniški skok lahko pričnete v Chori Sfakion in že čez tri ure boste na cilju.

Ladja: Na ladjo do Loutroja lahko greste iz krajev Paleochora, Soughia, Agia Roumeli in Chora Sfakion.

Loutro

Samaria

Najbolj mogočna, priljubljena ter vsekakor obiska vredna, je soteska Samaria. Edini način, da jo doživite je ta, da prehodite 13 kilometrov, ki se vije skozi čaroben kanjon in še dodatne tri, ki vas bodo pripeljale do vasi Agia Roumeli. Ta je prav tako dosegljiva le peš ali z ladjo. Sotesko Samaria lahko obiščete s pričetkom v Omalosu, kamor vozijo tudi organizirani ali lokalni avtobusi iz Chainie. Nato se z ladjo iz Agie Roumeli odpravite do krajev s cestno povezavo (Paleochora ali Chora Sfakion). Če pa želite nekoliko več vzpona, pa štartajte na 0 metrih v Agia Roumeli ter se odpravite v Omalos na 1200 metrov nadmorske višine.

Obalna pot

Gigilos

Kreta, je zraven opevanih plaž, dom tudi visokih gora. Največja in najbolj veličastna gorska veriga Krete je Lefka Ori, oziroma v našem jeziku, so tako imenovane Bele gore. Ime jim daje sneg, ki jih pokriva večino leta. Več kot 50 dvatisočakov in gorska puščava so srce gorovja. Dvatisočak, ki je najlažje dosegljiv s pričetkom v Omalosu, je Gigilos z 2080 metrih. Za vzpon in spust boste potrebovali približno šest ur hoje. Na vrhu vas pričakuje čaroben razgled na gore in morje.

Dvatisočak Gigilos

Lissos

Nekoč antično mestece, je danes muzej na prostem z manjšim ljubkim zalivom. Lissos je bil prav tako  priljubljen kraj zdravljenja. Na tem mestu je  bil zgrajen tempelj posvečen bogu zdravilstva, Asklepionu, ki so ga obiskovali bolniki iz celotnega otoka. Kreto pa je obiskal tudi oče medicine Hipokrat, ki je zatrdil, da je zrak Krete zdravilen. Glede, da se ljudje znova in znova vračajo na Kreto, bo morda res nekaj na tem.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Kako do tja?

Peš: Do Lissosa se lahko odpravite peš s pričetkom v Paleochori, ali s startom v Souhiji. Iz obeh smeri vam bo pot vzela približno 2-3 ure v eno smer.

Z ladjo: Iz Souhije vas do Lissosa lahko zapelje vodni taksi.

Samaria

Če vas mika, da bi Kreto v jeseni obiskali v aktivni in organizirani obliki v manjši skupini, vas vabimo, da se nam pridružite. Več o programih si lahko preberete TUKAJ.


Sledite nam


RSS Ustavi se!