fbpx

Nočni spektakel gnezdenja želv

Novice

Mnogim so znani prizori iz dokumentarcev o nočnem gnezdenju želv. Ta edinstveni naravni spektakel se dogaja vsako sezono med oktobrom in februarjem na severovzhodnih obalah Južnoafriške republike. Samic ne more nič zmotiti pri ritualu, ki je menda star več deset milijonov let, kar omogoča nemoteno opazovanje. Na stotine želv pride ponoči v pesek plaže Sodwana […]

Mnogim so znani prizori iz dokumentarcev o nočnem gnezdenju želv. Ta edinstveni naravni spektakel se dogaja vsako sezono med oktobrom in februarjem na severovzhodnih obalah Južnoafriške republike.

Samic ne more nič zmotiti pri ritualu, ki je menda star več deset milijonov let, kar omogoča nemoteno opazovanje. Na stotine želv pride ponoči v pesek plaže Sodwana Bay odložit za pink ponk žogico velika jajca. Nekaj jih gnezdi tudi bolj severno, na obalah Mozambika in Madagaskarja. Ena samica lahko naenkrat izleže 100 jajc in to ponovi petkrat na sezono, ker je nujno za preživetje vrste, saj zaradi številnih naravnih sovražnikov na kopnem in v morju preživi le malo mladičev.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!