fbpx

Po zimske pnevmatike na Petrol

Aktualno, Novice

Ste med tistimi, ki se poleti in pozimi vozijo s tako imenovanimi celoletnimi pnevmatikami, ker se vam zdi nesmotrno dvakrat na leto menjavati »obutev« na avtomobilu?? To ni najbolj pametno, razen če na leto prevozite manj kot 10.000 kilometrov.

Vsi dosedanji testi pnevmatik so namreč pokazali, da so tudi najboljše celoletne samo povprečne in se z zimskimi sploh ne morejo primerjati. Res je sicer, da z uporabo celoletnih pnevmatik zadostite vsem zakonskim predpisom glede sezonske uporabe gum, a s stališča varnosti je pozimi vsekakor bolj priporočljivo namestiti zimske.

Te so posebej prilagojene za delovanje v zimskih razmerah: imajo globlji profil in več lamel, zato se posebej dobro obnesejo na snegu in mokrih površinah, lažje odvajajo vodo, sneg in plundro, na suhi, mokri ali spolzki cesti pa imajo boljši oprijem. Zaradi večje vsebnosti kavčuka in dodatka silice (priznane blagovne znamke višjega cenovnega razreda) so bolj elastične, posledično so pri nizkih temperaturah (ko je zunaj manj kot 10 stopinj Celzija) še mehkejše. Kombinacija vsega naštetega zagotavlja boljši oprijem na spolzki podlagi.

Celoletne pnevmatike pridejo v poštev le v primeru, da na leto prevozite manj kot 10.000 kilometrov ali pa se pozimi vozite predvsem v suhem in toplejšem vremenu.

Najmanj tri milimetre profila

Profil zimskih gum ne sme biti manjši od treh milimetrov, v nasprotnem primeru ne zagotavljajo optimalnega oprijema in potrebujete nove. Pred vrati je 15. november, datum, ko morajo biti vozila na slovenskih cestah  v skladu z zakonom o pravilih cestnega prometa opremljena s predpisano zimsko opremo. Nikar ne čakajte na zakonsko določeni datum, še manj na prvi sneg, takrat bo pri vulkanizerjih gneča in kaj lahko se zgodi, da se boste zaradi neustreznih pnevmatik na cesti znašli v nevarni situaciji.

Kakovostne pnevmatike različnih blagovnih znamk za osebna, poltovorna, tovorna, terenska in SUV vozila lahko kupite na Petrolu, nakup pa lahko opravite bodisi na bencinskem servisu, v spletni trgovini eShop ali v eni izmed Petrolovih servisnih delavnic TipStop Vianor. S Petrol klub plačilno kartico jih lahko kupite tudi na deset obrokov, člani Petrol kluba pa so pri nakupu kompleta štirih pnevmatik katere koli blagovne znamke deležni dodatne ugodnosti – brezplačnega zavarovanja pnevmatik in avtomobilske asistence ob poškodbi pnevmatik za dve leti.

Zimske pnevmatike imajo oznako M+S (tudi M & S ali M. S., ang. Mud and Snow), ki potrjuje, da so prilagojene za blato in sneg.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Spomladi zimske dol, letne gor

Tudi če na leto s svojim jeklenim konjičkom prevozite malo kilometrov, ne pozabite, da je treba spomladi zimske pnevmatike zamenjati z letnimi. Odločitev, da se boste tudi v toplejših mesecih vozili z zimskimi pnevmatikami, ni na mestu – v toplem vremenu namreč postanejo zelo mehke, na pregretem asfaltu se precej slabše odzivajo in ne zagotavljajo učinkovitega zaviranja. Poleg tega boste z njimi zaradi strukturnih lastnosti porabili več goriva, ker se hitreje obrabljajo, pa jih bo treba prej zamenjati, kar vas lahko na koncu stane precej več kot redno sezonsko menjavanje.


Sledite nam


RSS Ustavi se!