fbpx

Največja sipina v Evropi

Novice

Pri Arcarchonu na francoski atlantski obali, na robu velikega gozda okrožja Landes je nakopičena največja sipina v Evropi. To je Pilatova sipina, visoka 110 do 115 metrov. Veter odlaga pesek, zrno za zrnom, in ustvarja zanimiv relief premikajočih se gričev – kakor v Sahari. Iz peska, ki ga je prineslo morje, so vetrovi in plime […]

Pri Arcarchonu na francoski atlantski obali, na robu velikega gozda okrožja Landes je nakopičena največja sipina v Evropi.

To je Pilatova sipina, visoka 110 do 115 metrov. Veter odlaga pesek, zrno za zrnom, in ustvarja zanimiv relief premikajočih se gričev – kakor v Sahari. Iz peska, ki ga je prineslo morje, so vetrovi in plime naredili vzdolž obrežja v okrožju Landes vrsto sipin. Z vrha Pilatove sipine je zelo lep razgled na Arcachonski zaliv. Da bi veter ne mogel več premikati sipin, ki jih je naredil, je ljudem prišlo na misel, da tukaj zasadijo rastlinje, uspevajoče tudi v peščenih tleh. To rastlinje – afriška trava, osat, obmorski borovci iz tamkajšnjega gozda, zdaj zadržujejo pesek s svojimi koreninami in plezajočimi stebli. Sipine rabijo tudi za zabavo in sicer kot nekakšni tobogani.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.