fbpx

Od kod izvira fondue

Potovanja

V Franciji obstaja običaj, da tisti, ki mu košček kruha med namakanjem pade z vilice za fondue v sir, stori tisto, kar mu naročijo ostali za mizo.

Izvor sirnega fondue-ja sega v 18.stoletje v Švico, ko so družine v mrzlih zimskih dneh uporabljale star sir in kruh, saj drugega živeža ni bilo na voljo. Ker pa sta ta s časom splesnila in postala trda, so morali najti način, kako ju dolgotrajno ohraniti užitna. Ugotovili so, da če stopijo sir in ga zmešajo z vinom, česnom in začimbami, dobijo odlično mešanico, kamor lahko namakajo kruh, ki ga toplota prijetno zmehča. Vse so skuhali v eni posodi in se ob jedi greli ob toplem ognju, kar je postala švicarska zimska tradicija in jed imenovana fondue. »Fondre« po francosko pomeni »stopiti«  in se danes nanaša na mnogo vrst fondue-ja.

Mesni fondue izvira že iz Srednjega veka, ko so v francoski regiji Burgundy, delavci na vinskih trtah cele dneve preživeli na prostem in niso imeli možnosti toplega obroka. Izmislili so si veliko skledo z vročim oljem v bližini trt ter surovim mesom, ki so ga med počitkom skuhali v olju in si pripravili malico. Po francoskem kraju se tovrsten fondue imenuje Fondue Bourguignonne. Zadnji je ameriški čokoladni izum  iz sredine 20. stoletja, v katerega danes pomakamo sadje in slaščice.

MayaM :”Zraven pijte le belo vino, vse ostalo je skrunitev sirov (v tem primeru)… Pa še to: v Franciji obstaja običaj, da tisti, ki mu košček kruha med namakanjem pade z vilice za fondue v sir, stori tisto, kar mu naročijo ostali za mizo – npr. plača pijačo, popije en kozarec, cel teden pospravlja stanovanje, itd.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!