fbpx

Nujno, kje je Plečnikova hiša?

Aktualno, Kultura, Osrednjeslovenska

Čez 1 urco imamo tam rojstni dan z otroki, pa ne najdem na zemljevidu oz. se ne spoznam, je to blizu Trnovske cerkve? Smo parkirali na Kongresnem trgu. Hvala za pomoč:)

Ja, samo spustite se po Emonski cesti, prečkajte Gradaščico, pred vami je Trnovska cerkev, za njo pa vrt, ki meji na zeleno oazo sredi mesta – vrt arhitekta Jožeta Plečnika, ki objema njegovo hišo. Vanjo vstopite skozi zelena vrata nizke opečnate stavbe na Karunovi 4-6 in obiskali ste dom našega največjega arhitekta Jožeta Plečnika.

Foto: Andrej Peunik

O hiši, ki jo je Plečnik dogradil in opremil zase

Danes je Plečnikova hiša, kjer je arhitekt živel in ustvarjal od leta 1921 do svoje smrti, svojevrsten muzej, kjer lahko preživite nekaj kvalitetnih uric ob raziskovanju domačih prostorov, kjer je arhitekt pil jutranjo kavo, risal svoje načrte, sprejemal naročnike, poučeval študente ter zvečer legal spat. Navdih je našel v zimskem in prostranem letnem vrtu, kjer danes raste vse od materine dušice do razvejanega oreha.  

Plečnik sedi na klopi na svojem vrtu, ok. 1946, dokumentacija MGML

Časovna kapsula sredi Ljubljane

Hiše, ki jih arhitekti načrtujejo in zgradijo zase, so izjemen del arhitekturne dediščine. Kar arhitekti naredijo zase, je dostikrat polno eksperimentov in prav teh je v Plečnikovi hiši kar nekaj. Nedokončane skice, nešteti svinčniki, očala, radirke in instrumenti za risanje arhitekturnih načrtov — odloženi na mizo, kakor da se bo mojster zdaj zdaj vrnil k delu, — dajejo občutek, da smo se znašli v časovni kapsuli. 

Foto: Andrej Peunik

Plečnikova hiša – obnovljena in odprta za (družinska) raziskovanja

Obisk Plečnikove hiše je možen le z vodičem. Zato se splača, da obisk hiše načrtujete na polno uro, ko vas vodič za ceno vstopnice popelje na 45-minutno vodstvo po obeh nadstropjih hiše in vam razkaže vrt. Ob nakupu družinske vstopnice pri blagajni prejmete tudi tiskan vodnik, Arhitektura je avantura, ki je namenjen otrokom med 6 in 11 letom starosti. Z njim si po obisku Plečnikovega doma lahko ogledate še razstavo Plečnik in — kar je še boljše— vodik vas vodi po poti aktivnega in doživljajskega ogleda Plečnikove Ljubljane: z njim lahko raziščete Križanke, NUK, Tržnice, Tromostovje in druga arhitektova dela v Ljubljani, izvedeli za njegove nedokončane projekte in spoznali mojstra tudi kot oblikovalca. Ponudba veja skozi celo leto.

Foto: Andrej Peunik

Vsako leto v začetku januarja pri Plečnikovi hiši objavijo tudi svež program delavnic, ki so namenjene prav družinam. Trenutno je aktualna delavnica Skrivnosti Plečnikovega vrta, ki je namenjena družinam z malo mlajšim naraščajem (4 do 9 let). Za termin 22. avgust je še nekaj prostih mest. Jeseni, če bo vse po sreči pa za malo starejše in pogumne najstnike organizirajo tudi Noč v Plečnikovi hiši.

Foto: Andrej Peunik

Plečnikovo hišo lahko vidimo tudi kot učilnico za bodoče rodove arhitektov, krajinarjev, notranjih opremljevalcev ali le ljubiteljev vsega lepega. Da se talent odkrije čim prej, v Plečnikovi hiši negujejo tradicijo pedagoških programov za skupine od vrtčevskih otrok do osnovnošolcev – programi za šolsko leto 2020/2021 so že objavljeni!

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Foto: Andrej Peunik

In kje je zdaj naša mama z začetka zgodbe? Otroka je uspešno pripeljala na praznovanje rojstnega dne, sama pa šla na vodstvo po hiši.

Foto: Andrej Peunik

Sledite nam


RSS Ustavi se!