fbpx

Otok grozljivih otroških lutk

Potovanja

Snov za nočno moro?

Mehiški otok La Isla de la Munecas oziroma otok otroških lutk po špansko velja za pravo atrakcijo, bistvo njegove nenavadnosti pa nista zelena idila in otroški smeh, temveč na tisoče grdih, obglavljenih in razpadajočih otroških lutk, obešenih in privezanih na drevesa po vsem otoku. Snov za nočno moro?

CLODY::trv: “Ce bosta romala u Dominikansko in ne marata valov, potem ne smeta na S-Puerto Plata, ampak na jug, kjer so plaze velik lepse, prav tako voda in rastlinje!! Ce bi izbirala jest, bi izbrala Mehiko, ker bosta tam vec dozvela, vidla!! Dominikana je pa bolj za polezavanje!! (lepe plaze,romanticna idila)”

# Zbiralec lutk don Julian Santana

Strašljivo podoba otoka je, kar 50 let oblikoval goreči zbiralec lutk in puščavnik don Julian Santana, ki je svoje življenje v celoti posvetil svojemu noremu konjičku. Po legendi so se na otoku na jezeru Teshuilo nekoč igrale tri deklice, ko je ena izmed njih utonila. Od takrat je kraj veljal za zakletega, don Juilana pa je njena smrt tako pretresla, da je začel verjeti, da ga na otoku obiskuje dekličin duh. Kmalu za tem je po kanalu mimo otoka priplavala plastična lutka in Don Julian je začutil, da jo mora potegniti iz vode, jo obesiti na otoku in s tem deklico zaščititi pred zli duhovi. Njegovo početje je preraslo v pravo obsedenost, zaradi katere radovedne turiste na vsakem koraku preganjajo strašljive lutke.

# Smrt

Don Julian je živel življenje samotarja, v civilizacijo se je odpravil le takrat, ko mu je zmanjkalo lutk. Te je našel v smeteh in na odpadih ali pa jih je kupoval z denarjem od prodanega pridelka sadja in zelenjave. Leta 2001 je možkarja doletela žalostna usoda, saj so ga našli utopljenega v prav tistem kanalu, v katerem naj bi se utopila deklica. Tudi po njegovi smrti, sta njegov duh in spomin še vedno živa, saj napol raztrganih lutk ni še nihče odstranil z dreves.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.