fbpx

Oktoberfest – od poročnega slavja do sedem milijonov litrov popitega piva

Novice

Čeprav je letošnji Oktoberfest že končan, prav danes praznuje svojo 200. obletnico. Prvi festival piva se je namreč zgodil 12. oktobra leta 1810. Prvi Oktoberfest je potekal v okviru poročnega slavja – pet dni po poroki takratnega bodočega bavarskega kralja Ludwiga I. in princese Therese von Sachsen-Hidburghausen. Festival so sklenili s konjskimi dirkami, in ker […]

Čeprav je letošnji Oktoberfest že končan, prav danes praznuje svojo 200. obletnico. Prvi festival piva se je namreč zgodil 12. oktobra leta 1810.

Prvi Oktoberfest je potekal v okviru poročnega slavja – pet dni po poroki takratnega bodočega bavarskega kralja Ludwiga I. in princese Therese von Sachsen-Hidburghausen. Festival so sklenili s konjskimi dirkami, in ker je bil dobro sprejet, so se ga odločili ponoviti tudi naslednje leto in (skoraj) vsa prihodnja.

Doslej je zaradi vonj ali epidemij odpadlo 24 festivalov

Kljub 200. obletnici je bil festival namreč doslej dejansko “le” 177-krat. 24 jih je odpadlo zaradi različnih vojn in epidemij. Konjske dirke pa so nazadnje priredili leta 1960. Prvi Oktoberfest je trajal do 17. oktobra, pozneje pa so ta 17-dnevni festival zaradi lepšega vremena premaknili v september, a ime se je, čeprav festival danes traja le okoli tri dni v oktobru, ohranilo.

Pivo, zvarjeno posebej za festival

Dogodek se začenja vsako leto 16 dni pred prvo nedeljo v oktobru, razen če je 3. oktober – nemški državni praznik – ponedeljek ali torek. Festival poteka na Theresienwiese oz. krajše die Wiesnu (v bavarščini travnik). Pod številnimi šotori so seveda glavno zanimanje obiskovalcev posebej za to priložnost zvarjene pive. Gre za nekoliko temnejša in močnejša piva, kot jih sicer ponujajo v münchenskih gostilnah. Točijo ga v litrskih kozarcih, poimenovanih Maß. Pivske vrčke lahko kupite, ampak račun je dobro obdržati, saj policisti prežijo na morebitne tatove.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.