fbpx

Krf – najsevernejši Jonski otok

Mesta, Potovanja

Krf je najsevernejši iz skupine Jonskih otokov v Grčiji.

Krf je najsevernejši iz skupine Jonskih otokov v Grčiji. Obdaja ga Adriatik in leži vzhodno od Italije in južno od Albanije. Teren otoka je razgiban, tako da na širšem severu najdemo gore, na ožjem jugu pa peščene plaže. Zaradi bujne vegetacije so domačini otok poimenovali ‘Zeleni otok’. S svojo naravo, morjem in prijetno mediteransko klimo je primeren za obisk čez celo leto.

Mesto Krf je z letališčem in pristaniščem največje in najpomembnejše mesto na otoku. Zaradi treh trdnjav, ga imenujejo tudi ‘Mesto trdnjav’.

Med Staro trdnjavo, ki nudi izjemen razgled na mesto, in starim mestnim jedrom, ki je pod Unescovo zaščito, se nahajata ogromno sprehajališče in park, ki sta bila zgrajena po Napoleonovem naročilu in po mnenju nekaterih velja za najlepše sprehajališče v Grčiji. Stara trdnjava, sprehajališče in Kraljeva palača predstavljajo zaključeno celoto. Zraven je dvorec, v katerem je urejen muzej azijske umetnosti.

Zaradi vlažnega ozračja je na otoku dobro razvito kmetijstvo, vzgajajo predvsem oljke in agrume ter se ukvarjajo z obrtjo s keramike in usnja. Danes največji vir zaslužka predstavlja turizem.

Vir fotografij: Stockpholio, Pixabay

Vsebino omogoča Kompas


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.
 • Petra Petravič: Spoštuj sebe in sogovornika
  Pred dnevi mi je sogovornik zaupaj svojo izkušnjo: »Veste, najtežje je začet in končat s pisanjem.« Pa še kako prav je imel. Če bi me pred mesecem dni vprašali, kaj si mislim o kampanji »Ustavi se«, ki je v letošnji zasnovi fokusirana na pomembnost »ustaviti se za trenutek in prisluhnit drugemu«, bi bil moj zapis […]
 • Ustavi se in se nam pridruži pri reševanju izzivov
  V Lidlu Slovenija bodo v avgustu v sklopu vseslovenske akcije Ustavi se, ki letos v ospredje postavlja komunikacijo, dejavni na svojem Instagram profilu.