fbpx

Poletna osvežitev v podzemnem svetu jam? Zakaj pa ne!

Aktivnosti, Aktualno, Nasveti, Zanimivosti

Poleti nas k osvežitvi ne vabijo samo reke, jezera in kajpada morje, ampak se lahko prav prijetno ohladimo tudi med obiskom ene od podzemnih jam.

Poleti nas k osvežitvi ne vabijo samo reke, jezera in kajpada morje, ampak se lahko prav prijetno ohladimo tudi med obiskom ene od podzemnih jam, ki jih Slovenija premore v izobilju. Za njih je značilna stalna temperatura, ki ne presega 10 ali 12 stopinj Celzija, zato boste med obiskom potrebovali celo jopico ali jakno, vsekakor pa se boste, sami ali v družbi, odlično ohladili.

Med drugim vas tudi slovite Škocjanske jame vabijo, da doživite čudovito kraško podzemlje. Od železniške postaje Divača do Škocjanskih jam vozi avtobus Slovenskih železnic. Potniki, ki imajo veljavno železniško vozovnico za potovanje do Divače, lahko brezplačno nadaljujejo potovanje z avtobusom do Škocjanskih jam.

Škocjanske jame, območje izjemnih odkritij

Park Škocjanske jame leži na matičnem Krasu in je pravi muzej na prostem. V njem lahko spoznavate lepo razvite površinske in podzemne pojave, med katerimi z naravno prvinskostjo vsekakor izstopa splet Škocjanskih jam. Območje slovi po izjemnih arheoloških najdbah, pionirskih raziskavah kraškega podzemlja ter bogati naravni in kulturni dediščini.

V parku se lahko ustavite le na krajšem obisku ali pa se odločite za večdnevno bivanje in mogoče tudi ogled pestrega porečja Reke. Škocjanske jame so sistem vodnih jam, skozi katerega teče reka Reka. Nahajajo se v bližini Divače na slovenskem Krasu. Zanje značilna geološka tvorba so ponvice. Škocjanske jame so enkraten splet številnih jam, udornic, naravnih mostov, slapov in brzic. Ponorno jamo, ki jo je izdolbla reka Reka, zaznamuje ogromen 2,5 km dolg podzemni kanjon. Leta 1986 je Komisija za svetovno in naravno dediščino pri Unescu vključila Škocjanske jame v Konvencijo o zaščiti svetovne kulturne in naravne dediščine – to je v seznam svetovne dediščine. Leta 2004 je bil Regijski park Škocjanske jame vpisan tudi na Unescov seznam biosfernih rezervatov MAB.

V parku so nahajališča nekaterih endemičnih, redkih in ogroženih vrst, ki so na Rdečem seznamu praprotnic in semenk Slovenije: bršljanov pojalnik z edinimi nahajališčem, wettsteinova mrtva kopriva z enim od dveh nahajališč, justinova zvončnica s klasičnim nahajališčem in nekatere druge vrste. Zaradi različnih mikroklimatskih razmer so bili odkriti različni florni elementi; vrste gorskih območij in toploljubne vrste.

Različni habitatni tipi dajejo zatočišče številnim živalskim vrstam (submediteranska in subalpinska favna). Pravih jamskih živali je malo. V jami domuje 12 vrst netopirjev (veliki podkovnjak, dolgokrili netopir, dolgonogi netopir). V stenah in vhodnih delih jam (Velika in Mala dolina) gnezdi ogrožena živalska vrsta skalni golob. Na tem območju gnezdi tudi kolonija planinskih hudournikov. V udornicah občasno odkrijejo tudi gnezdišča velike uharice, sokola selca, prepadne stene ponujajo prebivališče tudi alpskemu skalnemu plezalčku.

Postojnska jama privabila že na milijone ljudi

S svojim čudovitim bogastvom kapnikov je to ena najbolj znanih kraških jam na svetu. Je kraj, ki ga vsako leto obišče na tisoče turistov iz Slovenije in tujine. Dodatno čarobnost jami oziroma podzemnemu kraškemu svetu daje kajpak človeška ribica.

Kako priti do Postojnske jame oziroma do Predjamskega gradu?

Prav prijetno se je do Postojne, kjer je železniška postaja z najvišjo nadmorsko višino v Sloveniji, peljati z vlakom. Na njem bodo zagotovo najbolj uživali vaši najmlajši, vi pa se boste lahko prepustili sproščujočemu klepetu ali opazovanju narave skozi okno vlaka. Za potovanje z vlakom vam Slovenske železnice ponujajo naslednje popuste:

  • upokojenci in starejši od 60 let s SŽ-kartico za starejše: 50 odstotkov popusta za potovanja ob sobotah in nedeljah in praznikih;
  • mladi od 12. do 26. leta s SŽ-kartico za mlade 30 odstotkov popusta;
  • otroci od 6 do 12 let – 50 odstotkov popusta;
  • Turist vikend, ob sobotah in nedeljah – 30 odstotkov popusta za povratno potovanje;
  • skupine več 6 potnikov – 30 odstotkov popusta;
  • družine s SŽ-kartico za družine – 40 odstotkov popusta za osebe, starejše od 12 let, in brezplačno za otroke do 12. leta

Park Postojnska jama omogoča izvrsten celodnevni izlet za vso družino. Spustite se na avanturistično doživetje v podzemni svet in odkrijte tamkajšnja čudesa. Ob povratku na površje pa vas čakajo vitezi in druge znamenitosti iz grajskega sveta. Mogočna vhodna železna vrata vodijo v temo, zato so že prvi koraki v jami skrivnostni in posebni.

