fbpx

Kultura pitja kave po svetu

Zanimivosti

Kakšno kavo piješ zjutraj?

Od preprostega italijanskega espressa do tradicionalne turške kave – oglejte si kakšno kavo pijejo ljudje po svetu.

Italija: Espresso

Natakar bo zavil z očmi, če boste v italijanski kavarni naročili kavo »to go«, espresso (italijanski izraz za kavo) namreč ne pomeni nič drugega kot kava po poti. Močno, vročo, postreženo v majhnih šalcah, Italijani popijejo, kar stoje, preden zopet odbrzijo naprej po opravkih. Kasneje v dnevu ne naročite niti kapučina, ta črna zmes se v Italiji pije le v jutranjih urah.

Turčija: Türk Kahvesi

Slavni turški pregovor se glasi: »Kava mora biti črna kot pekel, močna kot smrt in sladka kot ljubezen.« Gosto črno zmes običajno pijejo po obroku, nalito iz bakrene posode imenovane cezve. Zraven jo spremlja žvečljiv turški posladek.

Elana: “1X ali 2X na dan turško z mlekom. Brez nje sem še bolj zaspana in brez energije.”

Danska: Kaffee

Najverjetne zaradi mrzlih, temnih skandinavskih zim, uživanje kave na Danskem od nekdaj kotira visoko na lestvici. Kava ima pomembno mesto v danski kulturi, tako da lahko zavojček kave kupite skoraj na vsakem vogalu, še posebej v mestih kot je Copenhagen.

Francija: Café au Lait

Francozi začnejo dan z njihovim Café au Lait – kavo z vročim mlekom, postreženo v dovolj veliki šalici za namakanje bagete ali rogljiča.

Kuba: Café Cubano

Kubanci imajo radi močno kavo, ne glede na to ali jo pijejo zjutraj, po obroku ali ob katerikoli drugi priložnosti tekom dneva. Je pomemben del družabnega življenja, tako da kavo strežejo v majhnih dozah ob veselem druženju.

Savdska Arabija: Kahwa

V Savdski Arabiji in drugih arabskih kulturah, uživanje kave sledi mnogim pravilom, med drugim se s kavo vedno postreže najstarejšega v skupini. Običaj je, da se poleg s kardamonom začinjene kavne pijače postrežejo še dateljni, ki ublažijo kavno grenkobo.

Nizozemska: Kaffe

Naj vas ne zavedejo zloglasni amsterdamski »coffee shopi«, pitje kave ima na Nizozemskem posebno mesto. Poznana tudi pod imenom bakkie troost, nizozemsko kaffe pijejo tekom celega dneva, ponavadi črno s piškotom na strani.

Irska: Irska kava

Ko se srečata kava in koktejl dobimo ven irsko kavo. Irska kava vsebuje vročo kavo, irski viski, sladkor in kremasto peno. Irsko kavo so začeli pripravljat v 40ih letih 20. stoletja, da bi z njo ogreli ameriške turiste v hladnih zimskih nočeh. Popularna je še danes.

Vir: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.