fbpx

Najbolj čarobni božični sejmi

Aktivnosti

Lesketajoče lučke, dišeče kuhano vino, sladki medenjaki, vroča čokolada in lectova srca, z malce sreče tudi sneg – Božič je pred vrati!

Lesketajoče lučke, dišeče kuhano vino, sladki medenjaki, vroča čokolada in lectova srca, z malce sreče tudi sneg – Božič je pred vrati! V mestih širom Evrope bodo zaživeli nešteti božični sejmi, ki vabijo k pohajkovanju, čvekanju in uživanju. In najboljše: vse sejme lahko obiščete z vlakom!

DUNAJ, AVSTRIJA

Med 17. novembrom in 30. decembrom se avstrijska prestolnica spremeni v malo pravljično deželo. Množice ljudi se v prazničnem duhu sprehajajo po mestu, ki diši po prazničnih dobrotah. Najživahneje je pred mestno hišo, kjer se odvija najbolj priljubljen Christkindlmakrt, ki ga vsako leto obišče več milijonov obiskovalcev. Pravljičen je tudi božični sejem pred dvorcem Schönbrunn. Znameniti dvorec, okoliški vrtovi, bogato okrašena božična jelka in svetlikajoči se snežni kristali so zagotovilo za pravo božično idilo. Pogrejte se z znamenitim Weihnachtspunschem in si za spomin vzemite še skodelico s prazničnim motivom tega cesarskega mesta. V mraku se sprehodite od operne hiše po Kärntner Straße do katedrale sv. Štefana, pa po ulici Graben do palače Hofburg. Na poti vas bo spremljali tisočeri bleščeči kristalčki in velikanski lestenci, ki pričarajo vzdušje cesarske plesne dvorane.

Vozni red: http://www.slo-zeleznice.si/sl/potniki/tujina/avstrija/dunaj

Foto: www.stadt-wien.at

SALZBURG, AVSTRIJA

Mozartovo mesto v predbožičnem času očara s tradicionalno božično jelko, zastekljenim vodnjakom in gradom, ki se dviga nad trgom Salzburger Dom. Ob vznožju trdnjave Hohensalzburg, ki stoji neposredno ob salzburški katedrali, se odvija svetovno znani salzburški božični sejem. Najstarejši avstrijski božični sejem vzbuja z vonjem po fini božični peki, kuhanemu vinu, vročih kostanjih, kadilu in plemeniti umetni obrti v obiskovalcih pravi božični duh. Eden od vrhuncev predprazničnega dogajanja v Salzburgu je tudi pohod parkelnjov, ki se ga udeleži nekaj sto postav z dolgimi kosmatimi kožuhi in vražjimi maskami. Družine z otroci bo navdušil adventni čar Hellbrunna, ki nudi jahanje ponijev, pečenje klobasic na tabornem ognju in očarljivi živalski vrt za božanje. Ponudba je z mirnimi božičnimi koncerti in s tradicionalnim adventnim petjem naravnost popolna. Navsezadnje je Salzburg tudi rojstni kraj znamenite pestmi Sveta noč.

Vozni red: http://www.slo-zeleznice.si/sl/potniki/tujina/avstrija/salzburg

Foto: www.salzburg.info

GRADEC, AVSTRIJA

V tednih pred božičem se Gradec spremeni v romantično zimsko pravljico. Že 17. novembra se odpre kar štirinajst adventnih tržnic, vse pa so v središču mesta in jih lahko obiščete peš. Podate se lahko tudi na pot jaslic, ki vodi od ledenih jaslic na dvorišču Landhaus skozi ulico Stempfergasse do božične razstave muzeja Diözesanmuseums Graz. Božična drevesa in rdeča preproga vam bodo kazali pot in vas vabili v trgovine k božičnemu nakupovanju. Sprehodite se tudi do mestne hiše. Njena fasada se ob mraku spremeni v velikanski adventni koledar. Kakšen bi bil advent brez duhovne glasbe – kot znan božični oratorij skladatelja Johanna Sebastiana Bacha, brez jaslic in brez polnočnice? Graške cerkve ponujajo številne možnosti, da se v vaše srce ponovno naseli božični duh: izdelava adventnih vencev, adventni koncerti, božične razstave, praznične maše. Za najmlajše goste ponuja graški advent kar nekaj zanimivih možnosti za zabavo. Otroška adventna tržnica Kleine Neutorgasse bo z velikim kolesom, vrtiljakom in pravljičnim vlakom ter lončki pene in sladkorne vate poskrbela, da se zasvetijo prav vsake otroške oči.

