fbpx

Odisej se vrača v Itako

Potovanja

Zaradi Odiseja je Itaka postala simbol potovanja k tistemu, kar smo vedno iskali, ter simbol hrepenenja in vrnitve domov.

Itaka je drugi najmanjši otok v Jonskem otočju. Slavo dolguje grškemu mitu o vojaku Odiseju, ki se je po končani trojanski vojni vračal na domači otok. Pot je trajala dolgih 10 let, a je ta ostal neomajen v želji po vrnitvi na rodno zemljo. Zaradi njega je Itaka postala simbol potovanja k tistemu, kar smo vedno iskali, ter simbol hrepenenja in vrnitve domov, večkrat upodobljen v literaturi in pesmih.

Do Itake se lahko pripeljemo s trajektom iz Samija na Kefaloniji v glavno mesto Vati, kjer nas pričaka lepo urejeno pristanišče. Glavni otok meri 96 km2 in ima približno 3000 prebivalcev. Leta 1953 je Vati uničil močan potres in mesto so zgradili na novo. Po obnovitvi so ga razglasili za tradicionalno nasebino, kar pomeni, da se morajo vse zgradbe med seboj slogovno ujemati. Otok je še daleč od sodobnega razvoja, tako da je tudi javni prevoz precej omejen. Na njem najdemo ogromno zelenja, slapov in prodnatih plaž. Nad mestom Stavros, drugem največjem na otoku, na hribu Pilikata naj bi v preteklosti stala Odisejeva palača.
pikica.:Celinska Grčija je zanimiva iz zgodovinske plati, Atene se itak splača videt, ampak če želiš morček, pa bele hiške z modrimi oknčki.. pol definitivno otoki. Santorini je lep, tudi bolj miren, če hočeta žur, pejta na Ios.. to je meka za mlajše. Drugače se lepi tudi Naxos, Mikonos, Samos… to so vsi po istem principu… Zakintos je baje tud krasen, tam še nisem bila. Lani pa smo šli tudi na Kreto.. no, to je pa čist nekaj drugega, meni osebno ni bila všeč, sem bolj pristaš belih hišk..:) “
Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio
Preberi tudi: V katerih državah po svetu boste najbolje jedli?

Save

Save

Save

Save

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!