fbpx

Norveški duh v Piranskem zalivu

Novice

Zgodovinsko prva Velika nagrada Slovenije v elitnem motonavtičnem dirkalnem razredu Class 1 v Portorožu je šla 12,64 metra dolgemu norveškemu bolidu Spirit Of Norwy, v Piranskem zalivu najhitrejšemu že v sobotnem morskem obračuni za najboljšo štartno pozicijo, ki se je z zanesljivo zmago na našćem morju učvrstil na čelu skupne razvrstitve za letošnji naslov svetovnega […]

Zgodovinsko prva Velika nagrada Slovenije v elitnem motonavtičnem dirkalnem razredu Class 1 v Portorožu je šla 12,64 metra dolgemu norveškemu bolidu Spirit Of Norwy, v Piranskem zalivu najhitrejšemu že v sobotnem morskem obračuni za najboljšo štartno pozicijo, ki se je z zanesljivo zmago na našćem morju učvrstil na čelu skupne razvrstitve za letošnji naslov svetovnega prvaka in zmagal v posebni razvrstitvi za evropski naslov.

Zgodovinska slovenska premira v elitnem in najhitrejšem motonavtičnem tekmovalnem razredu Class 1 (v svetu mu najraje pravijo kar vodna formula 1) je bila resnični spektakel, ki ga je videlo krepko čez 15.000 gledalcev (po nekaterih ocenah naj bi jih bilo celo več kot 20.000), med katerimi jih le bila skoraj polovica daleč od morskega prizorišča, dirkalnega polja postavljenega v zahodnem delu Piranskega zaliva, ker so se jim zdele vstopnice za sobotni uradni trening in nedeljsko dirko (ali pa več kot 15.000 tolarjev vstopine za dva dneva) odločno predrage. Prepričevanje, da vstopnice za tak morski spektakel ne morejo stati le toliko, kolikor slovenski (in obalni) ljubitelji športa plačujejo za ogled kakovostno siromašnih slovenskih nogometnih ligaških tekem seveda niso zalegla, tako da so številne blagajne pred ograjenom morskim prizoriščem med Bernardinom in cestno rampo na vhodu v Piran, bolj samevale kot ne. Kljub temu je prvo dirko vodne formule 1 na slovenskem morju videlo precej ljudi, najmanj 3000 pa se jih je v vročem nedeljskem popoldnevu med dirko gnetlo na palubah blizu 500 motornih jaht, jadrnic in čolnov, razporejenih za bojami pred Piranom in Portorožem.

Kljub velikanskim logističnim težavam, ki so organizatorje pestile tudi zadnje dneve pred nedeljskim spektaklom, je bila premierna Velika nagrada Slovenije v vodni formuli 1 dogodek za Piranski zaliv, Portorož, Piran, celo obalo in tudi nemajhna promocija za celotno državo. In zna biti še večja če res ostane pri kar glasnih napovedih in obljubah dveh avstrijskih poslovnežev (Avstrijca sta plačala koncesijo za organiziranje tovrstnih dirk na nekdanjem vzhodnem koncu Evrope za pet let!), da bosta Portorož in Piran ob letu videla novo dirko, s katero (ker ne bo zgodovinsko premierna) ne bo več takih težav kot s tokratno, ki je bila dejansko porojena s številnimi težavami. Hitro nedeljsko dogajanje na nepolnih 5 morskih milj dolgi dirkalni morski progi, speljani med Bernardinom, Piranom in južno obalo Piranskega zaliva, je bilo krona skoraj celotedenskega dogajanja v Portorožu, ki je prvi vrh doseglo že med petkovim treningom, sobotno dirko za pool position in potem samo nedeljsko predstavo, ki je potekala v takorekoč idealnih vremenskih razmerah. Sončnem in prav poletno toplem vremenu in v brezvetrju ter na skoraj kot olje gladkem morju.

Ker se je z nedeljo predstavo končal ciklus štirih letošnjih dirk na evropskih morjih (Portorož je bil za dirkami v Garucchi v španiji, Arendalu na Norveškem in Plymouthu v Angliji sklepna predstava na starem kontinentu, pred tem sta bili na sporedu še dve dirki v katarski prestolnikci Doha, ciklus letošnjih dirk pa se konča s finalnim predstavama v Dubaju), je Velika nagrada Slovenije odločila tudi letošnjega evropskegha prvaka. Norveški dvotrupni bolid Spirit of Norway, zmagovalec prve letošnje dirke v Katarju in zanesljivo zmagovalec v Portorožu, je naslov evropskega prvaka osvojil z najboljšim dubajskim čolnom Victory 77 (včeraj za Norveškim duhom v cilju drugim) in drugim norveškim čolnom Jotun, ki se je v nedeljo na našem morju z nemalo sreče rešil na 5 mesto, potem ko je moral že v četrtem izmed 17 krogov (dirka, končana v 55 minutah, je bila dolga skoraj 95 morskih milj) na lesene pontone, da so mu zamenjali poškodovano eliso. V nedeljo je v Piranskem zalivu štartalo le osem izmed 10 čolnov skupno osmih tekmovalnih moštev (dubajski Victory in Quatar, lani še novinec v tej elitni bogataški konkurenci, sta v igri s po dvema čolnoma), saj jo pred tremi tedni v Plamouthu po spektakularnem prevračanju skoraj nepopravljivo skupil angleški bolid King of Shaves, med sobotnim uradnim treningom v Portorožu, pa je italijanskemu bolidu Seven Eleven odpovedal eden izmed motorjev znamke Lomborghini L804V4 in ga moštveni mehaniki kljub celonočnemu delu do nedeljskega štarta niso uspeli spraviti v red.

Norveški duh (Spirit of Norway je od leta 2002 zapored osvojil štiri naslove svetovnega prvaka), letos s posadko Bjorn Rune Gjelsten (pilot in tudi lastnik moštva)-Steve Curtis (Anglež Curtis je najbolj slavno ime vodne formnule 1, saj ima kot pilot ali kopilot različnih čolnov v vitrinah že 7. naslovov svetovnega prvaka v razredu Class 1!), je bil v Portorožu najhitrejši že na sobotnih 75-minutni bitki za morski pool position in je po štartu s priviligirane pozicije tekmecem (dubajskemu Victory 77 in katarskemu Quatat 96, ki je bil do odstopa zaradi okvare črpalke v 4. krogu na drugem mestu) kmalu ušel in si pridivjal (med dirko je letel z največ 249 km/h) neulovljivo prednost, ki jo je znal izkušeni pilotski par Gjelsten-Curtis s pametno, a še vedno hitro vožnjo nadzirati do konca 17. kroga. Za Norveškim duhom, ki je v petek, soboto in nedeljo naredil slovenski Piranski zaliv za svojega, je bil drugi v cilju dubajski Victiory 77 s posadko Mohamed Al Mari-Jean Marie Sanchez, v slovenski dirki s tremi odstopi pa je šlo presenetljivo visoko 3. mesto italijanskemu bolidu Foresti&Suardi-Roscioli z Domenicom Cirillijem kot pilotom in Giampaolom Montavocijem kot kopilotom. Morskima raketama, katarskemu Quatar 95 in noveškemu Jotunu pa sta šli 4. in 5. mesto.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Več fotografij / Slovensko-morje.net >>


Sledite nam


RSS Ustavi se!