Vozni red: http://www.slo-zeleznice.si/sl/potniki/tujina/avstrija/gradec

Foto: www.graztourismus.at

BELJAK, AVSTRIJA

V adventnem času je Beljak poln čarobnosti in družabnosti. Ob soju svetlobe iz nešteto lampijončkov, ki bodo zasijali 17. novembra, se vam bodo zaiskrile oči. V mestu ob Dravi boste našli vse, kar ustvarja božično vzdušje – od romantičnega adventnega sejma do adventa v kočah in umetniškega adventa. Beljaški tradicionalni advent se razprostira z lesenimi stojnicami okoli mestne župnijske cerkve, na glavnem trgu (Hauptplatz) pa se odvija Beljaški kulinarični advent. Če je dovolj hladno, pred mestno hišo odprejo drsališče, program za otroke pa dopolnjuje še majhen živalski vrt, kjer lahko otroci božajo domače živali, jahajo ponije, v lutkovnem gledališču pa uživajo v lutkovnih predstavah.

Vozni red: http://www.slo-zeleznice.si/sl/potniki/tujina/avstrija/beljak

INNSBRUCK, AVSTRIJA

V Innsbrucku poteka tradicionalni božični sejem pred znamenito Zlato strešico, ki jo obdajajo presunljive srednjeveške fasade. Letošnji se bo s 70 stojnicami v stilu tirolskih vasic pričel že 15. novembra. V srednjeveškem mestecu Styer se vse vrti okrog Božičkove pošte, v St. Wolfgangu pa je v ospredju luč miru, ki počiva na jezeru Wolfgangsee. Adventni sejem pred očarljivim dvorcem Grafenegg sodi med najlepše in najbolj tradicionalne v Avstriji. V sejemskih hišicah, ki se vrstijo v praznično okrašenem parku, so na voljo kulinarične poslastice z vseh koncev Spodnje Avstrije, dan pa lahko na najlepši način zaključite z nočnim pohodom z laternami.

Foto: www.innsbruck.info

MÜNCHEN, NEMČIJA

Bavarska prestolnica navduši tudi v predbožičnem času, ko 27. novembra zasije v soju prazničnih lučk. Na 20 tisoč kvadratnih metrih vse do božiča potekajo adventni sejmi, med njimi pa je najbolj poznan tisti na trgu Marienplatz v osrčju mesta. Prav tega vsako leto krasi 30 metrov visoka božična jelka, dogajanje pa vsak večer z balkona mestne hiše popestri petje pevskega zbora. Poleg tega ima tudi vsaka mestna četrt svoj tipičen božični sejem, ki je morda manjši, a zato nič manj očarljiv. Če se boste potikali po prazničnem Münchnu, nikar ne pozabite pisati Božičku. Božične želje oddate belemu angelu na božični pošti, ki bo vaše pismo opremil z originalno Christkindl znamko in kar je najlepše, odziv na pismo je zagotovljen!

Vozni red: http://www.slo-zeleznice.si/sl/potniki/tujina/nemcija/muenchen

Foto: www.munchen.de

PRAGA, ČEŠKA

Pravljično vzdušje v češki prestolnici se bo letos pričelo 2. decembra in bo trajalo vse do 6. januarja. Glavni prizorišči božične pravljice bosta Stari mestni trg (Staroměstské náměstí) in Vaclov trg (Václavské náměstí), božični sejmi pa bodo potekali tudi na drugih lokacijah v srednjeveškem mestnem jedru. Ob okrašenih stojnicah, polnih tradicionalnih čeških dobrot, si boste obiskovalci zagotovo napasli oči in napolnili želodčke. Najmlajši bodo navdušeni nad majhnim živalskim vrtom in ogromno božično jelko. Iz Prage pa morate domov nujno odnesti tradicionalno češko marioneto.

Vozni red: http://www.slo-zeleznice.si/sl/potniki/tujina/ceska

Foto: www.prague.eu

BUDIMPEŠTA, MADŽARSKA

Lepotica ob Donavi očara v vseh letnih časih, a prekrasne palače, cerkve, trgi in sanjski mostovi so v praznični preobleki še lepši. Številni trgi in ulice madžarske prestolnice se v decembru odenejo v čarobnost lučk in prazničnih stojnic. Največji božični sejem poteka na trgu Vörösmarty. Tam morate poizkusiti kürtös kalács, sladko pecivo valjaste oblike, pečeno, posuto s sladkorjem, orehi ali cimetom. Trg je poln prisrčnih lesenih hišk, kjer lahko kupite kakovostne izdelke madžarske domače obrti. Povzpnite se na Citadelo, ki se dviguje nad tem veličastnim mestom, oglejte si središče mesta ob Elizabetinem mostu, se sprehodite skozi Verižni most in čez Trg svobode do bazilike sv. Štefana, nikar pa ne izpustite Ribiške utrdbe z mogočno Matjaževo cerkvijo. Vsi romantiki pa si privoščite sprehod po znameniti in bogato okrašeni promenadi Vacy.

