fbpx

#MyRuhrValley

Kolesarjenje, Pohodništvo in gore, Potovanja

Porurje obiskovalcem ponuja široko paleto možnosti za preživljanje počitnic: od čudovite narave do pisanih mest. Zato je izvrstna destinacija za dnevne izletnike in kolesarje.

Kolesarjenje v Porurju

Slednji lahko Porurje raziskujejo na več kot 1.200 kilometrih urejenih kolesarskih poti. Posebno priljubljene kolesarske poti so RuhrtalRadweg (kolesarska pot po Porurju), Römer-Lippe-Route (pot mimo rimskih ostankov in reke Lippe) in Route der Industriekultur (pot industrijske dediščine).

RuhrtalRadweg je s 240 kilometri ena najbolj razgibanih in priljubljenih nemških kolesarskih poti ob reki. Nekdanje vlečne poti, po katerih so konji vlekli ladje po Ruhru, omogočajo kolesarjenje neposredno ob reki. Pot vodi skozi čudovito naravno krajino Sauerlanda in kulturno metropolo Ruhr, mimo srednjeveških gradov, slikovitih starih mest, vznemirljivih muzejev in impresivnih industrijskih spomenikov. Zgodovinski parni vlak ter izleti s čolnom ali kanujem še dodatno popestrijo dogajanje. Da na poti ne manjka kulture, poskrbi umetniška pot Kunstpfad Ruhr s 17 umetniškimi deli na temo energije. V obe smeri so ob poti postavljene table za lažjo orientacijo in veliko zabave. RuhrtalRadweg je zato primerna tudi za družine z otroki.

Za enodnevne izlete je popolnih 15 tematskih poti RevierRouten.  Na spletni strani https://www.ruhr-tourismus.de/en/index.html lahko najdete koristne kolesarske nasvete. Brezplačni načrtovalnik potovanja radtourenplaner.ruhr[1] vam bo pomagal načrtovati oglede in se znajti na kraju samem. Če potujete brez kolesa, si lahko kolo tudi izposodite pri RevierRad ali metropolradruhr. Kolesarji lahko na strani https://www.ruhrtalradweg.de/en najdete tudi aktualne informacije o poti in celotno turo v formatu GPX.

Naravni rezervat Halde Pluto © HER, Foto: Dennis Stratmann
Halde, premogovniška svetilka © Foto: Dennis Stratmann

Umetnostni muzeji in RuhrKultur.Card

Leta 2010 je bilo Porurje Evropska prestolnica kulture. Ob tej priložnosti se je 21 umetnostnih muzejev povezalo v mrežo RuhrKunstMuseen, v okviru katere vsako leto izvedejo okoli 130 umetniških razstav v 16 mestih v Porurju. Muzeji želijo v regijo privabiti nove goste ter vse prebivalce in popotnike, ki jih zanima umetnost, opozoriti na kulturno sceno v tej regiji. S skupnimi razstavami, kot je Kunst & Kohle 2018, se je Porurje kot kulturno središče uveljavilo tudi zunaj regije. Muzeji so znani tudi po medmestnih projektih, kot sta RuhrKunstNachbarn ali Public Art Ruhr. Umetniška dela segajo od 19. stoletja prek moderne do sodobnosti. Zbirke so razstavljene po celotnem Porurju v industrijskih objektih, gradovih, stavbah, ki jih je zaznamovala posebna arhitektura iz povojnih desetletij, ter sodobnih novogradnjah. V mrežo so vpeti tudi javni in zasebni kulturni delavci in kulturne ustanove v regiji. Leta 2015 se je 11 javnih gledališč po vzoru RuhrKunstMuseen oblikovalo v mrežo RuhrBühnen. Od takrat mreži skupaj tržita kulturni turizem v metropoli Ruhr. Kartica RuhrKultur.Card poleg obeh mrež vključuje tudi medregionalne kulturne festivale, kot so Ruhrtriennale, Klavier-Festival Ruhr, dnevi gledališča Stücke v Mülheimu, mednarodni festival kratkega filma v Oberhausnu in Ruhrfestspiele v Recklinghausnu.

Na enem mestu združuje umetniško in kulturno ponudbo Porurja ter služi kot vstopnica v številne umetnostne muzeje, gledališča in kulturne festivale. Kartica RuhrKultur.Card je namenjena lokalnim ljubiteljem kulture, pa tudi popotnikom, ki jih zanimajo mesta in tamkajšnja kulturna scena. Imetnik kartice ima od 1. januarja do 31. decembra tekočega leta enkratni prost vstop v vsakega od muzejev v mreži RuhrKunstMuseen. Kartico RuhrKultur.Card za naslednje leto lahko rezervirate že jeseni 2020, veljati pa začne 1. januarja 2021. Dodatne informacije najdete na: www.ruhrkunstmuseen.com.

Ruhr, industrijski muzej Henrichshütte © Foto: Dennis Stratmann

Sledite nam

Najbolj brano

OznakeSledite nam


RSS Ustavi se!