fbpx

Po poteh Vipavske doline

Novice

Vipavska dolina vabi s svojo pestro naravno in kulturno dediščino, raznoliko kulinariko in avtohtono vinsko kapljico preko celega leta. »Vinogradniška lega Pasji rep – tu uspeva najboljši zelen«Foto: Samo Premrn Vendar je čas med Martinom in božičem prav nekaj posebnega, saj tu poteka prireditev Vinski hrami Vipavske doline. V času prireditve se ob koncih tedna […]

Vipavska dolina vabi s svojo pestro naravno in kulturno dediščino, raznoliko kulinariko in avtohtono vinsko kapljico preko celega leta.

»Vinogradniška lega Pasji rep – tu uspeva najboljši zelen«
Foto: Samo Premrn

Vendar je čas med Martinom in božičem prav nekaj posebnega, saj tu poteka prireditev Vinski hrami Vipavske doline. V času prireditve se ob koncih tedna predstavijo vipavske vasi s svojo kulturno in vinsko kulinarično ponudbo.

Vipavski avtohtoni sorti »pinela« in »zelen« sta v tem času še posebej pod drobnogledom. 20. novembra ali 11. decembra, se lahko odpravite po poteh žlahtne dediščine Vipavske doline, ki bodo povezovale poti izbranih vinskih kleti in spoznavate vipavski vinski posebnosti. Na turistični kmetiji Arkade v Črničah in Cejkotovi domačiji na Gočah vam bodo poleg »pinele« in »zelena« ponudili tudi tipično vipavsko kulinariko.

 

KAKO DO TJA?

Z odprtjem hitre ceste Razdrto – Podnanos je Vipavska dolina še dostopnejša. Iz Ljubljane potrebujete le slabo uro vožnje, ravno tako za tiste, ki prihajajo iz Obale. Priporočamo vam, da se do nas odpravite po stranskih poteh, saj boste lahko obenem občudovali lepoto narave, ki se odpravlja k zimskemu počitku.

 

NARAVA VABI

Vipavska dolina ponuja mnogo poti za kolesarjenje in pohodništvo. S kolesom ali peš se lahko odpravite med vipavskimi vinorodnimi griči ali pa se povzpnete na planoto Nanos, ki v jesenskem času zaživi v vsej svoji lepoti. Svoje plezalne spretnosti lahko preizkusite na plezalnih stenah v soteski potoka Bela nad vasjo Vrhpolje ali pa na Gradiški Turi. A brez skrbi. Tisti, ki želite ostati pri nas za več kot le dan, vam turistične kmetije, kampi in zasebne sobi z apartmaji ponujajo možnosti namestitve.

Sledite nam

 

NEKAJ ZA POD ZOB?

Vipavska dolina je poznana po raznoliki kulinariki, zato vam toplo priporočamo, da se ob mrzlih zimskih dneh pogrejete ob toplih vipavskih juhah kot je »jota«, »fižolova mineštra« ali »šelinka«. Za sladico pa ne smejo manjkati »vipavski štruklji« nadevani z orehi, skuto, rozinami in sladkorjem. Priporočamo obisk Cejkotove domačije v vasi Goče inTuristične kmetije Arkade Cigoj iz Črnič, ki bosta vipavske kulinarične dobrote ponujali ob vinih zelen in pinela na dan prireditev. Več informacij o ostali kulinarični ponudbi najdete na spletni strani www.vipavska-dolina.si

Vir: Svet&ljudje


Sledite nam


RSS Ustavi se!