fbpx

Najlepše katedrale na Jadranu: Eufrazijeva bazilika v Poreču

Novice

Eufrazijana, katere gradnja se je začela v 6. stoletju, ima atrij, krstilni center bazilike s škofovsko palačo in kapelo in je tipičen primer zgodnje krščanskega gradbeništva.

Zaradi požarov, potresov in drugih okoliščin je bila bazilika večkrat obnovljena ter dograjena in tako lahko danes občudujemo zgolj ostanke nekdanjih stavbarskih podvigov, od katerih so najbolj pomembni originalni talni mozaiki iz 5. stoletja ter mozaiki srednje apside. V arhitektonskem smislu je Eufrazijeva bazilika najzgodnejša troapsidna cerkev v srednji Evropi, njeni mozaiki pa se štejejo med najpomembnejše spomenike monumentalnega slikarstva 6. stoletja in je vpisana v UNESCOv register svetovne kulturne dediščine.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!