fbpx

Morska deklica v Kopenhagnu

Zanimivosti

Velja za “prvo damo v mestu”, saj kot simbol mesta, vanj pritegne največ turistov.

Mala morska deklica v pristanišču Kopenhagen na Danskem praznuje že več kot 100 let. Velja za “prvo damo v mestu”, saj kot simbol mesta, vanj pritegne največ turistov. Narejena je iz brona in meri 1, 25 cm v višino ter tehta 175 kg. Izdelal jo je kipar Edvard Eriksen, po naročilu Carla Jacobsena, sina ustanovitelja danske pivovarne Carlsberg, v spomin danskemu pravljičarju in pesniku Hansu Christianu Andersenu in njegovi zgodbi o nesrečno zaljubljeni mali morski deklici. Jacobsen je navdih dobil pri ogledu baletne predstave Mala morska deklica leta 1909 v Kopenhagnu, pri čemer ga je popolnoma očarala primabalerina Ellen Price. Prosil jo je ali bi bila pripravljena gola pozirati za kip male morske deklice, ki ga je nameraval podariti mestu. Ellen se je sicer strinjala, vendar le z upodobitvijo njene glave, s telesom pa je pozirala kiparjeva žena Eline. Kip s človeškim telesom in ribjim repom je zaradi zapleta s poziranjem umetniški hibrid, ki je v sebi ujel pristno dvojno podobo male literarne junakinje.

“V pravljici morska deklica reši življenje princu, ki je doživel brodolom in se trudi osvojiti njegovo ljubezen. Da bi lahko postala človek, se mora odreči svojemu glasu in plavuti, princ pa se mora vanjo zaljubiti in jo poročiti, če ne bo ta umrla s strtim srcem in se spremenila v morsko peno. Sicer ga očara, vendar se princ vanjo ne zaljubi in se poroči s princeso. Mala morska deklica, skrušena od žalosti, se ne odloči ubiti princa, kar bi ji prineslo človeško podobo, temveč se vrže v morske valove in spremeni v morsko peno.”

sweet memories: “Malo morsko deklico pa obisk pivovarne Carlsberg. Potem imaš pa še cel predel s second hand trgovinami, kjer dobiš tudi usnjene vojaške plašče iz druge svetske. Če imaš otroke: Ripley’s believe it or not. Je pa tudi nočno življenje kar pestro. Meni je bil Kopenhagen zakon, res.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Save

Save


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.