Sledite nam

Oznake

Vozni red: http://www.slo-zeleznice.si/sl/potniki/tujina/madzarska

ZAGREB, HRVAŠKA

Zagreb je v minulih dveh letih prijel laskavi naziv najboljše adventne prestolnice Evrope, že tako bogato praznično ponudbo pa so sosedje letos le še nadgradili. Česa ne smete spregledati? Trg bana Josipa Jelačiča zaživi v glasbi in koncertih na velikem odru na prostem, s stojnicami s hrano in otroškim programom. Tu je tudi velikansko božično drevo in vodnjak, ki ga razsvetljujejo velike sveče. V parku Zrinjevac lampijoni razsvetljujejo drevored, stari glasbeni paviljon pa se spremeni v svetlečo palačo. V okrašenih lesenih se lahko posladkate s pečenimi štruklji in toplim skutinim pecivom. Za tiste, ki si želite biti aktivni, bo prava božična pravljica potekala v ledenem parku na Trgu kralja Tomislava. Ob vzpenjači bo tradicionalno potekal gastronomski dogodek, kjer se boste zaradi raznovrstne ponudbe počutili, da ste kot na poti okoli sveta. Novost letošnjega prazničnega dogajanje pa je advent v tunelu – božična pravljica v predoru, kjer si boste ogledovali osvetljene 3D zimske skulpture, video projekcije in poslušali izbrano praznično glasbo.

Vozni red: http://www.slo-zeleznice.si/sl/potniki/tujina/hrvaska/zagreb

Foto: www.croatia.hr

ZÜRICH, ŠVICA

Božični čas v Zürichu je prav zares nekaj posebnega. Božični sejem na züriški glavni železniški postaji je največji pokriti sejem v Evropi. Pozornost vam bo zagotovo ukradla 15-metrska jelka iz sami Swarovski kristalov. Božična vas na trgu Sechselautenplatz je ena najpriljubljenejših točk, saj prav zares spominja na Božičkov dom na severnem polu. Eden večjih božičnih sejmov je tudi pred operno hišo. Nekaj posebnega pa je prav gotovo pojoče božično drevo na trgu Werdmühleplatz, kjer na odru v obliki velikanskega božičnega drevesa prepevajo številni pevski zbori.

Vozni red: http://www.slo-zeleznice.si/sl/potniki/tujina/svica

Foto: www.zurich4you.ch

TRST, ITALIJA

Obiščite Trst v času Miklavževega sejma in doživite praznično vzdušje ob morju. Mesto je bilo nekoč glavno pristanišče avstro-ogrskega cesarstva, zato se njegovi najpomembnejši spomeniki nanašajo na to zlato obdobje. Sprehod med znamenitostmi bodo popestrile okrašene ulice in tradicionalni sejem, kjer boste lahko nakupili darila, poskusili raznovrstne slaščice in ostale italijanske dobrote.

Vozni red: http://www.slo-zeleznice.si/sl/potniki/tujina/slovenske-zeleznice-potniski-promet-in-skupina-arriva-ponujajo-nove-povezave-med-slovenijo-in-italijo

Foto: www.vikendplaner.info

FRANKFURT, NEMČIJA

Božični sejem v starem mestnem jedru Frankfurta je eden največjih in najbolj čarobnih v Nemčiji, prvič pa se je pojavil že davnega leta 1393. Razkošne stojnice na pred mestno hišo na trgu Römerberg so odete v tisočere lučke in vonj pečenih kostanjev, kuhanega vina ter klobas na žaru. Sladokusci se lahko posladkate s tradicionalnimi piškoti Bethmännchen, Brenten in Quetschemännsche. Če za svoje drage iščete unikatno darilo izpod rok rokodelcev, ga boste tu zagotovo našli. Medtem, ko boste odrasli zaposleni z nakupovanjem, lahko otroci uživajo na starinskem vrtiljaku z lesenimi konjički. Posebnost božičnega časa v Frankfurtu je tudi sočasno zvonjenje petdesetih zvonov desetih frankfurtskih cerkva, ki se zgodi na soboto pred prvo adventno nedeljo.

Vozni red: http://www.slo-zeleznice.si/sl/potniki/tujina/nemcija/frankfurt

Foto: www.frankfurt-tourismus.de


Sledite nam


RSS Ustavi se!