fbpx

Zato je pravilna svetloba v našem domu tako pomembna

A.nja, Aktualno, Novice

Svetloba je veliko več kot le fizični vidik sončne svetlobe ali osvetljave domačih prostorov. Vpliva tako na naše telo kot um in posledično na naše vsakodnevno fizično in psihično počutje.

Svetloba v našem življenju igra pomembno vlogo – daje nam energijo, izboljša naše počutje in stabilizira naš cirkadiani ritem (našo »notranjo uro«). V jesenskem in zimskem času, ko sonce pozno vzhaja in zahaja, si ljudje pomagamo z umetno osvetljavo domačih prostorov in tako vzdržujemo naravni ritem našega telesa.

V navedbah na škatlicah žarnic in sijalk se lahko hitro izgubimo. V veliko pomoč vam bodo strokovnjaki v Merkurjevih poslovalnicah, s katerimi boste izbrali pravilno temperaturo svetlobe za vaš dom.

Pravilna osvetlitev našega doma je zato izjemno pomembna za naše psihofizično zdravje. Poleg pomembnih vplivov na naš um, pravilna osvetlitev, glede na aktivnosti v različnih prostorih našega doma, tudi varuje naše oči.

Izbira svetlobne temperature in svetilnosti

Temperaturo svetlobe oz. »barvo« svetlobe se meri v Kelvinih. Bolj kot je svetloba topla oz. rumenkasta, nižja je njena temperatura in obratno. Toplo svetlobo med 2700 in 3000 Kelvini strokovnjaki priporočajo za dnevne sobe in spalnice ter prostore, kjer se ljudje družijo. Za primerjavo – svetloba plamena sveče ima približno 1850 Kelvinov.

Bela svetloba je nevtralna pri barvni temperaturi okoli 3500 Kelvinov.

Hladna svetloba je primerna za delovne prostore – uporabljajo jo tudi v pisarnah, trgovinah, skladiščih, podjetjih in bolnicah. V domačih prostorih luči s hladno svetlobo radi umeščamo v domače pisarne, kuhinje in kopalnice. Hladna luč zagotavlja dobro in jasno osvetlitev. V domovih praviloma ne uporabljamo žarnic oz. sijalk z barvno temperaturo nad 6000 Kelvinov.

Svetilnost žarnic oz. moč svetlobe se meri v vatih oz. lumnih pri sodobnejših LED sijalkah in lučeh.  Moč svetlobe izbiramo glede na velikost sobe in aktivnosti v prostoru. Praviloma izberemo za jedilnico, dnevno sobo in spalnico manjšo svetilnost oz. temnejšo osvetlitev, za kuhinjo, kopalnico in domačo pisarno pa luči z večjo svetilnostjo.

Izračun potrebne svetilnosti za vaše domače prostore je lahko kar zapleten. Merkurjevi strokovnjaki vam bodo pri izbiri pravilnih žarnic in sijalk oz. luči za vaš dom pomagali s svojimi izkušnjami in strokovnim znanjem.

Osnovna, namenska, poudarjena in ambientalna osvetlitev

Glede na funkcijo ločimo več oblik osvetlitve. Osnovna osvetlitev je glavni vir svetlobe v prostoru. To so praviloma stropne luči, katerih naloga je enakomerna in intenzivna osvetlitev prostora. Namizna in stoječa svetila uporabljamo namensko, npr. za branje, šivanje, pisanje in delo z računalnikom.

Notranja spot in stenska svetila pogosto uporabljamo za poudarjanje umetniških del in arhitekturnih posebnosti v našem domu. Ambientalna osvetlitev pa je prav vsaka osvetlitev, ki ni funkcionalna, ampak skrbi za vzdušje v našem domu.

Primerno prepletanje vseh svetlobnih elementov v prostoru vzpostavi svetlobno ravnovesje in udobno počutje. Pred nakupom svetil vedno premislite ali se bo novo svetilo tudi stilsko ujemalo z ostalo opremo v vašem domu.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.