fbpx

Ozkotirna železnica v Kranjski Gori?

Izleti, Novice, Reportaže, Zanimivosti

Leta 1870 so takratne Avstro-ogrske oblasti odločile da potrebujemo železnico iz Ljubljane do Trbiža. Šlo je za turistične in gospodarske potrebe.

Leta 1870 so takratne Avstro-ogrske oblasti odločile da potrebujemo železnico iz Ljubljane do Trbiža. Šlo je za turistične in gospodarske potrebe.

Kolesarska steza Kr.gora
Takrat je bila veliko v uporabi ozkotirna železnica, ki je malo ožja od tiste, ki jo uporabljamo danes. Zgradili so jo v roku in je dolgo služila za prevoz ljudi in materiala.

Do 1. svetovne vojne so jo uporabljali za prevoz turistov, med vojno kot pomemben logistični element za dostavo vojakov, vojaške opreme in hrane.
Kot smo vajeni v sedanjosti, je bila oblast v Jugoslaviji ozkogledna, in ne strateška. Železnico so podrli; pa ne ker je ne bi uporabljali, nasprotno; podrli so jo, ker so potrebovali tire in lesene klade za izgradnjo proge v Bosni in Hercegovini za potrebe takrat aktivnega rudnika. Sedaj je po trasi železnice speljana najdaljša enotna kolesarska pot od Jesenic do Trbiža.

Pohod z baklami

Več o zgodovini Kranjske Gore, njenih prebivalcih, načinu življenja in kulturnemu udejstvovanju izveste na »Pohodu z baklami«, ki ga prav tako organizira HitAlpinea. Z vodičem v dobrih dveh urah v romantičnem vzdušju z baklami v rokah turist odkriva najbolj pomembne informacije, povezane z zgodovino in običaji kranjskogorcev.

Foto: Roman Maroša


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.
 • Petra Petravič: Spoštuj sebe in sogovornika
  Pred dnevi mi je sogovornik zaupaj svojo izkušnjo: »Veste, najtežje je začet in končat s pisanjem.« Pa še kako prav je imel. Če bi me pred mesecem dni vprašali, kaj si mislim o kampanji »Ustavi se«, ki je v letošnji zasnovi fokusirana na pomembnost »ustaviti se za trenutek in prisluhnit drugemu«, bi bil moj zapis […]
 • Ustavi se in se nam pridruži pri reševanju izzivov
  V Lidlu Slovenija bodo v avgustu v sklopu vseslovenske akcije Ustavi se, ki letos v ospredje postavlja komunikacijo, dejavni na svojem Instagram profilu.