fbpx

Največji umetni podvodni greben na svetu

Novice

Na stotine ameršikih vojnih veteranov je prisostvovalo slovesni potopitvi upokojene 270 metrov dolge letalonosilke Oriskany v Mehikem zalivu. Ladjo so potopili s pomočjo 250 kilogramov plastičnega razstreliva, potapljala pa se je 37 minut, kar je kar štiri ure in pol hitreje, kot so predvidevali. Ladja naj bi pod vodo dokončno zarjavela v 100 letih in […]

Na stotine ameršikih vojnih veteranov je prisostvovalo slovesni potopitvi upokojene 270 metrov dolge letalonosilke Oriskany v Mehikem zalivu. Ladjo so potopili s pomočjo 250 kilogramov plastičnega razstreliva, potapljala pa se je 37 minut, kar je kar štiri ure in pol hitreje, kot so predvidevali.

Ladja naj bi pod vodo dokončno zarjavela v 100 letih in po ocenah strokovnjakov ne bo predstavljala grožnje za okolje. Prej nasprotno. Z njeno potopitvijo na dno Mehiškega zaliva so ustvarili največji umetni greben na svetu.

Gre za del širšega načrta ustvarjanja umetnih podmorskih grebenov s potapljanjem odsluženih vojakih ladij. Grebeni bodo namreč po pričakovanjih pritegnili podmorski živelj ter s tem tudi potapljače. Po študiji floridske univerze bi lahko na primer samo območje Escambia Countyja od umetnega grebena pridobilo 92 milijonov dolarjev na leto.

 

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!