fbpx

Najlepše katedrale na Jadranu: Eufrazijeva bazilika v Poreču

Novice

Eufrazijana, katere gradnja se je začela v 6. stoletju, ima atrij, krstilni center bazilike s škofovsko palačo in kapelo in je tipičen primer zgodnje krščanskega gradbeništva.

Zaradi požarov, potresov in drugih okoliščin je bila bazilika večkrat obnovljena ter dograjena in tako lahko danes občudujemo zgolj ostanke nekdanjih stavbarskih podvigov, od katerih so najbolj pomembni originalni talni mozaiki iz 5. stoletja ter mozaiki srednje apside. V arhitektonskem smislu je Eufrazijeva bazilika najzgodnejša troapsidna cerkev v srednji Evropi, njeni mozaiki pa se štejejo med najpomembnejše spomenike monumentalnega slikarstva 6. stoletja in je vpisana v UNESCOv register svetovne kulturne dediščine.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!