fbpx

Veter v laseh, dobro vino in vonj po neskončnih jagodnih poljih

Aktivnosti, Aktualno, Izpostavljeno, Potovanja

104 naravni parki, 16 Unescovih rezervatov biosfere in 16 narodnih parkov.

Nemčija ponuja več kot 70.000 kilometrov kolesarskih poti – prav na vsakem vogalu vas čaka nova dogodivščina!

Narava se razprostira vse do tam, kamor vam seže oko. Odkrili boste morje, gore, zelene travnike, temne gozdove in različne živali. Posebna pot leži prav na Baltskem morju. Dolga je 400 km in vodi vzdolž nekaterih najlepših plaž v Nemčiji. Morski veter deluje pomirjujoče in ne prečisti le telesa, temveč tudi duha. Poleti je odlična za skok v vodo; česa takega ni nikjer drugje! A tudi spomladi in jeseni, ko so temperature za kolesarjenje prijetnejše in po morju divjajo valovi, se bo pred vašimi očmi odvil nepozaben naravni spektakel.

Kolesarka pot Bodensee-Königssee-Radweg ob jezeru Königsee © DZT, Foto: Günter Standl

Pohodništvo

Pohodništvo v sožitju z naravo je od nekdaj veljalo za zdravilno. Možnosti za to ponuja več kot 200.000 km pohodniških poti – v krošnjah dreves, gorah, ob vodi, skozi vinograde ali pa vzdolž najlepših obrežij. Na obisk vabijo predvsem trije Unescovi spomeniki naravne dediščine. Grube Messel je jezero v deževnem gozdu, ki je staro 48 milijonov let. Od leta 2001 je znano, da je nastalo z izbruhom vulkana. Najdbe s tega območja (bilo naj bi jih okrog 40.000), pojasnjujejo razvoj življenjskega sveta, potem ko je pred 12 milijoni let meteorit iztrebil približno 90 % živalskih vrst. Tam je tudi središče za obiskovalce, ponujajo pa tudi vodenja za male in velike raziskovalce.

Saška Švica, pohodništvo v gorovju Elbsandsteingebirge © DZT, FOTO: Jens Wegener

Velik kontrast ponuja druga točka naravne dediščine v Nemčiji – bibavični pas. Na obali nemškega Severnega morja zajema vse, kar naj bi glede na Unesco ohranjali, ščitili in varovali – neizmerljiv zaklad naravnih virov. Priljubljeni so predvsem organizirani pohodi, na katerih boste na lastni koži doživeli plimo in oseko.

Bukovi gozdovi

Tretja točka so nemški bukovi gozdovi, ki se razprostirajo na petih zaščitenih območjih. Obiskovalci boste tam doživeli osupljive naravne pokrajine, ki prikazujejo, kako bi bila Nemčija videti, če vanjo ne bi posegal človek. Dobro označene pohodniške poti vabijo na nepozabno raziskovanje.

Turingija, Baumkronenpfad v nacionalnem parku Hainich © Thüringer Tourismus GmbH

104 naravni parki, 16 Unescovih rezervatov biosfere in 16 narodnih parkov ponujajo izjemno raznolikost flore in favne. A tudi 350 odličnih zdravilnih kopeli in zdravilišč lahko doprinesejo k popolni notranji sprostitvi. Številni zdravilni postopki in metode so enako zdravilni za mlado in staro. Da bi narava tudi v prihodnosti ostala lepa in neokrnjena, je nujna trajnost – ta dejavnik tudi v Nemčiji vse bolj oblikuje turistično ponudbo.

Ponudniki se vse bolj osredotočajo na okolju prijazno dopustovanje; okoljska ozaveščenost in gospodarno ravnanje z viri tako prežemata vse od nočitev in prehrane do aktivnosti v naravi. Dobre možnosti za takšne počitnice ponuja Posarje, ki je celo prejelo trajnostni certifikat, nenazadnje tudi zato, ker je 66 % območja te zvezne dežele pod naravovarstveno zaščito. Tu boste lahko v Unescovem biosfernem rezervatu Bliesgau ali naravnem parku Saar-Hunsrück srečali redke in zaščitene rastlinske in živalske vrste, opazovali divje mačke, poslušali ukanje navadnega čuka ali občudovali redke cvetice. Seveda med obiskom ne gre izpustiti glavne atrakcije Posarja, poti med krošnjami Saarschleife, zlasti razgledne točke Cloef. Da bo izkušnja res vrhunska, lahko tam prenočite v cloefhängerju. To je med drevesi viseči šotor, ki je od tal dvignjen dva metra, postavljen pa je prav ob vrhu pečine, kar zagotavlja dih jemajoč razgled. Seveda je tudi pri cloefhängerju glavni poudarek na trajnosti!

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Mettlach, pogled na Saarschleife Baumwipfelpfad © DZT, FOTO Jens Wegener


Sledite nam


RSS Ustavi se!