fbpx

Odisej se vrača v Itako

Potovanja

Zaradi Odiseja je Itaka postala simbol potovanja k tistemu, kar smo vedno iskali, ter simbol hrepenenja in vrnitve domov.

Itaka je drugi najmanjši otok v Jonskem otočju. Slavo dolguje grškemu mitu o vojaku Odiseju, ki se je po končani trojanski vojni vračal na domači otok. Pot je trajala dolgih 10 let, a je ta ostal neomajen v želji po vrnitvi na rodno zemljo. Zaradi njega je Itaka postala simbol potovanja k tistemu, kar smo vedno iskali, ter simbol hrepenenja in vrnitve domov, večkrat upodobljen v literaturi in pesmih.

Do Itake se lahko pripeljemo s trajektom iz Samija na Kefaloniji v glavno mesto Vati, kjer nas pričaka lepo urejeno pristanišče. Glavni otok meri 96 km2 in ima približno 3000 prebivalcev. Leta 1953 je Vati uničil močan potres in mesto so zgradili na novo. Po obnovitvi so ga razglasili za tradicionalno nasebino, kar pomeni, da se morajo vse zgradbe med seboj slogovno ujemati. Otok je še daleč od sodobnega razvoja, tako da je tudi javni prevoz precej omejen. Na njem najdemo ogromno zelenja, slapov in prodnatih plaž. Nad mestom Stavros, drugem največjem na otoku, na hribu Pilikata naj bi v preteklosti stala Odisejeva palača.
pikica.:Celinska Grčija je zanimiva iz zgodovinske plati, Atene se itak splača videt, ampak če želiš morček, pa bele hiške z modrimi oknčki.. pol definitivno otoki. Santorini je lep, tudi bolj miren, če hočeta žur, pejta na Ios.. to je meka za mlajše. Drugače se lepi tudi Naxos, Mikonos, Samos… to so vsi po istem principu… Zakintos je baje tud krasen, tam še nisem bila. Lani pa smo šli tudi na Kreto.. no, to je pa čist nekaj drugega, meni osebno ni bila všeč, sem bolj pristaš belih hišk..:) “
Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio
Preberi tudi: V katerih državah po svetu boste najbolje jedli?

Save

Save

Save

Save


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.