fbpx

Polepšajte si jesen: predstavljamo vam 11 izbranih poti z vlakom!

Aktivnosti, Aktualno, Mesta, Nasveti, Pohodništvo in gore, Potovanja, Zanimivosti

Da bo odločitev kam jeseni lažja, vam predstavljamo 11 izletov, ki vam omogočajo priložnost za potepe in raziskovanje.

Jesen je lahko čudovita, če je le dovolj toplo in sončno, da lahko dneve izkoristimo za stvari, ki jih najraje počnemo. Kaj je sploh lepšega, kot vzeti si čas zase, za svojo družino in prijatelje ter brez skrbi za nekaj dni oditi v nove kraje, si privoščiti sprostitev, zdrailne tretmaje ali preprosto napasti oči na kulturnih in zgodovinskih znamenitostih?

Znano je, da se človek, ki je enostransko usmerjen, ustavi v razvoju. Enako lahko zatrdimo za zapečkarje, ki so ves čas doma, v kolikor ne gre za intelektualce, ki miselno potujejo po najbolj neverjetnih in nemogočih pokrajinah v svoji glavi. Vsi ostali delovni ljudje pa enostavno potrebujemo nove stimulanse, saj nas samo ti odklopijo od rutine, rutina pa ubija.

Zato se le odločite, da nekaj časa in kajpak tudi denarja namenite samo sebi in svojim najdražjim. Jesen je nadvse primeren čas za to, sploh, če od poletja niste imeli prav veliko. In v vsakem primeru vam bo prijala sprememba, tudi, če je kratka. Da bo odločitev lažja, vam predstavljamo 11 izletov, ki vam omogočajo priložnost za potepe in raziskovanje.

In še avta pravzaprav res ne potrebujete, da se odpravite od doma. Izkoristek časa bo namreč najboljši, če se odločite za potovanje z vlakom, med potjo pa delate najljubše reči, denimo se pogovarjate s sopotniki, opazujete naravo skozi okno, ki hiti mimo, berete knjigo, srfate po netu ali se igrate družabne igre. Zagotavljamo, da vam bo čas zelo hitro minil, pa še nad gnečo na cestah in nad vožnjo drugih voznikov se ne boste imeli priložnosti pritoževati.

To pomeni, da boste na cilj prišli hitreje in znatno manj stresno… Tako se bo avantura že začela z dobro voljo in ta se bo v nadaljevanju le še krepila. Z vlakom se lahko odpravite po slovenskih krajih, ki so lepi in zanimivi, lahko se odločite za skok v eno od bližnjih prestolnic, ki imajo precej bolj razburljivo družabno in nočno življenje, kot mala Ljubljana, ali pa v kraje, ki preprosto ponujajo veliko zanimivega, še zlasti v povezavi s kakšnim od zanimivih dogodkov, prireditev ali koncertov. V prelepa mesta, kot so Budimpešta, Trst in Zagreb, ali pa v obmorski mesti Opatijo in Reko se v eno smer zapeljete že za 9 evrov! Za vse, ki želijo videti več, pa je najboljša izbira vozovnica Interrail. Kaj vam torej predlagamo v jesenskih dneh, ki jih bo prej kot slej spet polepšalo sončno vreme? Poglejmo.

Slovenija

Od 9. do 23. septembra vas čakajo še zadnje 3 sobote, ko se lahko zapeljete z muzejskim vlakom po Deželi Celjski, iz Celja v Podčetrtek in nazaj. V Podčetrtku lahko naredite postanek za sproščujoče kopanje v termah Olimia. V Sloveniji so vam na voljo še številna druga kopališča in terme, ki vam ob predložitvi vozovnice za vlak omogočajo celo cenejše kopanje! Ta izbrana kopališča, partnerji Slovenskih železnic, so denimo Thermana Laško, Terme Olimia, Rimske Terme, Terme Čatež, Terme Ptuj in Vodni park Bohinj. Blizu železniške postaje Dobova je še ena zanimiva točka in sicer Terme Paradiso.

