fbpx

Priprave na brezskrben dopust

Aktualno, Nasveti, Potovanja

Otroci že preštevajo, kolikokrat še morajo iti spat do dopusta, vi pa sploh ne veste, na katerem koncu ali kako bi se lotili priprav?

Otroci že preštevajo, kolikokrat še morajo iti spat do dopusta, vi pa sploh ne veste, na katerem koncu ali kako bi se lotili priprav? Da boste s potovanja prinesli le lepe spomine, je tukaj časovnica s seznamom opravil, ki jih morate opraviti pred odhodom na dopust. Preverite, katera so nujna za vas.

2 do 1 mesec pred odhodom

Uredite si vizum

– Seznam držav, za katere ne potrebujete vstopnega vizuma, je objavljen na strani Ministrstva za zunanje zadeve.

– Vizum si uredite na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu tuje države, ki je pristojen za izdajanje vizumov slovenskim državljanom.

– Prepričajte se, da vam potni list velja še dovolj časa (npr. za pridobitev ruskega vizuma mora biti veljaven še več kot 6 mesecev po preteku vizuma). Poskrbite za finance.

– Preverite, ali lahko s svojo kartico plačujete v tujini. Če imate več kartic, imejte s seboj vse, saj ob morebitni izgubi, kraji ali zlorabi ene kartice še vedno lahko razpolagate z drugimi.

– Razmislite o dvojniku plačilne kartice. Eno kartico imate lahko ves čas pri sebi, drugo varno shranite. Koristila vam bo, če vas okradejo. Ob naročilu katere koli dodatne kartice boste morali počakati od 10 do 30 dni.

1 mesec pred odhodom

Preverite veljavnost osebnih dokumentov

– Znotraj EU lahko potujete z osebno izkaznico, v večino držav zunaj EU pa s potnim listom. Nekatere države zahtevajo, da potni list velja vsaj še pol leta po prihodu domov.

– Preverite veljavnost dokumentov svojih otrok, saj potečejo prej kot odraslim.

Pozor, poleti poteče največ dokumentov. Zato se pripravite na čakanje na vaši območni enoti.

Ali boste na potovanje v tujino vzeli tudi svojega hišnega ljubljenčka?

Poskrbeti morate tudi za njegov potni list, ki ga izda pooblaščen veterinar. Vse o skrbi za zdravje, potovalni lekarni, morebitnih cepljenjih in zdravstvenem zavarovanju v tujini, pa tudi kaj morate postoriti, če potujete z avtom, ter vseh ostalih pomembnih opravilih preglejte in odkljukajte na časovnici pred dopustom. 


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]