fbpx

Odisej se vrača v Itako

Potovanja

Zaradi Odiseja je Itaka postala simbol potovanja k tistemu, kar smo vedno iskali, ter simbol hrepenenja in vrnitve domov.

Itaka je drugi najmanjši otok v Jonskem otočju. Slavo dolguje grškemu mitu o vojaku Odiseju, ki se je po končani trojanski vojni vračal na domači otok. Pot je trajala dolgih 10 let, a je ta ostal neomajen v želji po vrnitvi na rodno zemljo. Zaradi njega je Itaka postala simbol potovanja k tistemu, kar smo vedno iskali, ter simbol hrepenenja in vrnitve domov, večkrat upodobljen v literaturi in pesmih.

Do Itake se lahko pripeljemo s trajektom iz Samija na Kefaloniji v glavno mesto Vati, kjer nas pričaka lepo urejeno pristanišče. Glavni otok meri 96 km2 in ima približno 3000 prebivalcev. Leta 1953 je Vati uničil močan potres in mesto so zgradili na novo. Po obnovitvi so ga razglasili za tradicionalno nasebino, kar pomeni, da se morajo vse zgradbe med seboj slogovno ujemati. Otok je še daleč od sodobnega razvoja, tako da je tudi javni prevoz precej omejen. Na njem najdemo ogromno zelenja, slapov in prodnatih plaž. Nad mestom Stavros, drugem največjem na otoku, na hribu Pilikata naj bi v preteklosti stala Odisejeva palača.
pikica.:Celinska Grčija je zanimiva iz zgodovinske plati, Atene se itak splača videt, ampak če želiš morček, pa bele hiške z modrimi oknčki.. pol definitivno otoki. Santorini je lep, tudi bolj miren, če hočeta žur, pejta na Ios.. to je meka za mlajše. Drugače se lepi tudi Naxos, Mikonos, Samos… to so vsi po istem principu… Zakintos je baje tud krasen, tam še nisem bila. Lani pa smo šli tudi na Kreto.. no, to je pa čist nekaj drugega, meni osebno ni bila všeč, sem bolj pristaš belih hišk..:) “
Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio
Preberi tudi: V katerih državah po svetu boste najbolje jedli?

Save

Save

Save

Save


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!