fbpx

Ozkotirna železnica v Kranjski Gori?

Izleti, Novice, Reportaže, Zanimivosti

Leta 1870 so takratne Avstro-ogrske oblasti odločile da potrebujemo železnico iz Ljubljane do Trbiža. Šlo je za turistične in gospodarske potrebe.

Leta 1870 so takratne Avstro-ogrske oblasti odločile da potrebujemo železnico iz Ljubljane do Trbiža. Šlo je za turistične in gospodarske potrebe.

Kolesarska steza Kr.gora
Takrat je bila veliko v uporabi ozkotirna železnica, ki je malo ožja od tiste, ki jo uporabljamo danes. Zgradili so jo v roku in je dolgo služila za prevoz ljudi in materiala.

Do 1. svetovne vojne so jo uporabljali za prevoz turistov, med vojno kot pomemben logistični element za dostavo vojakov, vojaške opreme in hrane.
Kot smo vajeni v sedanjosti, je bila oblast v Jugoslaviji ozkogledna, in ne strateška. Železnico so podrli; pa ne ker je ne bi uporabljali, nasprotno; podrli so jo, ker so potrebovali tire in lesene klade za izgradnjo proge v Bosni in Hercegovini za potrebe takrat aktivnega rudnika. Sedaj je po trasi železnice speljana najdaljša enotna kolesarska pot od Jesenic do Trbiža.

Pohod z baklami

Več o zgodovini Kranjske Gore, njenih prebivalcih, načinu življenja in kulturnemu udejstvovanju izveste na »Pohodu z baklami«, ki ga prav tako organizira HitAlpinea. Z vodičem v dobrih dveh urah v romantičnem vzdušju z baklami v rokah turist odkriva najbolj pomembne informacije, povezane z zgodovino in običaji kranjskogorcev.

Foto: Roman Maroša


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.