fbpx

Na izlet v Truške k vinogradniški družini Rodica

Novice

Pot nas prav v teh dneh pogosto zanese na slovensko Istro, tam kjer je doma dober pršut in tam kjer se rojevajo najboljša slovenska vina. Da bi odkrili skrivnost za pridelovanjem teh in spoznali pristnost ne le dobrega vina temveč tudi ljudi, ki za njim stojijo, vas tokrat vabimo v Truške k družini Rodica.  Truške […]

Pot nas prav v teh dneh pogosto zanese na slovensko Istro, tam kjer je doma dober pršut in tam kjer se rojevajo najboljša slovenska vina. Da bi odkrili skrivnost za pridelovanjem teh in spoznali pristnost ne le dobrega vina temveč tudi ljudi, ki za njim stojijo, vas tokrat vabimo v Truške k družini Rodica. 

Truške ležijo v srcu slovenske Istre, tam pa je doma mlada vinogradniška družina, ki se je pred nekaj leti odločila, da bo ves svoj trud in znanje namenila vzgoji vinske trte in pridelavi vrhunskih vin. Njihova vinska klet stoji na obrobju vasi Truške, od koder je lep razgled na Tržaški zaliv in dolino reke Dragonje. Tam se razprostira 41 tisoč trt različnih, predvsem avtohtonih sort, ostale stare vinograde pa je družina obnovila.

Vinogradi se razprostirajo na južnih legah, na nadmorski višini 250 do 330 metrov, kjer sta prst in podnebje zelo ugodna za rast vinske trte. Trta raste v ugodnem sončnem podnebju, zato je v vinih čutiti vpliv sredozemskega podnebja. To daje vinu bogat saden okus in pestro paleto vonjav. Že na začetku se odločili za integrirano pridelavo grozdja in vina, kar zaradi nadzorovane porabe fitofarmacevtskih sredstev zmanjšuje negativne vplive na okolje in na zdravje ljudi.

V kleti posvečajo tehnologiji predelave vin veliko pozornosti. Vino v kleti zori v nerjavečih (inox) posodah in lesenih sodih. V zbirki imajo pester izbor sortnih vin: malvazijo, refošk, merlot, cabernet sauvignon, sivi pinot in rumeni muškat. Najbolj je družina Rodica ponosna na malvazijo in refošk, ki sta na različnih vinskih ocenjevanjih prejela visoka priznanja oziroma odličja.

Kako do vinske kleti Rodica…

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Pot 1: Koper – Marezige –Truške 15 km
Pot 2: Dekani – Sv.Anton – Lopar – Truške 13 km
Pot 3: Sl. Gračišče – Popetre – Truške 5 km


Sledite nam


RSS Ustavi se!