fbpx

Skok v Porto

Potovanja

Porto je primeren za obisk v vseh letnih časih.

Porto je drugo največje mesto Portugalske. Leži na severu države, ob izlivu reke Douro v Atlantski ocean. V zgodovini so po njej z lesenimi čolni prevažali sode vina Portovca, po katerem je mesto znano še danes. Na bregu reku se v mestu Vila Nova de Gaia nahaja več kot 50 vinskih kleti.

Center Porta predstavlja avenija Avenida dos Aliados, kjer se na severu avenije nahaja mestna hiša, na jugu pa se zaključi s Trgom svobode, ki je glavni trg v mestu. Danes v njem prebiva okoli 260.000 prebivalcev. Ena od glavnih znamenitosti v mestu je stolp Torre dos Clérigos, ki ga je v 18. stoletju zasnoval italijanski arhitekt Nasoni. Na vrhu nudi prečudovit razgled na celoten Porto z okolico.

mandarine tree: “Čim manj kompliciraj, rezerviraš let in sobo, naprintaš navodila kako do hotela, kupiš Lonely Planet (ki ga jaz začnem brati na potovanju) in vse ostalo je presenečenje. Meni je bil v Lizboni super živalski vrt, oceanarij in pohajkovanje. V Portu pa sva najela kolesi, ker ni tako hrobovit kot Lizbona. Obe mesti imata čudovite metroje, tako da se ne moreš izgubiti tudi če bi hotel.”

Vir: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]