fbpx

Muzej na prostem “Staro selo”

Novice, Potovanja

Stare lesene stavbe z arhitekturo in notranjo opremo prikazujejo način gospodarjenja in življenja prebivalcev na planoti Zlatibor.

Sirogojno z muzejem na prostem “Staro selo” v jugozahodni Srbiji se na višini 900 m.n.v. nahaja 32 km od Užic in 24 km od centra Zlatibora. Stare lesene stavbe z arhitekturo in notranjo opremo prikazujejo način gospodarjenja in življenja prebivalcev na planoti Zlatibor. Prve zapise o vasi najdemo v turškem katastarskem popisu iz 15. st., kasneje pa je planota postala prepoznavna po ročno izdelanih volnenih puloverjih. Danes je njihovo proizvodnjo prevzelo podjetje Sirogojno CO, ki svoje izdelke pod blagovno znamko Sirogojno Style prodaja po celem svetu.

Popay: “Srbija ima predvsem zanimiva mesta, nekih naravnih znamenitosti, niti ni toliko, kot sta recimo bled in plitvička jezera. Vsekakor je pa potovanje po srbiji zanimivo zaradi ljudi, ki jih srečaš na teh poteh. Nazadnje sem na avtocesti med beogradom in nišom na počivališču vzel enga starjšga suhega možakarja, nosil je najlepše jabolke in hruške iz svojga sadovnjaka, ki jih je imel v košari v en samostan, ene sto kilometrov je bil z mano, za zahvalo, mi je dal po dva najlepša jabolka in dve najlepši hruški, ki jih je imel v teh dveh košarah. To se mi je zdelo tako prisrčno, da sem mu dal v žep 5 evričev za to darilo, hehe. Pol pa tisto, …hvala ti brate, hvala ti brate….. in mi mahal, ko predsedniku, ko sem dal gasa na avtoban iz parkplaca, hehe.”

Pobudo za izgradnjo muzeja na prostem je podala Zadruga domače obrti iz Sirogojna, projekt gradnje in obnove starih tradicionalnih kmečkih stavb iz Zlatibora v “Staro selo” pa se je začela leta 1980 po idejni zasnovi arhitekta Ranka Findrika iz Republiškega Zavoda za varstvo kulturne dediščine Srbije. V sklop vasi je zajeta tudi cerkev sv. apostolov Petra in Pavla iz 18. st., brez kupole in prizidanim dvonadstropnim zvonikom, ki je danes pod posebno spomeniško zaščito. Pred njo se nahajajo prav tako zaščiteni kamniti nagrobni spomeniki.

Vas s starimi kmečkimi stavbami, prinesenimi iz okoliških vasi, se nahaja na rahli vzpetini ob gozdu in prikazuje kulturo bivanja v regiji. Tradicionalna zlatiborska kmečka hiša je z lesom zaokrožena enota. Obiskovalec si lahko ogleda tipično zlatiborsko  kmetijo z dvoriščem in podeželsko družinsko hišo s pomožnimi objekti kot so žitnica, koruznjak in mlekarna. Ločeno od kmečkega dvorišča so postavljene pastirske koče in staje za živino. Vse brunarice so opremljene z ohranjenim pohištvom, posodo, kmečkimi stroji in orodjem.

Prebivalci Zlatibora so se ukvarjali z različnimi vrstami ročnih del. Uporaba lesa je bila zaradi njegove razširjenosti in raznolikosti zelo priljubljena. Prav tako izdelki iz gline, tekstila, usnja in kovin, proizvodnja katrana, apna in svečarstvo. V eni izmed lesenih hiš se nahaja krčma, kjer ponujajo na tradicionalen način pripravljene jedi. Najbolj znani so domači sir, skuta, kajmak, šunka, pita, štrudelj, jagnjetina, pasulj, prebranec in rakija.

Vir fotografij: Potovanja.over.net


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Loti Palmer: Prepoznajte (narcistične) metode manipulacije
  Oseba z narcističnimi lastnostmi (ali motnjo) potrebuje občutek, da je svet okoli nje tak, kot ga vidi in razume ona, zato si za dosego tega cilja pomaga z različnimi sredstvi. Glavno med njimi je manipulacija. Spoznajte najbolj pogoste oblike in se jim z znanjem in veščinami uprite.
 • Vsak človek ima v sebi čarobno vilo
  Vsak izmed nas si je že kdaj zaželel, da bi imel čarobno moč iz pravljic in bi z njo premikal gore, si uresničeval skrite želje ali pa se maščeval ljudem, ki so nas prizadeli. Tudi jaz imam kdaj tako željo.
 • Ustavi se in prisluhni … zvokom narave … glasu tišine … sočloveku … sebi
  Kaj se zgodi, ko se naše telo umiri, pozornost prenesemo na to, kar čutimo in manj, kar mislimo, ter se prepustimo tihemu opazovanju tega, kar nas v naravi obdaja in kar se v nas naravno poraja?
 • Jasna Dolamič Gričar: Komunikacija je najtrdnejši temelj odnosov
  Dobra komunikacija je najtrdnejši temelj dobrih odnosov. To povem na vsakem srečanju, druženju, vedno, ko dobim za svoj govor priložnost. Izkazalo se je, da je moja trditev, moje prepričanje, moj moto, popolnoma pravilno, več kot pravilno, da drži kot pribito.
 • Gregor Pirc: Ko zboliš, se resno pogovoriš s seboj
  »Rak«. Že samo beseda te zdrami, kaj šele ko pomisliš, da bi se lahko zgodilo tebi. Običajno zboli nekdo iz službe, morda tvoj sosed, meni pa se to ne more zgoditi, pogosto prepričanje opiše Gregor Pirc iz društva Onkoman.