fbpx

Krnsko jezero

Novice

Krnsko jezero leži na višini 1340 m, je 400 m dolgo in 17 m globoko ter velja za najvecje visokogorsko jezero. Med vojnama so bile v jezero prinešene majhne, a požrešne ribice (pisanci – Phoxinus leavis), ki služijo kot hrana postrvim, ki so se tudi lepo udomacile tu.Krnsko jezero skoraj popolnoma poplavlja z redkim smrecjem […]

Krnsko jezero leži na višini 1340 m, je 400 m dolgo in 17 m globoko ter velja za najvecje visokogorsko jezero. Med vojnama so bile v jezero prinešene majhne, a požrešne ribice (pisanci – Phoxinus leavis), ki služijo kot hrana postrvim, ki so se tudi lepo udomacile tu.
Krnsko jezero skoraj popolnoma poplavlja z redkim smrecjem obdano kotanjo v vznožju Krna in spokojni so trenutki ob soncnem zatonu, ko z nabrežja zremo v kamnite podobe vrhov nad seboj.
Dupeljsko jezero je v bližini, takoj nad njim je novozgrajena koca PD Nova Gorica, manjše je in plitvejše od Krnskega jezera.
Dostop: 18 km iz Bovca, v koncu doline Lepene, nad domom dr. Klementa Juga, se pricne vzpenjati »udobna« pešpot, do jezer bomo potrebovali 2 do 2 1 ure
 

Foto: Robert Strel

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!