fbpx

Na pikniku s Perutnino Ptuj #ustavise

Aktivnosti, Mesta

Šli smo na Piknik po ptujsko!

V četrtek smo ob 8.30 zjutraj s kombiji odrinili izpred Kristalne palače v BTC-ju in po približno uri in pol vožnje prispeli na Ptuj, kjer so nas toplo sprejeli na dvorišču vinske kleti, pripravljenem za Piknik po ptujsko. In ker so na takšnem dogodku nepogrešljive tri stvari – meso, žar in dobra družba – so nas spremljali Perutnina Ptuj, žari Weber in vina Pullus.

Vinska klet Ptuj in pozdravni nagovor

1. sestavina piknika: meso – Perutnina Ptuj

Letošnji hit poletja je piknik linija brez E-jev in aditivov, narejana v skladu z najnovejšimi  trendi in smernicami zdravega načina prehranjevanja. Umetne sestavine so zamenjali z naravnimi ter dosegli antioksidativni učinek in učinek konzerviranja po naravni poti. Veliko izdelkov ne vsebuje alergenov, soje in glutena. Novo linijo sestavljajo sveži in najbolj kakovostni deli piščančjega in puranjega mesa iz lastne vzreje slovenskega porekla, začinjeno z naravnimi začimbami in aromami. Med najbolj popularnimi dobrotami za žar brez E-jev in aditivov so sveži piščančji ražnjiči, fit in pikantna piščančja nabodalca, BBQ krilca, grill in ognjene perutničke, BBQ piščančji in puranji steak, marinirana piščančja stegna s pikantno texas marinado, piščančji ali puranji čevapčiči ter piščančje in puranje pleskavice. Perutninsko meso je okusno in enostavno za uporabo, poleg tega pa vsebuje ogromno vitaminov, mineralov, beljakovin in zdravih maščob, ki so nujno potrebne za našo rast in razvoj. Za razliko od temnega mesa je lažje prebavljivo, kar pusti občutek lahkosti v želodcu in ustvari dobro počutje.

Izdelki piknik linije brez E-jev in aditivov

2. sestavina piknika: žar – od rečne boje do žara na oglje

Ko je leta 1952 George Stephen, ustanovitelj podjetja Weber, izumil okrogel kotlast žar, je poskrbel za pravo revolucijo peke na žaru, ki je zajela cel svet. Po polomiji z opečnatim žarom, na katerem je hrana ostala suha ali se celo zažgala, ker ni mogel nadzirati plamena, je začel razmišljati o izdelavi boljšega žara. V tistem času je bil zaposlen v tovarni Weber Brother Metal Works v bližini Chicaga, ki je izdelovala jeklene rečne boje in dobil je brilijantno idejo. Rečno bojo je razpolovil po dolžini, na spodnji del je namestil tri noge in ga uporabil kot kotel, zgornji del boje pa je uporabil za pokrov. Nastal je prvi prototip kotlastega žara, s tem pa so bili prvič v zgodovini ustvarjeni pogoji za nadzor temperature pri peki na žaru.

Žari in oglje Weber

Pokrov je odprl vrata novim načinom peke, ki prej na odprtem ognju niso bili mogoči. Peka z zaprtim pokrovom in odprtimi odprtinami za zrak nadzorujejo pretok zraka in omogočajo kroženje vročine skozi žar, kar omogoča popoln nadzor nad temperaturo in preprečuje nepričakovane izbruhe plamena. Z ohranjanem vročine in vlažnosti se hrana speče hitreje, zaradi vlažnosti pa ostane bolj sočna. Z Webrovim termometrom in brezplačno aplikacijo iGrill lahko spremljamo temperaturo, ne da bi bili prisotni pri žaru. S pomočjo Bluetootha se z aplikacijo preprosto povežemo z mobilnim telefonom ali drugo pametno napravo, ki nas bo opozorila kdaj je dosežena želena temperatura v sredici in meso pečeno.

Žari Weber se razlikujejo glede na velikost, barvo in njihovo namenskost. Na voljo so žari prilagojeni za balkonsko in vrtno uporabo – vse od majhnih prenosnih za peko na plaži ali v parku, do večjih klasičnih z vgrajenim termometrom in sistemom za čiščenje, s prostorom v rešetki za peko, kamor vstavimo wok ali ponev, s policami za odlaganje posode in pladnjev ter vse do prenovljenega giganta Genesis II, na voljo s tremi, štirimi ali šestimi gorilniki, ki je prava poslastica za ljubitelje peke.