Jesen ponuja tudi vrsto prireditev in nanje se lahko seveda odpeljemo tudi z vlakom. V soboto, 23. septembra, se lahko pridružite Piki Nogavički na vlaku do Pikinega festivala v Velenju. Med 11. in 17. septembrom pa v Pivki poteka že XI. festival vojaše zgodovine! Višek dogajanja bo prav 17. septembra, več informacij tukaj. Od 26. do 28. septembra vas vlak Slovenskih železnic vabi na Festival za tretje življenjsko obdobje. Vsekakor pa ne smemo pozabiti tudi na bohinjski tradicionalni Kravji bal, tokrat že 60. po vrsti, ki se ga lahko udeležite 16. in 17. septembra: več informacij o poti z vlakom je tu.

Mamma Mia!

Sicer pa se lahko 7. oktobra z vlakom opeljete tudi Baško grapo – oziroma v Podbrdo na že 8. Festival nevladnih organizacij. Tudi številni koncerti so dosegljivi z vlakom. Če vstopnico prek sistema Eventim kupite v info centrih Slovenskih železnic, dobite tudi kupon za 50 odstotkov cenejšo pot z vlakom. Na razvpiti muzikal Mamma mia, ki bo obiskal več slovenskih mest, se torej prav tako lahko zapeljete z vlakom Slovenskih železnic, tu si preberite bolj podrobne informacije.

Sosednje države

Kratek skok v tuja mesta, v razburljiv utrip še neznanih krajev? Ali morda takih, ki stejih doživeli že pred leti, pa bi jih radi ponovno obiskali? Odločite se za svetovljansko Budimpešto! Doživite pogostitev v restavracijskem vagonu, se peljite mimo Blatnega jezera, Veszprema in naravno v mesto luči ob bregovih Donave, polno mostov in tradicionalnih madžarskih gostiln oziroma čard – in to za res neverjetnih 9 evrov v eno smer. Veliko znamenitosti čaka na vas: Opera, parlament in kraljeva palača so le nekateri od utrinkov bogatega turizma v Budimpešti, ki slovi tudi po odličnem nočnem klubskem življenju.

Graz oziroma po naše Gradec

Mi smo vsekakor tudi za izlet v sosednjo Avstrijo, denimo v Gradec ali na Dunaj. Iz Ljubljane pridte tja že od 29 evrov naprej. V Gradcu si privoščite potep po ulicah, ogled znamenitosti in kavo s smetano. Gradec je drugo največje avstrijsko mesto in v njem so v zadnjih letih zrasle številne moderne zgradbe. Najbolj znani sta Kunsthaus (hiša moderne umetnosti), zgrajena po načrtih Petra Cooka in Colina Fournierja, ter muzejska stavba na bregu Mure in Murinsel (otok na Muri), umetni otok v obliki školjke na reki, na katerem so odlična kavarna, kjer se lahko posladkate, odprto letno gledališče in otroško igrišče. In zakaj ne bi podaljšali poti nasledji dan (ali še isti) do Dunaja? O njem smo že toliko pisali, da prav z lahkoto kliknete na ‘tag’ oziroma označbo Dunaj v tem članku in boste dobili še pa še namigov, zakaj splača obiskati avstrijsko prestolnico…

prelepi Dunaj

Za en dan ali več se lahko odpeljete tudi na izlet v Zagreb in to prav tako za samo 9 evrov. Med Ljubljano in Zagrebom vozijo kar štirje direktni vlaki na dan. Sprehodite se po starem mestnem jedru ali pa si oglejte živalski vrt, ZOO Zagreb, ki je skoraj v središču mesta. Sprehodite se od železniške postaje do glavnega zagrebškega trga Trga bana Jelačiča: pot vas bo vodila mimo Trga kralja Tomislava, palače Arheološkega muzeja, Hrvaške akademije znanosti in umetnosti, Moderne galerije in vse do Zrinjevca.

Zagreb

Oglejte si stolnico, največjo hrvaško sakralno zgradbo, sprehodite se skozi znamenita Kamnita vrata do Gornjega gradu, kjer so največje znamenitosti cerkev sv. Marka, palača hrvaškega sabora, Banski dvori (sedanji sedež hrvaške vlade), Muzej neuspelih zvez (Museum of Broken Relationships) in številne ljubke gostilnice, kjer boste dobro pili in jedli.

