fbpx

Tako se v poletnih mesecih izognite zastojem na mejnih prehodih!

Aktivnosti, Aktualno, Potovanja

Poletne migracije so torej pred vrati, opravlja se velika vsakoletna selitev narodov, eni na dopust k svojim domačim, drugi s prijatelji …

Kot vsi vemo, se je režim prehoda meje med sosednjo Hrvaško in Slovenijo pred nekaj meseci za nekaj časa poostril, kar se je odrazilo v večurnem čakanju in kilometrskih zastojih pred mejnimi prehodi. Ukrepi so sedaj (začasno) odpravljeni, a režim, ki se uvaja in opušča na pobudo bruseljskih oblasti, le še dodatno pokaže na slabost prehoda hrvaške meje v poletnih mesecih, ko so na vrsti dopusti.

Prijetno, hitro in udobno – z vlakom!

Po evropskih cestah se tako valijo milijoni kosov motorizirane pločevine in veliko tega gre prav preko naše države, ki je pač zaradi svoje lege izrazito tranzitna. Z Balkana na zahod in sever, iz Italije v vzhodno Evropo ter nazaj, s severa in zahoda pa kajpak proti lepotam hrvaške obale in otokom ter drugim znamenitostim naše vzhodne sosede.

Na vlak, da se izognete gnečam

Poletne migracije so torej pred vrati, opravlja se velika vsakoletna selitev narodov, eni na dopust k svojim domačim, drugi s prijatelji ali družinami na morje, vsi pa zagotovo nekam, saj je poletni čas tak, da dobesedno vabi k temu, da zapustimo štiri stene svojega doma in se gremo potepat, uživat, se družit ali spočit od vsakdanjika.

Buzet

In da se ne bi gnetli v zastojih pred mejnimi prehodi s sosednjo Hrvaško, vam predlagamo drugo možnost: izberite vlak, ker je poceni, hiter, udoben in vas brez neželenih zamud pripelje tja, kamor hočete! Tudi v Istro denimo lahko potujete z vlakom. Za povratno vozovnico iz Ljubljane do Pulja boste denimo odšteli vsega 29 evrov.

Lepote Istre vabijo

Istra nam je res blizu in ponuja obiskovalcu, pohodniku ali turistu marsikaj lepega in nepozabnega. V Pulju oziroma po hrvaško Puli si lahko privoščite oddih ali odpotujete do obale, lahko pa se ustavite tudi v slikovitem Buzetu ali Pazinu. Na območju Buzeta so urejene pohodniške in kolesarske poti, območje Roča postaja zanimivo za jadralne padalce in prosto plezanje v skalah. Lahko se odpravite tudi na izlet do najmanjšega mesta na svetu – Huma. Pritegnili vas bodo številni dogodki, ki jih v Istri tradicionalno organizirajo skozi vse leto, še zlasti poleti in jeseni.

V Pazinu greste lahko na Dneve medu, Noč muzejev, TradInEtno Festival, Dneve Julesa Vernea, Lindar, Tradicionalni praznik RIM, Sedem dni stvarjenja, Večer hrvaških klap, Festival fantastične književnosti in Festival palačink. V Buzet se odvija Festival klap Istre in Kvarnerja, Evropsko prvenstvo v enduro motociklizmu, S harmoniko v Roč, Downhill Buzet, Dan Huma in izbira župana, Petkotina, Subotina, Subotina po starinsko, Evropsko prvenstvo hribovskih avto trk, Smotra rakija Hum in Vikend festival istrskih tartufov. V Vodnjanu priporočamo dogodke, kot sta Moj kažun – la mia casita in Dnevi mladega oljčnega olja.

Osvežilni skok v morje

Priporočamo vam tudi obisk narodnega parka Brioni. Park je bil dolgo časa zaprto območje in zato še bolj buri domišljijo in vabi na ogled. Po parku vas vlakec popelje na obisk ostankov rimske kulture, starokrščanske bazilike, krajevnega muzeja, živalskega vrta … Videli boste po pričevanjih najstarejšo oljko, ki kljub temu, da je zlepljena s cementom (vanjo je namreč udarila strela), še vedno obrodi sadove. Lahko si ogledate tudi Titov muzej. Tudi do bližnjih prelepih plaž in osvežitve v morju ni daleč…

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Zagreb, velemesto, kjer se dogaja

Do hrvaške prestolnice vozijo direktni vlaki celo petkrat na dan, potujete  lahko z do 30-odstotnim popustom, mladi v skupini 6 ali več potnikov pa s 70-odstotnim popustom. Potujete lahko tudi z ugodnimi vozovnicami po ponudbi City Star International. V Zagrebu prav poleti poteka res veliko kulturnih prireditev in koncertov ter festivalov, hrvaška prestolnica pa je že nekaj let tudi prava modna in nakupovalna meka z odličnimi restavracijami ter nočnimi klubi.

Tudi do Opatije, ki jo pogosto imenujejo kar jadranska Nica in je eden najbolj znanih turističnih krajev na Hrvaškem ter obenem mesto z najdaljšo turistično tradicijo na vzhodni obali Jadrana, lahko potujete s pomočjo Slovenskih železnic z do 30-odstotnim popustom, mladi v skupini 6 ali več potnikov pa s 70-odstotnim popustom. Če potujete v skupini, je lahko ugodna izbira tudi vozovnica City Star International. Vožnja v eno smer traja približno dve uri in pol, najmanj toliko pa bi zanesljivo porabili tudi z avtom, če ne v času turistične konice celo precej več!

Razlogov, da se odpravimo na sosednjo Hrvaško za spremembo kar z vlakom je torej veliko. Potujte v udobnih sedežih, klimatiziranih vagonih, privoščite si kavo, pijačo in prigrizke, udobno se naslonite, poklepetajte ali se potopite v svet svoje glasbe na slušalkah, srfajte po internetu ali preberite revijo, morda nekaj deset strani knjige – in že vas bo čakala izstopna postaja, na izhodu iz perona pa kup novih avantur, ki se jih boste še dolgo spominjali! Vozni red pa najdete tukaj.

Foto: Pexels, YouTube, Remisens, Wikipedia, NP Brijuni.hr, Folklorno društvo Pazin


Sledite nam


RSS Ustavi se!