Predstavitev žarov ali “kako zakuriti ogenj po Webrovo”

3. sestavina piknika: dobra družba – Vina Pullus

Nepozabni okusi, bogata tradicija, izjemna vinogradniška lega; atributi, ki so jih Rimljani poznali že pred 2000 leti, v prepletu z vrhunsko in najsodobnejšo tehnologijo ter izjemnim znanjem na področju gojenja vinske trte in pridelave vina. Vse to in še več se skriva v okusih in aromah najstarejše in največkrat nagrajene vinske kleti v Sloveniji – Ptujske kleti.

Vinogradi se razprostirajo po strmih terasastih pobočjih v vinorodnem okolišu Štajerske Slovenije, natančneje v podokoliših Haloze in Srednje Slovenske gorice. Rodovitna zemlja, zadostna količina padavin in sonca so prednosti, ki regijo uvrščajo v sam svetovni vrh najprimernejših področij za vinogradništvo. Izbiramo lahko med rdečimi, belimi in rose vini, penino, vinom s preostankom sladkorja in arhivskimi vini. Uspevajo predvsem naslednje vinske sorte: Laški rizling, Šipon, Rumeni muškat, Renski rizling, Traminec in nekaj sort, ki jih gojijo tudi drugod po svetu, kot so beli Sauvignon, Chardonnay, Sivi pinot, Beli pinot ter avtohtona vinska sorta Ranfol. Od rdečih vinskih sort na tem področju gojijo Modro frankinjo, Žametno črnino, Zweigelt, Gamay in Modri pinot.

Pullus – vino z okusom

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Vinsko klet si je po predhodni najavi mogoče ogledati med ponedeljkom in soboto od 9.00 do 17.00 ure, ob nedeljah in praznikih pa, če je v skupini več kot 50 oseb. Klet je opremljena z zvočnimi in svetlobnimi efekti v objemu čudovitih lesenih sodov. V vinskem arhivu si ogledamo najstarejše slovensko arhivsko vino iz leta 1917 pridobljenega iz Zlate trte. Ponujajo, kar pet različnih ogledov in degustacij, ki trajajo med 1.5 do 2.5 ure. Vse vsebujejo voden ogled kleti in avdio-video predstave: “Ko se kaplja zaiskri”, razlikujejo pa se po količini degustacijskih vin, ponudbi hrane in ceni. Izbiramo lahko med naslednjimi ogledi: Začnimo pri osnovah, Spoznajte družino Pullus, Pullus vs. Lucifer (vino proti čokoladi), Okusi zmagovalcev in Potovanje skozi čas.

V Ptujski kleti ponujajo tudi najem vinskih hramov za konference, posvete in team buildinge, ki sprejmejo do 50 ljudi. Na voljo sta projektor in brezžično omrežje, poskrbljeno pa je tudi za kulinarične užitke bodisi v sami kleti bodisi v eni izmed partnerskih restavracij ali na kmečkem turizmu.

Vinska klet Ptuj z ogromnimi lesenimi sodi

Po predstavitvi izdelkov Perutnine Ptuj, žarov Weber in vinske kleti, smo si nadeli predpasnike in kuharske kape, se razdelili v skupine in obkrožili vsak svoj žar. Pod budnim očesom Webrovih strokovnjakov smo se lotili prižiganja žara in sledili navodilom. Najprej smo v kotel na rešetke položili tri vžigalne kocke in jih zanetili z ognjem. Z ogljem napolnjen kamin za žar smo postavili nad prižgane vžigalne kocke in jih, ko so zažereli v plamenu, stresli na rešetko za oglje. Tega smo prekrili z rešetko za peko in nanj zložili piknik linijo izdelkov. Kotel smo zaprli s pokrovom in z odprtimi odprtinami na vrhu pokrova in termometrom nadzorovali temperaturo. Ni minilo dolgo, da smo meso obrnili na drugo stran in se kmalu mastili s sočnimi pleskavicami, čevapčiči, ražnjici in nabodalci, zraven pa nazdravljali s kapljico odličnih Pullus-ovih vin. Siti in zadovoljni smo se prepustili sproščenemu klepetu in popoldanski kavi, malo pred 15.00 uro pa je sledil odhod do…

Peka piknik linije Perutnine Ptuj na žaru Weber

Kolesarski klub Perutnine Ptuj nas je povabil, da tudi sami zavrtimo pedala in osvojimo majico.

Vir fotografij: Potovanja.over.net


Sledite nam


RSS Ustavi se!