fbpx

Krf – najsevernejši Jonski otok

Mesta, Potovanja

Krf je najsevernejši iz skupine Jonskih otokov v Grčiji.

Krf je najsevernejši iz skupine Jonskih otokov v Grčiji. Obdaja ga Adriatik in leži vzhodno od Italije in južno od Albanije. Teren otoka je razgiban, tako da na širšem severu najdemo gore, na ožjem jugu pa peščene plaže. Zaradi bujne vegetacije so domačini otok poimenovali ‘Zeleni otok’. S svojo naravo, morjem in prijetno mediteransko klimo je primeren za obisk čez celo leto.

Mesto Krf je z letališčem in pristaniščem največje in najpomembnejše mesto na otoku. Zaradi treh trdnjav, ga imenujejo tudi ‘Mesto trdnjav’.

Med Staro trdnjavo, ki nudi izjemen razgled na mesto, in starim mestnim jedrom, ki je pod Unescovo zaščito, se nahajata ogromno sprehajališče in park, ki sta bila zgrajena po Napoleonovem naročilu in po mnenju nekaterih velja za najlepše sprehajališče v Grčiji. Stara trdnjava, sprehajališče in Kraljeva palača predstavljajo zaključeno celoto. Zraven je dvorec, v katerem je urejen muzej azijske umetnosti.

Zaradi vlažnega ozračja je na otoku dobro razvito kmetijstvo, vzgajajo predvsem oljke in agrume ter se ukvarjajo z obrtjo s keramike in usnja. Danes največji vir zaslužka predstavlja turizem.

Vir fotografij: Stockpholio, Pixabay

Vsebino omogoča Kompas


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]