fbpx

Pravi Berlin se skriva – pod zemljo

Novice

Več metrov pod Berlinom, v betonskem brlogu z nizkim stropom, so stene označene s flourescentnimi puščicami, ki se po več kot 60 letih še vedno svetijo in kažejo pot čez težka, neprodušna jeklena vrata v druge prostore v tem podzemnem bunkerju. Sem so se prebivalci delavskih berlinskih sosesk zatekli med letalskimi napadi leta 1945. Tla […]

Več metrov pod Berlinom, v betonskem brlogu z nizkim stropom, so stene označene s flourescentnimi puščicami, ki se po več kot 60 letih še vedno svetijo in kažejo pot čez težka, neprodušna jeklena vrata v druge prostore v tem podzemnem bunkerju.

Sem so se prebivalci delavskih berlinskih sosesk zatekli med letalskimi napadi leta 1945. Tla so posejana z zarjavelim strelivom, pištolami, starimi škornji, čeladami, vojaškimi posteljami – predmeti, ki ponujejo živo pričanje vojnega Berlina. Tu si ni težko predstavljati, kako nad vami bučijo bombe, kako mesto zajemajo plameni in kako so se družine tu stiskale skupaj, združene v molitvi za rešitev.

“Da odkrijete pravi Berlin, morate iti pod zemljo,” pravi Dietmar Arnold, “pod elegantne in moderne mestne ulice, v nezavedno mesta, kot je nekoč bilo, skrito počivališče zgodovine.” Arnold je svobodni arhitekt in član zveze Berliner Unterwelten (Berlinsko podzemlje), ki se posveča kartografiranju in raziskovanju mestne podzemne topografije. 12 let že vodi odprave v bunkerje, predore in podzemne rove nemške prestolnice. Arnold verjame, da ima berlinsko podzemlje možnost, da postane ena od tistih čudaških turističnih znamenitosti, kakršne so pariške katakombe, dunajska kanalizacija ali carigrajske cisterne.

Vir: rtvslo.si

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!