fbpx

Praznovanje novega leta v Braziliji

Novice

Rio de Janeiro, plaža Copacabana Znano je, da se Brazilci znajo zabavati, veselo pa ni samo na svetovno znanem karnevalu. Novoletna zabava v Riu je poleg karnevala eden največjih dogodkov v tej južnoameriški državi. Večina zabave poteka na plaži Copacabana, z mešanico ognjemetov, nastopov plesnih šol sambe in glasbenih skupin.  31. december je dan boginje […]

Rio de Janeiro, plaža Copacabana

Znano je, da se Brazilci znajo zabavati, veselo pa ni samo na svetovno znanem karnevalu. Novoletna zabava v Riu je poleg karnevala eden največjih dogodkov v tej južnoameriški državi. Večina zabave poteka na plaži Copacabana, z mešanico ognjemetov, nastopov plesnih šol sambe in glasbenih skupin. 

31. december je dan boginje Lemanje in takrat številni Brazilci pridejo na obalo in polagajo darila v morje v njeno čast. Obale poživijo prižgane sveče in rituali macumbe. Čaščenje Lemanje izvira iz afrobrazilskega kulta, ki je mešanica čarovništva, krščanstva in animizma. Imajo jo za mati voda in kraljico morja. Živi globoko v morju in velja za dobro plesalko. Teh je veliko tudi na celodnevni zabavi po mestu, ki se razživi okrog sedme ure zvečer, ko se odprejo uradni odri. Na štirih kilometrih obale so postavljeni trije veliki odri. Eden z brazilsko popularno glasbo, eden z rokovsko glasbo in eden s starejšo glasbo. Zabava se vedno zavleče v naslednji dan, prekine jo le ognjemet ob polnoči. Tega spuščajo tudi z več ladij na morju in traja od 15 do 20 minut. Trdijo, da je to največji ognjemet na svetu.

Udeležba na zabavi je seveda zastonj, razen v hotelih na obali, ki prirejajo svoje večere, cene pa se gibljejo od 50 do 1500 ameriških dolarjev na osebo. Poleg tega, da ni pametno nositi s seboj dragocenih predmetov, je priporočljivo obleči se v belo, drugače boste zelo izstopali. Gre za versko tradicijo, ki je precej zakoreninjena in jo vsi spoštujejo. Na zabavi pričakujejo vsaj dva milijona ljudi, zato bo temu primerno vso noč nemogoč tudi promet. Vstopnice za metro si je treb apriskrbeti vnaprej, vožnja z mestnim avtobusom pa bo brezplačna.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!