fbpx

Uršlja gora ima najvišjo ležečo cerkev v Sloveniji

Aktivnosti, Pohodništvo in gore, Zanimivosti

Uršlja gora je gora , ki se nahaja v karavankah. Visoka je 1699 metrov in nam nudi lepe razglede na Koroško in vse tja do Kamniško-savinjskih Alp. Uršlja gora ima tudi televizijski oddajnik, cerkev svete Uršule, spomenik koroškim borcem med prvo svetovno vojno in pa planinski dom.

Uršlja gora je drugače poimenovana tudi Plešivec. Zakaj ime Plešivec? To ime je Uršlja gora dobila po sivem apnenčastem vrhu med gozdnatimi pobočji. Ta del iz doline izgleda, kot pleša. Ime Uršlja gora pa je gora dobila od cerkve svete Uršule, ki je tudi najvišje ležeča cerkev v Sloveniji.
Vsa pobočja gore so porasla, razen na severni strani je pečevje s steno. To pečevje se nahaja tik pod vrhom, kjer pa so tudi plezalne poti, za vse tiste, ki imate radi plezanje v gore. Na južni strani so manj strmi deli umetno pogozdeni s smrekami. Na severni strani pa najdemo listnat gozd z malo iglavcev, kjer prevladujejo bukve, javor in nekaj smrek ter jelk. Na Uršlji gori pa najdemo prav tako alpske rastline, kot so rdeči zvonček, alpska zlatica in omejelistna zlatica.

Planinski dom pod Uršljo goro

Dom, ki stoji tik pod vrhom Uršlje gore in zraven cerkve svete Uršule. Prva koča je bila postavljena leta 1912 in so jo zgradili Nemško-avstrijsko planinsko društvo. Koča je med narodno osvobodilnim bojom pogorela (leta 1942). Kočo so nato obnovili leta 1948. Leta 1992 so v koči priključili telefon.
Koča ima 100 sedežev notri in 120 sedežev zunaj, točilni pult, 60 postelj in 22 skupnih ležišč, stranišče in umivalnico s toplo vodo.

Poti na Uršljo goro

Poštarski dom pod Plešivcem – Uršlja gora (2 uri in 45 minut)
v Slovenj Gradcu, v bližini bencinske črpalke, zavijemo levo v smeri Podgorja, Sele in Raven na Koroškem. V kraju Vrhe nadaljujemo v smeri Sele in pa cerkve svetega Roka. Višje pridemo do križišča, kjer zavijemo levo. V naslednjem križišču gremo desno, v naslednjem pa levo. Cesti sledimo do Poštarskega doma pod Plešivcem, kjer parkiramo. Parkirišče je makadamsko in lahko najdemo tudi senco.

Fotografije so povzete s portala Redbook.si.

Od doma gremo za oznakami Uršlja gora čez Kal. Cesta se vzpenja skozi gozd in nas pripelje do travnikov, kjer gremo mimo zadnjih hiš v vasi. Ko pridemo do zadnje hiše se cesta spremeni v kolovoz, ki ima takoj razpotje in mi gremo levo. Kolovoz se nato začne spuščati in kar kmalu spet vzpenjati. Višje se kolovoz spremeni v pešpot in se še vzpne bolj kot prej. Pešpot nato preči cesto, ki je v slabem stanju in tako pridemo na velik travnik. Pot moramo nadaljevati po desni strani travnika in opazimo stezo, ki nas pelje v gozd. Stezica nas nato pripelje do gozdne ceste, kjer gremo desno, ampak cesti sledimo le do razpotja, ki je le nekaj minut po cesti. Na razpotju gremo desno v smeri Uršlja gora. Cesta se je spremenila v kolovoz, ki se le malo vzpne in mu sledimo do razcepa, kjer gremo v desno na pešpot. Pešpot nas hitro pripelje do ceste, ki pa jo prečimo. Nato pot nadaljujemo po kolovozu, ki se vzpenja in se potem spremeni v pešpot, ki nas pripelje do vode. Voda v poletnem času rada presahne, ampak drugače pa si tukaj lahko napolnimo plastenke in spijemo nekaj hladne vode, ki nam da osvežitev za nadaljno pot na Uršljo goro. Pešpot se nato spet spremeni v kolovoz, ki nas pripelje na gozdno cesto, kjer zavijemo desno vse do mesta, kjer gremo spet na pešpot. Pot nas pripelje do naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo naravnost. Pot nas nato pripelje na gozdno cesto in v kratkem se v levem ovinku odcepi pešpot na Plešivec, ki gre v desno. Gozd nato postaja redkejši in vedno bolj se nam razpirajo pogledi na okolico. Pred domom nas pot pripelje na cesto, ki ji sledimo do doma. Od doma gremo po poti med cerkvijo in domom. Pot nas nato vodi mimo oddajnika in kmalu pridemo na vrh Uršlje gore.
Ta pot je lahka in označena. Višinska razlika med potjo je 925 metrov. Pot je primerna tudi za otroke in s sabo lahko vzamemo tudi psa. Po poti se na vrh lahko povzpnemo v vseh letnih časih, le pozimi je priporočljiva oprema cepin in dereze.

Zapornica pod Malin vrhom – Uršlja gora (50 minut)

Iz Slovenj Gradca zapeljemo v Kotlje. Od tam nadaljujemo po lokalni cesti mimo župnijske cerkve. Do cerkve pridemo tako, da v glavnem križišču v Kotljah nadaljujemo naravnost. za cerkvijo se cesta vzepnja in nas po 1 kilometru pripelje do križišča pri cerkvi svetega Mohorja. V tem križišču nadaljujemo levo. Cesta nas nato pripelje na rob gozda, kjer gremo desno. Cesta nas nato vodi mimo nekaj križišč kjer gremo v smeri Naravskih Ledin. od Naravskih Ledin nadaljujemo naravnost po cesti, ki nas pripelje na jugozahodna pobočja Uršlje gore. Na nasljendjih križiščih gremo levo. Cesta se nato višje vzpenja in zavije v levo. Cesta nas pripelje do zapornice, kjer parkiramo. Parkirišče je makadamsko in nam nudi senco. Parkirišče ni plačjivo.
Našo pot iz parkirišča nadaljujemo preko zapornice po cesti, po kateri se kar kmalu začnemo vzpenjati. Cesti se večrat priključi nekaj poti ampak mi nadaljujemo po cesti. Višje se gozd konča in odpirati se nam začnejo vedno lepši razgledi. Kar hitro pa pridemo tudi do doma pod Uršljo goro. Od doma gremo po poti med cerkvijo in domom. Pot nas nato vodi mimo oddajnika in v majhnem vzponu pridemo na cilj.

Pot je lahka in označena. Uršlja gora ter sam vzpon je primeren tudi za otroke in za vse letne čase. Višinska razlika je 299 metrov.
Druge poti še vodijo iz Ciganije, Ivarčkega jezera, Andrejevega doma na Slemenu, Koče na Naravskih Ledinah, Žerjava, Mežice in Leše-ja. Vse poti so lahke in primerne za otroke. Tudi po njih lahko gremo v vseh letnih časih, pri nekaterih ne pozabimo na cepin in dereze.
Obiščimo Uršljo goro in uživajmo v razgledih. Ne pozabite na hrano, pijačo in fotoaparat in seveda primerno gorsko obutev. Pot pod noge in na Uršljo goro. Uživajte.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

 


Sledite nam


RSS Ustavi se!