fbpx

Spoznajmo Trbiž

Potovanja

Na Svete Višarje se lahko zapeljemo tudi z žičnico.

Trbiž se nahaja tik ob tromeji med Italijo, Slovenijo in Avstrijo, v njem pa govorijo italijansko, slovensko, nemško in furlansko. Mesto je poznano po mnogih naravnih in kulturnih znamenitostih, ki v vseh letnih časih privabljajo domače in tuje obiskovalce.

Kraj je poznan tudi pod imenoma Tarvis in Tarvisio. Leži na pomembnem prometnem križišču, kjer se stikajo ceste iz Gorenjske, Posočja, Furlanije in Celovške kotline. Ima okoli 5000 prebivalcev, njegov gospodarski razvoj pa temelji izključno na turizmu.

ne šiš, ne miš: “Trbižev “ponteRosso” ni že dolgo več to, kar je bil v 90-ih prejšnjega stoletja. Res je, da so tisto tržnico lepo pokrili z lesom, ampak cote so pa bolj tako tako. Raje kupim v kakšnem Conbipelle tako obleke, kot usnjene jakne in ostalo usnjeno opremo, ki smo jih v 90-ih švercali iz Trbiža čez mejo pod zici:))))) . Čevlje pa v Pitarellu – so cenejši, kot pri tistih na štantih.”

Cesta proti Trbižu

Cerkev svetega Petra in Pavla, ki stoji na vzpetini nad mestom in jo obdajajo obrambni stolpi, velja za enega izmed najlepšhi arhitekturnih spomenikov. S ploščadi pred cerkvijo ima obiskovalec najboljši razgled na celotno mesto in okolico.

Svete Višarje

Trbiž je priljubljen tudi med smučarji, saj se v bližini nahajajo 1766 metrov visoke Svete Višarje. Malo pod vrhom se razteza romarska vas z znamenito romarsko cerkvijo Višarske Matere Božje. Že pred 500 leti so goro imenovali božja pot treh narodov, danes pa nosi ime božja pot Evrope.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!