fbpx

Oktoberfest – od poročnega slavja do sedem milijonov litrov popitega piva

Novice

Čeprav je letošnji Oktoberfest že končan, prav danes praznuje svojo 200. obletnico. Prvi festival piva se je namreč zgodil 12. oktobra leta 1810. Prvi Oktoberfest je potekal v okviru poročnega slavja – pet dni po poroki takratnega bodočega bavarskega kralja Ludwiga I. in princese Therese von Sachsen-Hidburghausen. Festival so sklenili s konjskimi dirkami, in ker […]

Čeprav je letošnji Oktoberfest že končan, prav danes praznuje svojo 200. obletnico. Prvi festival piva se je namreč zgodil 12. oktobra leta 1810.

Prvi Oktoberfest je potekal v okviru poročnega slavja – pet dni po poroki takratnega bodočega bavarskega kralja Ludwiga I. in princese Therese von Sachsen-Hidburghausen. Festival so sklenili s konjskimi dirkami, in ker je bil dobro sprejet, so se ga odločili ponoviti tudi naslednje leto in (skoraj) vsa prihodnja.

Doslej je zaradi vonj ali epidemij odpadlo 24 festivalov

Kljub 200. obletnici je bil festival namreč doslej dejansko “le” 177-krat. 24 jih je odpadlo zaradi različnih vojn in epidemij. Konjske dirke pa so nazadnje priredili leta 1960. Prvi Oktoberfest je trajal do 17. oktobra, pozneje pa so ta 17-dnevni festival zaradi lepšega vremena premaknili v september, a ime se je, čeprav festival danes traja le okoli tri dni v oktobru, ohranilo.

Pivo, zvarjeno posebej za festival

Dogodek se začenja vsako leto 16 dni pred prvo nedeljo v oktobru, razen če je 3. oktober – nemški državni praznik – ponedeljek ali torek. Festival poteka na Theresienwiese oz. krajše die Wiesnu (v bavarščini travnik). Pod številnimi šotori so seveda glavno zanimanje obiskovalcev posebej za to priložnost zvarjene pive. Gre za nekoliko temnejša in močnejša piva, kot jih sicer ponujajo v münchenskih gostilnah. Točijo ga v litrskih kozarcih, poimenovanih Maß. Pivske vrčke lahko kupite, ampak račun je dobro obdržati, saj policisti prežijo na morebitne tatove.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!