fbpx

Mauritius -10 stvari, ki jih morate doživeti

Eksotična potovanja, Potovanja

»Najprej je bil ustvarjen Mauritius, potem pa nebesa kot kopija Mauritiusa.« Mark Twain.

Mauritius je idiličen tropski otoček v Indijskem oceanu, od afriške obale oddaljen skoraj 2.000 km, ki združuje azijske, indijske, evropske in afriške prvine v unikatno izkušnjo. Imenujejo ga tudi rajski otok, poznan predvsem po plažah, ki se uvrščajo med najlepše na svetu, uživajo pa tudi vsi tisti, ki imajo radi več aktivnosti in bolj pester oddih.

V nadaljevanju boste našli seznam stvari, ki jih je vredno izkusiti na Mauritiusu, in vključuje tako naravne znamenitosti kot kraje, na katerih se začuti najbolj pristen stik s kulturo in prebivalci in jih priporočamo ob obisku otoka.

Plaže na Mauritiusu

Mauritiusu ima kar 330 km plaž, ki so večinoma obdane s koralnimi grebeni. Največ raznolikih plaž s številnimi zalivi je na severnem delu otoka, najbolj slavne, ki jih poznamo iz razglednic, z belim svilnatim peskom, palmami in turkiznim morjem, pa so na vzhodu. Na zahodu lahko doživimo najlepše sončne zahode, zlati pesek in plitko morje, jug pa je bolj divji in je raj za ljubitelje kitesurfinga.

Black River razgledna točka

Black River Gorges je največji zaščiten otoški nacionalni park in se razteza na 6.700 hektarjih. Gozd predstavlja dom 300 vrstam rastlin, ki jih najdemo le na Mauritiusu, in kar 9 endemnim vrstam ptičev. Nezahtevna tura je vzpon na razgledno točko, ki je obenem izhodišče tudi za druge planinske poti – razgled je božanski. Sicer pa je poti veliko in doživimo lahko pristno naravo, se sprehajamo ob rekah ali priredimo piknik.

Chamarel Waterfalls: 7 barv zemlje

Majhna vasica na južnem delu otoka skriva mnoga presenečenja. Zagotovo je največja paša za oči naraven fenomen obarvanosti zemlje: viola, rumene, oranžne, rdeče, zelene, rjave in modre. Barve so nastale s preoblikovanjem bazaltne lave v glinene minerale. Če bi poskusili barve zmešati med sabo, se sčasoma razvrstijo v ločene plasti: vsako zrno peska se združi s svojimi brati in sestrami enake barve. Chamarel je najlepše obiskati ob sončnem vzhodu, z malo sreče vidimo tudi orjaške želve, za otroke pa je v neposredni bližini tudi igrišče.

Port Louis

Utrip pristnega Mauritiusa najlažje začutimo z obiskom tržnice v prestolnici, Port Louis, ki ima okoli 200.000 prebivalcev. Da bo izkušnja še bolj avtentična, se lahko odpeljemo z avtobusom, dan pa zapolnimo tudi z obiskom muzejev, gledališča, nakupom spominkov ali obiskom konjske dirke.

Plavanje z delfini na odprtem morju

Na Mauritiusu boste lahko s temi čudovitimi, igrivimi, inteligentnimi bitji zaplavali tudi v njihovem naravnem okolju, na odprtem morju. Običajno nas pozdravi okoli 20 delfinov, velikih od 1 do 4 metre (odvisno od vrste in starosti), nič nenavadnega pa ni, če srečamo celo kita ali morskega psa – nenevarnega seveda.

Cena za plavanje z delfini na Mauritiusu je za odrasle okoli 50 evrov, vendar je potrebno mesto pravočasno rezervirati.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Vodni športi Mauritius

Lahko opazujemo razgibano morsko življenje z masko, se podamo na potapljanje, ribarimo, kajtamo, preizkusimo vožnjo s padalom, ki ga vleče gliser – t.i. parasailing, surfanje, morsko kajakaštvo z obiskom jam, SUP, smučanje na vodi in celo hojo po morskem dnu!

Lokalna hrana na ulici

Mauritius ponuja unikatno mešanico kreolske, afriške, indijske in kitajske hrane, kar se občuti tako v kombinaciji začimb, barv kot različnih okusov. Zemlja je zelo rodovitna in tako proizvedejo kakovostno sladko sadje in veliko zelenjavo. V pisani ponudbi se bo zagotovo našlo nekaj okusnega tudi za vse tiste, ki ne marajo eksotike ali sicer bolj zaupajo hotelom.

Mauritiuski rum

Poznavalci bi rekli, da ima edinstven karakter – sladek in blag in zadnja leta postaja pravi hit in se postavlja ob bok priznanim proizvajalcem te žlahtne kapljice. Obiščite lahko tudi proizvodnje ruma – na primer St. Aubin in Chateau Labourdonnais (oba slovita po odličnem rumu), najboljšega in večkrat nagrajenega, staranega v hrastu, pa boste lahko poizkusili v Chamarelu (Rhumerie de Chamarel).

Plantaže čaja

Bois Chéri je 250 hektarjev velika proizvodnja čaja – največja na Mauritiusu, na južnem delu otoka. Sprehodimo se lahko med neskončnimi polji čaja, kamor seže pogled, obiščemo muzej s pohištvom iz 17. stoletja in sodelujemo tudi v preizkušanju zelenih, črnih, zeliščnih in aromatičnih čajev. Eni najbolj cenjenih na otoku je črni čaj z okusom vanilje. Vsi navdušenci pa lahko rezervirajo voden ogled Mauritiuske čajne poti (Mauritius Tea Route), ki traja 5 do 7 ur.

Aqua Solei Mauritius

Čudovit izlet z gliserjem po jugovzhodnem delu otoka, v sklopu katerega obiščemo tudi zaščiten morski park in uživamo v raziskovanju bogatega življenja pod vodo. Variant je veliko, rezerviramo lahko celodnevni izlet s postojankami na več manjših otočkih, potapljanjem in vključenim kosilom na plaži.


Sledite nam


RSS Ustavi se!