fbpx

Ozkotirna železnica v Kranjski Gori?

Aktivnosti, Novice, Reportaže, Zanimivosti

Leta 1870 so takratne Avstro-ogrske oblasti odločile da potrebujemo železnico iz Ljubljane do Trbiža. Šlo je za turistične in gospodarske potrebe.

Leta 1870 so takratne Avstro-ogrske oblasti odločile da potrebujemo železnico iz Ljubljane do Trbiža. Šlo je za turistične in gospodarske potrebe.

Kolesarska steza Kr.gora
Takrat je bila veliko v uporabi ozkotirna železnica, ki je malo ožja od tiste, ki jo uporabljamo danes. Zgradili so jo v roku in je dolgo služila za prevoz ljudi in materiala.

Do 1. svetovne vojne so jo uporabljali za prevoz turistov, med vojno kot pomemben logistični element za dostavo vojakov, vojaške opreme in hrane.
Kot smo vajeni v sedanjosti, je bila oblast v Jugoslaviji ozkogledna, in ne strateška. Železnico so podrli; pa ne ker je ne bi uporabljali, nasprotno; podrli so jo, ker so potrebovali tire in lesene klade za izgradnjo proge v Bosni in Hercegovini za potrebe takrat aktivnega rudnika. Sedaj je po trasi železnice speljana najdaljša enotna kolesarska pot od Jesenic do Trbiža.

Pohod z baklami

Več o zgodovini Kranjske Gore, njenih prebivalcih, načinu življenja in kulturnemu udejstvovanju izveste na »Pohodu z baklami«, ki ga prav tako organizira HitAlpinea. Z vodičem v dobrih dveh urah v romantičnem vzdušju z baklami v rokah turist odkriva najbolj pomembne informacije, povezane z zgodovino in običaji kranjskogorcev.

Foto: Roman Maroša


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]