fbpx

Priština na Kosovu

Mesta, Potovanja

V času rimskega cesarja Justinijana I. (483-565) je bilo mesto popolnoma porušeno, nato pa ga je cesar obnovil in nastala so tri mesta.

Priština je glavno in največjo mesto Republike Kosovo, ki je razglasilo svojo neodvisnost 17. februarja 2008. Je le delno priznana država na Balkanu in upravno središče istoimenskega okraja in občine. V njej prebiva med 550.000 in 600.999 prebivalcev z večinskim odstotkom Albancev, nekaj Turkov, Srbov, Bosancev in Romov. Je izobraževalno in kulturno središče Kosova s sedežem kosovske začasne vlade, Začasne upravne misije Združenih narodov in državne univerze. V neposredni bližini se nahaja mednarodno letališče.

Leži na 585 do 600 m nadmorske višine z blagim kontinentalnim podnebjem. Obkrožena je s poseljenimi griči, mestnimi četrtmi Veternik in Matica na jugu, zeleno Germio z gozdovi na vzhodu in Dragodanom na zahodu. Nekoč sta po mestu tekli dve reki, ki danes ne obstajata več. V mestu je tudi najbolj razvit turizem v primerjavi s preostalim delom države.

V času rimskega cesarja Justinijana I. (483-565) je bilo mesto popolnoma porušeno, nato pa ga je cesar obnovil in nastala so tri mesta – Justiniana Prima (sedaj vas Taor), Justiniana Secunda (sedaj naselje Ulpiana blizu Prištine) in Justinopolis (sedaj vas Beder, vzhodno od vasi Taor). Med letoma 1282 in 1321 je bila Priština prestolnica srbskega kralja Milutina, kasneje pa tudi drugih kraljev vse do kosovske bitke leta 1389.

awsedr: “Smo šli z osebnim avtomobilom in otrokoma čez BiH, Črno Goro, Kosovo, Makedonijo in nazaj čez Srbijo. Povsod brez težav, ljudje prijazni, na cestah vidiš registracije iz vse Evrope, veliko tudi iz SLO, tako, da so skrbi, da bi te ponekod postrani gledali, ker imaš tako registracijo ni.”

Narodna knjižnica v Prištini

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.