fbpx

Od kod izvira fondue

Potovanja

V Franciji obstaja običaj, da tisti, ki mu košček kruha med namakanjem pade z vilice za fondue v sir, stori tisto, kar mu naročijo ostali za mizo.

Izvor sirnega fondue-ja sega v 18.stoletje v Švico, ko so družine v mrzlih zimskih dneh uporabljale star sir in kruh, saj drugega živeža ni bilo na voljo. Ker pa sta ta s časom splesnila in postala trda, so morali najti način, kako ju dolgotrajno ohraniti užitna. Ugotovili so, da če stopijo sir in ga zmešajo z vinom, česnom in začimbami, dobijo odlično mešanico, kamor lahko namakajo kruh, ki ga toplota prijetno zmehča. Vse so skuhali v eni posodi in se ob jedi greli ob toplem ognju, kar je postala švicarska zimska tradicija in jed imenovana fondue. »Fondre« po francosko pomeni »stopiti«  in se danes nanaša na mnogo vrst fondue-ja.

Mesni fondue izvira že iz Srednjega veka, ko so v francoski regiji Burgundy, delavci na vinskih trtah cele dneve preživeli na prostem in niso imeli možnosti toplega obroka. Izmislili so si veliko skledo z vročim oljem v bližini trt ter surovim mesom, ki so ga med počitkom skuhali v olju in si pripravili malico. Po francoskem kraju se tovrsten fondue imenuje Fondue Bourguignonne. Zadnji je ameriški čokoladni izum  iz sredine 20. stoletja, v katerega danes pomakamo sadje in slaščice.

MayaM :”Zraven pijte le belo vino, vse ostalo je skrunitev sirov (v tem primeru)… Pa še to: v Franciji obstaja običaj, da tisti, ki mu košček kruha med namakanjem pade z vilice za fondue v sir, stori tisto, kar mu naročijo ostali za mizo – npr. plača pijačo, popije en kozarec, cel teden pospravlja stanovanje, itd.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Pozitivne novice iz Mestne občine Kranj
  V tednu dni so se v Mestni občini Kranj (MOK) zgodile številne razveseljujoče stvari. Kljub epidemiji življenje teče dalje, ljudje so solidarni, tudi dobrodelni, upoštevajo navodila, pomembna za zdravje vseh. Mestna občina Kranj želi od občanov pridobiti informacije, kako uspešno deluje in jih informira v času kriznih razmer zaradi epidemije virusa covid-19. V ta namen […]
 • 50 posebnih doživetij za 50 let
  Priljubljena slovenska blagovna znamka kave, Barcaffè, v letošnjem letu praznuje 50. rojstni dan. V ta namen se je odločila ljubiteljem kave podariti 50 doživetij po izbiri.
 • Jutranje vodilo: Poenostavi si življenje in se vrni k osnovnim užitkom
  Kot otroci smo se razveselili čudeže v snežinkah, bogastva v pajkovi mreži, lepote padajočega listja na barvito jesensko jutro. V raziskovanju življenja smo prepoznali, kje se skrivajo skrivnosti.
 • Miha Primožič, Alja Fabjan in Daliborka Maljenović Ivanisin o vrednotah
  V eni prejšnjih kampanj, smo zanimive ljudi vprašali, če bi si lahko zaželeli karkoli, kaj bi to bilo? Z nami so delili razmišljanja Miha, Alja in Daliborka.
 • Nataša Briški, Tina Cipot in Iza Sia Login iz rubrike #ustavise
  V preteklih letih smo imeli slogane ... in pomisli nase, in premagaj strah, in povej, in prisluhni ... In ker danes še posebej spoznavamo, da smo #drugdrugemudarilo, združujemo izjemne posameznike in delimo njihove zapise preteklih let.