fbpx

Največja fritalja v Sloveniji

Novice

Šparglji postajajo vse bolj priljubljena spomladanska jed. Če pa se iz te zdravilne istrske pomladne rože, kot poznavalci radi poimenujejo šparglje, pripravi frtaljo velikanko, je to razlog več za pravo gurmansko istrsko fešto. Največja frtalja iz špargljev pa naj bi kmalu postala tudi pomemben del istrske turistične ponudbe. V Istrski kleti na Pomjanu, ki je […]

Šparglji postajajo vse bolj priljubljena spomladanska jed. Če pa se iz te zdravilne istrske pomladne rože, kot poznavalci radi poimenujejo šparglje, pripravi frtaljo velikanko, je to razlog več za pravo gurmansko istrsko fešto. Največja frtalja iz špargljev pa naj bi kmalu postala tudi pomemben del istrske turistične ponudbe.

V Istrski kleti na Pomjanu, ki je znana tudi po drugih kulinaričnih dobrotah, so si pred dvema letoma ob vstopu Slovenije v EU domislili svojevrstne ideje: iz 2004 jajc so spekli največjo istrsko frtaljo, v maso pa umešali – le kaj drugega kot priljubljene divje šparglje, ta zaščitni znak Istre, in seveda slanino. Njihovo idejo so v Istri pozdravili z navdušenjem.

Tudi prejšnjo nedeljo, na predvečer praznika dela, sta se Mirko in Smilja Tomšič, lastnika Istrske kleti s Pomjana, s pomočjo sodelavcev že v tretje lotila peke velikanske frtalje iz špargljev. Gostincema so v preteklih dneh priskočili na pomoč prijatelji in znanci ter na pobočjih Pomjana in okolice nabirali divje šparglje. Potolažimo vas lahko, da jih je kljub temu še vedno dovolj tudi za vas. Le nos bo potrebno poriniti v nizko grmičevje in robido na sončnih legah. Pobirali jih boste lahko še vse tja do junija, razen če vas od tega početja ne bo odvrnila kakšna črnica …

Pri izvedbi tega največjega kulinaričnega dogodka v Istri so zakoncema Tomšič pomagali tudi strokovnjaki: Marjan Starc iz koprskega Studia Lan, ki se že vrsto let ukvarja s promocijo in trženjem dediščine, in dr. Janez Bogataj, profesor na oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete v Ljubljani. V kulturnem programu so nastopili godba na pihala Sv. Nazarij iz Boršta ter skupina Šavrinke in anke Šavrini, ki so dogajanje popestrili s pesmijo, plesom in skeči.

Kljub hladnemu in deževnemu vremenu se je na razmočenih tleh pri stajah na Poljanah, kjer ima Tomšič sedem konj, angleških galoperjev, zbrala množica radovednežev in nestrpno čakala, da glavni kuhar prižge posebne plinske gorilce pod velikansko ponvijo iz nerjavečega jekla, ki je v premer merila kar dva metra. Ko se je ponev segrela, so vanjo vsuli 25 kilogramov slanine in prav toliko mehkih špargljevih vršičkov. S posebnimi lesenimi kuhalnicami, dolgimi dva metra, so Tomšič in pomočniki zmes špargljev in slanine vseskozi mešali, da se ne bi prismodila. Nato so v ponev začeli vlivati razžvrkljana jajca; najprej 2000, in nato še šest, tako da jih je bilo skupaj 2006, torej eno več kot lani. Naslednjo leto si, kot kaže, lahko obetamo frtaljo z 2007 jajci.

Z uspelo frtaljo se je na Pomjanu rodila nova blagovna znamka, ki jo bodo tržili z imenom Istra/Slovenija. Profesor Bogataj je povedal, da ni vsaka frtalja – frtalja. “Tudi pri tem opravilu je potrebna kreativnost, kar velja za poslovno skrivnost. Prav zato so šparglji dobili svoje mesto v novi strategiji gastronomije Slovenije. Frtaljo, lokalno jed, bi lahko v Istri pripravljali vse leto – spomladi s šparglji, pozimi s klobaso,” je prepričan Bogataj.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Tomaž Može, direktor koprske območne Gospodarske zbornice, pa je napovedal, da se bodo z novim imenom Istra/Slovenija vse tri istrske občine prvič skupno predstavile že na kulinaričnem velesejmu, ki bo od 23. do 28. maja v Ljubljani.

“Šparga, ta zdravilna istrska pomladna roža, nam mora biti izziv za promocijo in trženje tudi ostalih avtohtonih izdelkov. Naš cilj je, da pod imenom Istra-Slovenija uveljavimo skupno blagovno znamko za avtohtone proizvode iz Istre – poleg špargljev so to še ostale jedi, tudi morske, recimo pidoči in sardele, ter seveda vino,” je še dodal Marjan Starc.


Sledite nam


RSS Ustavi se!