fbpx

Priprave na brezskrben dopust

Aktualno, Nasveti, Potovanja

Otroci že preštevajo, kolikokrat še morajo iti spat do dopusta, vi pa sploh ne veste, na katerem koncu ali kako bi se lotili priprav?

Otroci že preštevajo, kolikokrat še morajo iti spat do dopusta, vi pa sploh ne veste, na katerem koncu ali kako bi se lotili priprav? Da boste s potovanja prinesli le lepe spomine, je tukaj časovnica s seznamom opravil, ki jih morate opraviti pred odhodom na dopust. Preverite, katera so nujna za vas.

2 do 1 mesec pred odhodom

Uredite si vizum

– Seznam držav, za katere ne potrebujete vstopnega vizuma, je objavljen na strani Ministrstva za zunanje zadeve.

– Vizum si uredite na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu tuje države, ki je pristojen za izdajanje vizumov slovenskim državljanom.

– Prepričajte se, da vam potni list velja še dovolj časa (npr. za pridobitev ruskega vizuma mora biti veljaven še več kot 6 mesecev po preteku vizuma). Poskrbite za finance.

– Preverite, ali lahko s svojo kartico plačujete v tujini. Če imate več kartic, imejte s seboj vse, saj ob morebitni izgubi, kraji ali zlorabi ene kartice še vedno lahko razpolagate z drugimi.

– Razmislite o dvojniku plačilne kartice. Eno kartico imate lahko ves čas pri sebi, drugo varno shranite. Koristila vam bo, če vas okradejo. Ob naročilu katere koli dodatne kartice boste morali počakati od 10 do 30 dni.

1 mesec pred odhodom

Preverite veljavnost osebnih dokumentov

– Znotraj EU lahko potujete z osebno izkaznico, v večino držav zunaj EU pa s potnim listom. Nekatere države zahtevajo, da potni list velja vsaj še pol leta po prihodu domov.

– Preverite veljavnost dokumentov svojih otrok, saj potečejo prej kot odraslim.

Pozor, poleti poteče največ dokumentov. Zato se pripravite na čakanje na vaši območni enoti.

Ali boste na potovanje v tujino vzeli tudi svojega hišnega ljubljenčka?

Poskrbeti morate tudi za njegov potni list, ki ga izda pooblaščen veterinar. Vse o skrbi za zdravje, potovalni lekarni, morebitnih cepljenjih in zdravstvenem zavarovanju v tujini, pa tudi kaj morate postoriti, če potujete z avtom, ter vseh ostalih pomembnih opravilih preglejte in odkljukajte na časovnici pred dopustom. 


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.