fbpx

Priština na Kosovu

Mesta, Potovanja

V času rimskega cesarja Justinijana I. (483-565) je bilo mesto popolnoma porušeno, nato pa ga je cesar obnovil in nastala so tri mesta.

Priština je glavno in največjo mesto Republike Kosovo, ki je razglasilo svojo neodvisnost 17. februarja 2008. Je le delno priznana država na Balkanu in upravno središče istoimenskega okraja in občine. V njej prebiva med 550.000 in 600.999 prebivalcev z večinskim odstotkom Albancev, nekaj Turkov, Srbov, Bosancev in Romov. Je izobraževalno in kulturno središče Kosova s sedežem kosovske začasne vlade, Začasne upravne misije Združenih narodov in državne univerze. V neposredni bližini se nahaja mednarodno letališče.

Leži na 585 do 600 m nadmorske višine z blagim kontinentalnim podnebjem. Obkrožena je s poseljenimi griči, mestnimi četrtmi Veternik in Matica na jugu, zeleno Germio z gozdovi na vzhodu in Dragodanom na zahodu. Nekoč sta po mestu tekli dve reki, ki danes ne obstajata več. V mestu je tudi najbolj razvit turizem v primerjavi s preostalim delom države.

V času rimskega cesarja Justinijana I. (483-565) je bilo mesto popolnoma porušeno, nato pa ga je cesar obnovil in nastala so tri mesta – Justiniana Prima (sedaj vas Taor), Justiniana Secunda (sedaj naselje Ulpiana blizu Prištine) in Justinopolis (sedaj vas Beder, vzhodno od vasi Taor). Med letoma 1282 in 1321 je bila Priština prestolnica srbskega kralja Milutina, kasneje pa tudi drugih kraljev vse do kosovske bitke leta 1389.

awsedr: “Smo šli z osebnim avtomobilom in otrokoma čez BiH, Črno Goro, Kosovo, Makedonijo in nazaj čez Srbijo. Povsod brez težav, ljudje prijazni, na cestah vidiš registracije iz vse Evrope, veliko tudi iz SLO, tako, da so skrbi, da bi te ponekod postrani gledali, ker imaš tako registracijo ni.”

Narodna knjižnica v Prištini

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice


Sledite nam


RSS Ustavi se!