Z vlakom se boste peljali po progi, ki vodi skozi prostore, kjer so nekoč plesali cesarji, skozi ozke špranje v kapnikih, mimo skrivnih jamskih poti ter plasti kamnin, ki razkrivajo milijone let našega planeta. V njih so vidni sledovi neandertalcev, lobanje jamskih medvedov, zobje prazgodovinskih živali. Skrite špranje, partizanski rovi, mostovi nad prepadi in koncertna dvorana, kjer vedno nekdo poje. Pa še naprej v temo, kjer živijo posebne živali. Nekaterih ne morete videti nikjer drugje na svetu. Med bledimi rakci in pajki se v vodi, verjetno pod kakšnim kamnom, skriva zmaju podobno bledo bitje z rdečima pentljicama na vratu – človeška ribica. V jami poleg nje živi še okoli 150 živalskih vrst kot so pajki, metulji, zanimivi hrošči, vodni polži, netopirji in drugi, ki si jih lahko ogledate v Vivariju.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Poseben vtis na obiskovalce naredi Špagetna dvorana, a tudi vse druge brezčasne skulpture in veličastne podzemne dvorane Postojnske jame bodo na obiskovalce naredile vtis, ki ga ne bodo pozabili. Ogled traja približno uro in pol, stopinje v jami pa se gibljejo med 8 in 10° C, zato poskrbite za prijetno počutje s primernimi oblačili  in obutvijo. Od maja do oktobra je ogled na voljo vsako uro, izven sezone pa tri do štirikrat dnevno. Obisk jame traja približno eno uro in pol, preostanek dneva pa izkoristite za ogled ostalih znamenitosti Parka Postojnska jama.

Seznanite se z zgodovino rudarstva!

Ste že obiskali rudnik premogovništva v Velenju? Še ne? Potem so ti poletni dnevi prava priložnost, da se seznanite z bogato dediščino rudarstva na Slovenskem. Tudi otroci in mladostniki bodo nad obiskom zagotovo navdušeni. Kako do tja? Z vlakom se peljite do Velenja, izstopite na postaji Velenje Pesje ali Velenje in nato potrebujete le še približno deset minut peš do muzeja rudarstva.

Od zanimivosti, ki jih boste spoznali tam, pa omenimo naslednje: rudniško dvigalo iz leta 1888, ki je najstarejše še delujoče dvigalo v Sloveniji; rudniški stolp iz leta 1888; bogato centralno zbirko slovenske tradicije premogovništva; geološki steber kamnin Šaleške doline; predstavitev izdelave jamskih prog; obširen pregled jaškov Premogovnika Velenje; zbirko jamomerske in geodetske opreme; predstavitev tradicije ‘skoka čez kožo’; ogled starega rudarskega stanovanja iz leta 1930. Dostop v rudnik je urejen tudi za ljudi s posebnimi potrebami in invalide, pričakali pa vas bodo prijazni in profesionalni vodiči.

Muzej je nastal na podlagi dela številnih generacij slovenskih rudarjev in predstavlja zelo zanimiv način sodelovanja med delujočim Premogovnikom Velenje, ki muzej tudi upravlja, Mestno občino Velenje in Muzejem Velenje. Za obiskovalce so pripravili 18 scen iz življenja in dela rudarjev. Pripravili so bogato centralno zbirko slovenske tradicije premogovništva, kjer si boste v spremstvu vodičev lahko pogledali razvoj premogovništva od prvih najdb premoga do svetovno znane Velenjske odkopne metode, ki je v veljavi še danes.

Predstavljena je tudi zgodovina Premogovnika Velenje, seznanili se boste s knapovskim stanovanjem in spoznali bivanjsko kulturo ‘knapov’ pred 100 leti. Spoznali boste ‘aufzuge’ v Črni garderobi, kopalnico, legendo o skoku čez kožo, galerijo v Beli garderobi in muzejsko trgovinico. Za obiskovalce pa pripravljajo tudi postavitev novih zbirk. V zunanjem delu Muzeja premogovništva Slovenije obiskovalcem s sprehodom po desetih tematskih sklopih podajo natančno podobo razvoja slovenskega premogovništva.

Foto: Park Škocjanske jame, Postojnska jama, Wikipedia, Avtobusna postaja Ljubljana, Občina Postojna

Vsebino omogočajo Slovenske železnice


Sledite nam


RSS Ustavi se!