fbpx

Provansa in Azurna obala

Novice

Provansa in Azurna obala sta že stoletja najbolj obiskani pokrajini Francije.

Ta predel privablja s pestro kulturno dediščino, z dišečimi kuharskimi mojstrovinami, toplim sredozemskim podnebjem in neprecenljivimi naravnimi lepotami.

Na poti skozi srednjeveške vasice, na dolgih cestah, ki peljejo mimo dišečih polj sivke, rdečega maka in sončnic, so ujeti trenutki neopisljivih čarov južne Francije.

In prav ta neopisljivost je še danes vir navdiha za vse, ki med nasadi oljk in ob petju čričkov prebudijo zaspane čute.

“V Francijo sva šla čez Alpe, ker sva se ustavila v Brianconu, Gapu. Vidva predvidevam, da bosta šla čez Azurno obalo in potem proti severu. No, v glavnem… midva sva šla po stranskih cestah in si sproti ogledovala prisrčne provanslaske vasice: Roussilon, Gordes, Fontaine de Vaucluse… spala sva v kampu v Avignonu – stari del mesta je lep, zanimiv, kamp je v mestu, ob reki, tako da rabiš par minutk peš do starega centra. Kamp ni ne vem kaj, je pa zelo priročen (Camping Bagatelle, za nočitev sva plačala manj kot 20 €). Blizu Avignona je Pont du Gard – priporočam za kakšen piknik, je luškano. Šla sva še v Nimes, ki je tudi v bližini. Midva sva potem nadaljevala pot do Biarritza z okolico (zame eden najlepših delov potovanja in se bova zagotovo še vrnila – prisrčne dogodivščine. Ko sva se vračala nazaj sva ponovno zavila proti Provansi – Aix-en-Provence. Prav tako prisrčno mesto – tudi tukaj sva spala v kampu (Arc-en-ciel – kamp je zelo lep, kopalnice so bile bolj tako, sam ok… cena 18 €). V Provansi sva obiskala še Grasse – svetovno prestolnico parfumov – kot ljubiteljici le-teh se temu nisva mogla izogniti…. Tako, da če bosta šla tja, se priporočam za še eno flaško vanilijevega parfuma iz parfumerijske hiše Fragonard! Mi ga že zmanjkuje. Aja, bila sva tudi v muzeju lavande v kraju Coustellet. Zanimivo. Če bosta kaj vandrala po Azurni obali vama priporočam fantastičen kamp – Camping les Romarins, v vasici Eze, med Nico in Monakom, na strmini visoko nad morjem s fantastičnim razgledom. Kamp sva odkrila proti koncu najinega potovanja, če bi ga prej, bi verjetno kar tam ostala – sedeti pred šotorom, uživati ob roseju, siru in kakšni bagetki – s takšnim razgledom – neprecenljivo, ne bi zamenjala za noben hotel s 5*! Cena pa je bila mislim da 15 €. No, ma kar se kampov v Franciji tiče je res tako kot sem že rekla – v vsaki vasi je kakšen, tako da s tem ne bosta imela problemov. Karkoli se bosta odločila ogledati, se bosta odločila prav, četudi so to samo lavandina polja, vinogradi, stare hiške…”

Forum: Kam in kako na počitnice

Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.