fbpx

Največja sipina v Evropi

Novice

Pri Arcarchonu na francoski atlantski obali, na robu velikega gozda okrožja Landes je nakopičena največja sipina v Evropi. To je Pilatova sipina, visoka 110 do 115 metrov. Veter odlaga pesek, zrno za zrnom, in ustvarja zanimiv relief premikajočih se gričev – kakor v Sahari. Iz peska, ki ga je prineslo morje, so vetrovi in plime […]

Pri Arcarchonu na francoski atlantski obali, na robu velikega gozda okrožja Landes je nakopičena največja sipina v Evropi.

To je Pilatova sipina, visoka 110 do 115 metrov. Veter odlaga pesek, zrno za zrnom, in ustvarja zanimiv relief premikajočih se gričev – kakor v Sahari. Iz peska, ki ga je prineslo morje, so vetrovi in plime naredili vzdolž obrežja v okrožju Landes vrsto sipin. Z vrha Pilatove sipine je zelo lep razgled na Arcachonski zaliv. Da bi veter ne mogel več premikati sipin, ki jih je naredil, je ljudem prišlo na misel, da tukaj zasadijo rastlinje, uspevajoče tudi v peščenih tleh. To rastlinje – afriška trava, osat, obmorski borovci iz tamkajšnjega gozda, zdaj zadržujejo pesek s svojimi koreninami in plezajočimi stebli. Sipine rabijo tudi za zabavo in sicer kot nekakšni tobogani.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!