fbpx

Pod Vršičem slovesnost ob 90-letnici Ruske kapelice

Novice

Minister za promet Janez Božič je dopoldne odprl Rusko cesto mimo Ruske kapelice pod Vršičem, s čimer so se začele današnje slovesnosti ob 90-letnici kapelice, ki so jo med prvo svetovno vojno zgradili ruski vojni ujetniki. Božič je odprtje ceste označil kot “nov kamenček v mozaiku dobrega sodelovanja med Slovenijo in Rusijo”.  Cesta je po […]

Minister za promet Janez Božič je dopoldne odprl Rusko cesto mimo Ruske kapelice pod Vršičem, s čimer so se začele današnje slovesnosti ob 90-letnici kapelice, ki so jo med prvo svetovno vojno zgradili ruski vojni ujetniki. Božič je odprtje ceste označil kot “nov kamenček v mozaiku dobrega sodelovanja med Slovenijo in Rusijo”. 

Cesta je po besedah Božiča svojevrsten spomenik ruskim vojnim ujetnikom, ki jih je zasul plaz. Danes odkrita tabla z napisom Ruska cesta nas bo spomnila nanje, vsakič ko se bomo peljali po cesti, je še dejal Božič.

Ruski veleposlanik Mihail Vanin pa je ob odprtju ceste mimo kapelice, ki jo je slovenska vlada 21. junija preimenovala v Rusko cesto, poudaril, da spomin na vojake, ki so gradili cesto, povezuje naroda že več desetletij. Preimenovanje v Rusko cesto je po njegovem mnenju “pravično”. Odslej, ko se bo cesta imenovala Ruska, se bo vse več ljudi pozanimalo o njenem nastanku in tako se bo ohranil spomni.

Pred odprtjem ceste sta predsednik DZ France Cukjati in predsednik Evropskega parlamenta Josep Borrell v izjavi za medije ob kapelici izpostavila, da želi Borell z današnjim obiskom izpostaviti povezanost celotne Evrope glede spomina na prvo svetovno vojno. Čeprav Rusija še ni v EU, je spomin na padle ruske vojne ujetnike za Evropo prav tako pomemben, je poudaril Borell.

Pod Vršičem se je medtem ob 10. uri začela osrednja slovesnost ob 90-letnici kapelice, ki se je udeležuje več visokih političnih in cerkvenih predstavnikov iz Slovenije in Rusije, med njimi predsednik sveta federacije Sergej Mironov, častni gost pa je Borrell. Med slavnostnimi govorniki bo premier Janez Janša, ki je letos prevzel pokroviteljstvo nad tradicionalno slovesnostjo v spomin na več sto umrlih ruskih vojakov ki jih je leta 1916 pri gradnji ceste čez prelaz zasul snežni plaz.

Med prvo svetovno vojno, v letih 1914-1918, je bila Kranjska Gora pomembno križišče vojaških prehodov. Zaradi italijanske vojne napovedi Avstriji maja 1915 je bila povezava s fronto ob Soči strateškega pomena za gradnjo ceste do Kranjske Gore prek gorskega prelaza Vršič vse do Trente. Za gradnjo in čiščenje ceste je avstrijsko vojaško poveljstvo v letih 1915 in 1916 uporabilo več kot 10.000 ruskih vojnih ujetnikov.

Marca 1916 je snežni plaz z Mojstrovke zasul več kot 300 ruskih ujetnikov in nekaj avstrijskih stražarjev. Natančnega števila žrtev ni bilo mogoče nikoli ugotoviti. Na tragični dogodek spominjata grobišči pod Erjavčevo kočo in grobnica ob Ruski kapelici, kamor so posmrtne ostanke prenesli leta 1937. Rusko kapelico so v spomin na preminule postavili preživeli ujetniki leta 1917, tradicionalno spominsko slovesnost na državni ravni pa pripravljajo od leta 1992.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Vir: STA / Dnevnik
Foto: http://www.had.si/

 


Sledite nam


RSS Ustavi se!