Mora boste nekega dne želeli preskočiti Zagreb, da bi se odplejali še naprej, vse do živahnega Beograda. Ta ne slovi zaman kot najbolj imenitna prestolnica Balkana! Nizkocenovna vozovnica iz Ljubljane stane le 29 evrov. Navdušila vas bo Stara trdnjava nad sotočjem rek – Kalemegdan, umetniška četrt Skadarlija, ki je ohranjena takšna, kakršna je bila pred sto in več leti (kot nalašč za sodobne boeme), razgled z Avale, vselej razburljiva Adi Ciganlija…

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Morske radosti tudi v jeseni

Tudi morje res ni slaba ideja za tople jesenske dni. Mogoče se ne bo dalo več kopati (ali pa – s stisnjenimi zobmi), vsekakor bo vsakega od nas navdušil že sam vonj po morju… Izberite si z vlakom SŽ povsem preprosto dosegljivo Opatijo, ki ji ne pravijo brez razloga ‘jadranska Nica’: vedno znova uspe presenetiti s svojo svetovljansko in umetniško dušo. To že v preteklosti elitno turistično središče je vselej gostilo ugledne obiskovalce, od princes do kraljev. Le zakaj ne bi tudi vas? Potujete lahko z do 30-odstotnim popustom, mladi v skupini šest ali več potnikov pa s kar 70-odstotnim popustom.

Opatija

Z dvema direktnima vlakoma na dan se lahko zapeljete še nekaj postaj dlje, do Reke, po hrvaško pač Rijeke. Ker sta železniška postaja in pristanišče v neposredni bližini, je to lahko odlično izhodišče za nadaljevanje poti s številnimi ladjami in trajekti, ki vozijo iz pristanišča Reka. Enosmerna vozovnica iz Ljubljane vas bo stala le 9 evrov.

Za pot z vlakom do Splita in Pule, ki ji moramo sedaj nepraktično reči Pulj (ko pa vsi vemo, kaj je Pula in kje je), bomo odšteli z vlakom SŽ le 19 evrov, zato tako rekoč ni več razlogov za pot z vatom. Lahko se ustavite tudi na vmesnih postajah v Istri, saj prelepa narava vabi v svoj objem – na območju Buzeta so urejene pohodniške in kolesarske poti, območje Roča pa je vse bolj zanimivo tudi za jadralne padalce in plezalce v prostem slogu po istrskih skalah. In še mini namig: obiščite uradno najmanjše mesto na svetu – to je Hum, zato le pogum!

Trst

Tudi Trst ni daleč. Trst je bil vedno naš in hvala bogu, da mu še vedno pravimo kar Trst. Zelo podrobno smo vam ga že včekrat predstavili na našem portalu. Z ljubljanske avtobusne postaje se lahko vsak dan zapeljete s SŽ avtobusom do tega lepega mesta. Od tržaške železniške postaje, ki je v središču mesta, vas loči le še korak od priljubljenih ulic z modnimi butiki. Trst je tudi idilično mesto za razvajanje ob dobri italijanski kavi. Za vozovnico boste odšteli 9 evrov. Pot lahko nadaljujete s hitrimi vlaki Le Frecce – do večnega mesta Rim tako prispete že v sedmih, do Milana pa v dobrih šestih urah. Po tej ponudbi so hitreje dostopna tudi druga mesta, denimo Benetke, Padova, Bologna, Firence, Torino. Ugodna je tudi povezava do Pariza.

Po evropskih mestih za dlje časa

Najbrž vas ne bo treba dvakrat vprašati, ali ste pri volji za potepanje in križarjenje po evropskih mestih? Vsak pošten popotnik, ki ga količkaj srbijo podplati, že od daleč vpije ‘Da!’. Če želite raziskovati posamezno ali več evropskih držav z vlakom, je ugodna izbira vozovnica Interrail.

Vozovnica omogoča tudi prihranke pri nočitvah v hotelih, vstopninah v muzeje, povezavah z ladjami, trajekti in avtobusi. Cene se začnejo že pri 43 evrih. In ne pozabite, z vlakom so dosegljiva tudi letališča Gradec, Dunaj, München, Frankfurt, Trst in Benetke. Še več namigov za potovanja boste vedno našli na spletnem naslovu www.slo-zeleznice.si, na plačljivi telefonski številki 1999 ter kajpada na vseh večjih železniških postajah.

 

Foto: Slovenske železnice, Napovednik.com, Panoramio.com, Croatia Week, Wien info, The Huffington Post, Interrail.eu

Save

Save


Sledite nam


RSS Ustavi se!