fbpx

Mesta kot iz pravljice

Novice

Lonely planet je izbral nekaj evropskih mest, ki izgledajo kot iz pravljice.

Hallstatt, Avstrija

Hallstatt v centralni Avstriji se nahaja na nasipu Hallstätter See med neokrnjenim jezerom in mogočnim gorovjem, ki se dramatično dviga z vodnega obrežja. Rudnik soli izpred 1000 let je pripomogel k uspešnosi in prepoznavnosti mesta.

hallstatt-668698_1920

Colmar, Francija

V alzacijski vasi se čutita francoski in nemški vpliv. V pekarnah lahko tako kupimo rogljič ali kugelhopf, restavracije pa so specializirane v fois gras in kislem zelju. Arhitektura se preliva od nemške gotike do francoskega neo-baroka v starem delu mesta, ki k sreči ni bil porušen v 2. svetovni vojni. Tam lahko najdemo tlakovane ulice, umirjene kanale in na pol lesene hiše.

colmar-980812_1920

Bled, Slovenija

Majhna alpska vas na severozahodu Slovenije je znana po jezeru z otokom, na katerem stoji baročna cerkev. Po dveh urah hoje okoli jezera, se povzpnite na vrh grajskega griča s panoramskim razgledom ali si napolnite energijo z lokalno specialiteto kremšnito.

lake-670912_1920

Óbidos, Portugalska

Del srednjeveške Iberije je ohranjen za zidovi Óbidos na vrhu hriba blizu portugalske zahodne obale. Kralj Dinis je v 13. stoletju mesto podaril ženi kraljici Isabeli in vse od takrat očara prav vsakega obiskovalca, ki se sprehodi po tej mogočni utrdbi. Znotraj zidu stojijo pobeljene hiše, tlakovane sprehajalne poti in mnogo lokalov, v katerih vam postrežejo ginjinho, lokalni višnjev liker.

obidos-469057_1920

Marsaxlokk, Malta

Na jugovzhodni obali Malte se nahaja starodavna ribiška vas s staromodnimi ribiškimi ladjicami imenovanimi luzzus. Poslikajo jih v pisane barve in nanje narišejo oko. Svež ulov prodajo obalnim restavracijam ali na nedeljski ribji tržnici. Nedaleč stran ob obali se nahaja bazen Svetega Petra z gladkimi apnenčastimi policami, s katerih se domačini poženejo v kristalno čisto morje.

fishing-village-128519_1920

Giethoorn, Nizozemska

Prijeten oddih od mesta nudi Giethoorn na Nizozemskem. Namesto cest in avtomobilov za prevoz uporabljajo rečne kanale. Ob njih se nahajajo s slamo krite kmetijske hiše in koče s cvetočimi vrtovi in lesenimi mostovi, ki povezujejo obe strani reke. Pozimi kanali zmrznejo in so primerni za drsanje.

giethoorn-314961_1280

Dinant, Belgija

Na ozkem odseku med strmimi klifi in reko Meuse stoji Dinant, zgodovinsko belgijsko francosko govoreče mesto v valonski regiji. Poznavalci piva bodo Dinant prepoznali kot rojstno mesto piva Leffe, enega najbolj znanih belgijskih piv, ki je ime dobil po Notre-Dame de Leffe, lokalni opatiji, v kateri menihi varijo pivo že od 13. stoletja naprej. Ponuja tudi odličen razgled s ptičje perspektive s citadele na gotsko katedralo in stolp v obliki hruške.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

rest-1053752_1920

Vir: travel and leisure, Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!