fbpx

Zlati tempelj v Armitsaru v Indiji

Novice

Zlati tempelj v Armitsaru v Indiji je največje in najpomembnejše sikhovsko svetišče.

Vsak dan privabi do 20.000 obiskovalcev. Ob posebnih priložnostih, kot sta na primer Guru Purab (rojstni dan enega izmed 10 sikhovskih gurujev) in Baisakhi (festival v čast dnevu ustanovitve sikhizma), pa se ta številka dvigne do 200.000. Drugo nadstropje templja je pokrito s približno 400 kilogrami zlatih ploščic in dragih kamnov. Na arhitekturo templja sta vplivala tako hindujski kot muslimanski slog. V svetišču hranijo tudi izvod Adi Grantha, sikhovske Svete knjige.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.