fbpx

Pot zaupanja

D.ecembrska

Zaupanje je izraz največje inteligence. Zakaj ljudje ne zaupajo? Ker ne zaupajo svoji inteligenci. Bojijo se, da bodo prelisičeni. Bojijo se, zato dvomijo. Dvom se porodi iz strahu. Dvom je oblika negotovosti o lastni inteligenci. Premalo samozavesti, da bi lahko zaupali.

Zaupanje terja veliko inteligence, poguma, celovitosti. Samo človek z velikim srcem lahko zaupa. Če nimamo dovolj inteligence, se zavarujemo z dvomi.

“Temu pravim zrelost uma: ko nekdo gleda na življenje brez potrebe po postavljanju vprašanj ter se mu preprosto preda pogumno in neustrašno.”

Osho

Dvom terja previdnost, inteligenca pa ve

Če imamo inteligenco, smo pripravljeni stopiti v neznano, zato ji zaupajmo. Dvom terja previdnost, inteligenca pa ve: “Kar koli se bo zgodilo, se zmorem spoprijeti z izzivom in se primerno odzvati.”

Povprečen um nima zaupanja vase, ker ima povprečno znanje. Inteligenca pomeni biti v stanju neznanja. Je zavedanje, ki se ne kopiči in krepi. V vsakem trenutku izgine tisto, kar se zgodi. Za seboj ne pusti nobene sledi. Človek iz tega trenutka pride spet čist, nedolžen.

#praznujemo zaupanje

Ne skušajmo razumeti življenja. Živimo! Ne skušajmo razumeti ljubezni. Predajmo se ji. Potem bomo vedeli – in to vedenje bo izviralo iz naših izkušenj. To vedenje ne bo nikoli uničilo skrivnosti: več ko vemo bolj nam je jasno, da se moramo še ogromno naučiti. Zaupajmo.

Življenje ni problem. Če nanj gledamo kot problem, smo na napačni poti. Je skrivnost. Potrebno ga je živeti, ljubiti, izkusiti.

Um vedno išče razlage

Um, ki vedno išče razlage, je prestrašen. Zaradi velikega strahu si hoče vse razložiti. Ne more se predati ničemur, če mu to prej ni razloženo. Razlaga v njem vzbudi občutek domačnosti novega okolja. Zdaj um pozna “teren” in se lahko premika ob pomoči zemljevida, vodnika, urnika. Brez vodnika in urnika se ni nikoli pripravljen podati na novo območje. Ampak življenju noben zemljevid ne pomaga, ker se življenje nenehno spreminja. Vsak trenutek je sedanjost. Pod soncem ni nič starega, vse je novo. Gre za izjemno dinamiko, popolno gibanje. Samo sprememba je stalnica – samo sprememba se nikoli ne spremeni.

“Vsa prepričanja so sposojena, dali so vam jih drugi, niso vaša. In kako naj bi vas nekaj sposojenega vodilo k resničnemu?”

Sledite nam

Osho

Življenje je nemerljiva skrivnost

Živeti ni možno ob pomoči zemljevidov, saj življenje ni merljivo. Živeti ne moremo ob pomoči vodnikov – ti so uporabni samo, če stvari mirujejo. Življenje ne miruje – je dinamično – je proces. Ne moremo imeti njegovega zemljevida. Ni ga moč meriti, saj je nemerljiva skrivnost.

“Temu pravim zrelost uma: ko nekdo gleda na življenje brez potrebe po postavljanju vprašanj ter se mu preprosto preda pogumno in neustrašno.”

Osho

Povzeto po knjigi POGUM, Radost drznega življenja, OSHO


Sledite nam


RSS Ustavi se!