fbpx

PANONSKO MORJE SREDI TUZLE

Novice

Podjetje Darrtech d.o.o. iz Maribora je v Bosni in Hercegovini izvedlo edinstveni projekt v Evropi. V Tuzli so »zgradili« slano jezero, kar sredi mesta, ki temu kraju daje posebno prepoznavnost. Ni mu para daleč naokoli in je resnično nekaj posebnega, kar potrjujejo množice turistov iz vse Evrope. Za slano morje sredi Tuzle je veliko zanimanja, […]

Podjetje Darrtech d.o.o. iz Maribora je v Bosni in Hercegovini izvedlo edinstveni projekt v Evropi. V Tuzli so »zgradili« slano jezero, kar sredi mesta, ki temu kraju daje posebno prepoznavnost. Ni mu para daleč naokoli in je resnično nekaj posebnega, kar potrjujejo množice turistov iz vse Evrope. Za slano morje sredi Tuzle je veliko zanimanja, saj med sezono kopališče obišče tudi do 8000 obiskovalcev.

Nad rudnikom soli
Zanimiv in zahteven »kopališki« projekt ki ga je izvedlo podjetje Darrtech za mesto Tuzlo, je dober zgled kako ljudje lahko koristno unovčimo naravne danosti, saj je tukaj pred 10 milijonov let bilo Panonsko morje. Za mesto Tuzlo kot investitorja in naročnika so izvedli pravo atrakcijo, ki ga domačini imenujejo kar Panonsko jezero, katero je kmalu postalo večnamensko mestno javno kopališče.

Kopanje kot v Jadranskem morju
Samo jezero ima obliko stopala, poimenovali so ga SLANO JEZERO PINGA. Razteza se na ogromni površini, okoli 10 000 kvadratnih metrov , globina vode pa znaša tudi do 1,6 metra. Zanimivo je, da je slanost vode 3,5odstotna in je zelo podobna slanosti vode v Jadranskem morju. Voda v jezeru je odpadna filtrirana voda katera se je uporabljala za izpiranje solnih rudnikov.

Ko nastopi izvajalec
Školjka bazena mora biti prilagojena obstoječemu, zelo nestabilnemu zemljišču. Specifičnost terena je v nenehnem premikanju. Narejena je iz posebnih polietilenskih plošč. Zaradi počasnega sesedanja zgornje zemeljske plasti zapuščenih solnih rudnikov so vse potrebne inštalacije samega jezera (tlačne, prelivne in izpustne) gibljive ter prekrite s 50 centimetrskim slojem kamenja. Zaradi tega je kopališče Slano jezero Pinga podobno znani prodnati plaži v Makarski. Voda v jezeru nenehno kroži, filtrirajo pa jo s peščenimi filtri in kemično obdelajo v strojnici zraven jezera.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!