fbpx

Na tisoče konj brez gospodarja – posledica irske krize

Novice

Številne konje na Irskem so spustili na prosto in se brez gospodarja potikajo po otoku Dublin – V času velikega gospodarskega razcveta pred letom 2008 so si številni Irci omislili konje, ki so pomenili statusni simbol. Zdaj, v času krize, pa je pri marsikomu skrb za to lepo žival postala preveliko finančno breme. Kot piše […]

Številne konje na Irskem so spustili na prosto in se brez gospodarja potikajo po otoku

Dublin – V času velikega gospodarskega razcveta pred letom 2008 so si številni Irci omislili konje, ki so pomenili statusni simbol. Zdaj, v času krize, pa je pri marsikomu skrb za to lepo žival postala preveliko finančno breme.

Kot piše nemški tednik Der Spiegel, so številne konje na Irskem spustili na prosto in se brez gospodarja potikajo po otoku. Mnogo bi jih lahko v zimi, ki prihaja, umrlo od lakote, že zdaj so večinoma zelo shujšani.

Inšpektorji za zaščito živali poročajo, da jih velika večina ljudi ne kliče več zaradi mačk in psov, temveč v 70 odstotkih zaradi konjev, ki so zašli na kakšno cesto, posest ali so zgolj brez lastnika.

Po ocenah strokovnjakov je konjev na prostem danes na Irskem več kot 20.000. Nekateri med njimi so bili celo izurjeni za dirke.

Številni Irci so pred leti kazali svoje blagostanje tudi s konjskega sedla. Nikjer v Evropi tedaj ni bilo toliko konjev za šport in jahanje v prostem času kot na Irskem.

Številni Irci so se v želji za zaslužkom tudi začeli udeleževati konjskih dirk. Irske kmetije so se spreminjale v kobilarne. Cena konja pa je lahko dosegla tudi milijon evrov.
Konj ni mogoče več prodati

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Nato je prišlo do gospodarskega zloma in odtlej je vse manj konjev v hlevih. Na neki dražbi pred dvema mesecema je sicer najdražji konj, ki so ga kupili tujci, stal 300.000 evrov, a povprečnih konj sploh ni mogoče več prodati.

Njihova cena je zdaj tako padla, da je ugodneje kupiti novega konja, kot poškodovanega peljati k veterinarju. Mnogi Irci pa jih tudi ne morejo več preživljati, zato jih spustijo na prosto in naženejo…


Sledite nam


RSS Ustavi se!